Edirne İl Genel Meclisi’nin bugün düzenlenen toplantısında Çevre ve Sağlık Komisyonu’nun 2024 yılı sivrisinek ile mücadele projesi hakkındaki raporu sunuldu.
Komisyon Başkanı Erdoğan Gümülcineli tarafından sunulan raporda, projeye İl Özel İdaresi’nin ortak olması teklifi konusunda araştırma ve incelemeler açıklandı. Gümülcineli, projeyi gerçekleştirecek kurumların Edirne İl Özel İdaresi, Edirne İl Sağlık Müdürlüğü ve Edirne İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olduğunu belirtirken; proje süresinin 3 ay olduğunu söyledi.
PROJENİN AMACINI AÇIKLADI
Projenin amacını açıklayan Gümülcineli; “Projemizin genel amacı, bölgemizde bulunan sivrisinek ve buna benzer zararlıları insektisit ve larvasit kullanarak müdahale etmek ve halk sağlığını korumaktır. Projenin hedef grupları ve nihai yararlanıcıları ise Edirne ilinin tüm ilçeleri ve bağlı köylerinde sivrisinek yoğunluğu bulunan alanları kullanan tüm vatandaşlarımız ve turistler hedef gruplardır. Edirne İl Özel İdaresi mücavir alanında yaşayan ve bu bölgelerde yaz aylarında vakit geçiren tüm vatandaşlar nihai yararlanıcılardır” ifadelerini kullandı.
“HALK SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR”
Gümülcineli, projenin özetini açıklarken; “Bölgemizde çeltik üretiminin yoğun olması ve buna bağlı çok fazla sulak ve bataklık alanlarının bulunmasından dolayı yaz aylarında sivrisinek popülasyonunda yoğun bir artış gözlemlenmektedir. Sivrisinekler insan ve hayvanlardan kan emmeleri, çok sayıda öldürücü ve salgın hastalığın etkenini taşımaları nedeniyle kan emici böcekler arasında sağlık ve ekonomik yönden en önemli yeri işgal ederler. Bugün bilinen ve sayıları sürekli artış gösteren 182 arbovirüs enfeksiyonundan 147’sine sivrisinekler vektörlük yapmaktadır. Dolayısıyla halk sağlığını önemli ölçüde tehdit eden bu unsur ile mücadele edilmesi gerekmektedir. İlaçlama çalışmaları, halk sağlığı alanında haşerelere karşı ilaçlama usul ve esasları hakkında yönetmelik çerçevesinde İl Sağlık Müdürlüğü koordinasyonunda gerçekleştirilecektir” dedi.
“MÜCADELE ÖNCELİKLE LARVALARIN KULUÇKA DÖNEMİNDE”
Sivrisinek ile mücadelenin öncelikle larvaların kuluçka dönemlerinde bulundukları alanlarda gerçekleştirilmesinin, sivrisinek popülasyonunun kaynağında kontrol altına alınması açısından çok önemli olduğunu belirten Gümülcineli; “Yapılacak ilaçlama çalışmaları, öncelikle sivrisineklerin üreme ve beslenme bölgelerinde gerçekleştirilecektir. Daha sonra yaz ayları boyunca insanların yoğun olarak bulundukları ortak alanların ilaçlanması ile devam edecektir. Projemiz çerçevesinde sivrisinek popülasyonunun kontrol altına alınması için gerçekleştirilecek ilaçlama çalışmaları, Edirne İl Özel İdaresi mücavir alanı içerisinde gerçekleştirilecektir” sözlerine yer verdi.
“BÜTÇESİ 6 MİLYON 802 BİN 545,27 TL”
Gümülcineli, ilaçlama çalışmalarının Edirne İl Özel İdaresi ve Edirne Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bünyesinde bulunan Çeltik Komisyonu Başkanlıkları tarafından finanse edileceğini söyleyerek; “Çalışmaların koordinasyonu, Edirne İl Sağlık Müdürlüğü tarafından sağlanacaktır. Edirne ili 2024 yılı Sivrisinek ile Mücadele Projesi’nin bütçesi, 6 milyon 802 bin 545,27 TL olarak planlanmıştır. Projenin yüzde 50’si olan 3 milyon 401 bin 272,635 TL’si Edirne Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından karşılanacak olup, geri kalan yüzde 50’si Edirne İl Özel İdaresi’nce karşılanması planlanmıştır. Bu nedenle 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu’nun 64’üncü maddesi kapsamında 2023 yılı Sivrisinek ile Mücadele Projesi’ne Edirne İl Özel İdaresi’nin ortak olmasına ve projenin yüzde 50’si olan 3 milyon 401 bin 272,635 TL’nin Edirne İl Özel İdaresi’nce karşılanması komisyonumuzca uygun mütalaa edilmiştir” dedi.
OY BİRLİĞİYLE KABUL EDİLDİ
Gümülcineli’nin rapor sunumunun ardından Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş, konuyu komisyon raporu görüşü doğrultusunda meclis oylamasına sundu. Meclis üyeleri, Edirne İl Özel İdaresi’nin projeye katılmasını oy birliğiyle kabul etti.
UĞUR AKAGÜNDÜZ