ŞİŞKO; “TÜRKİYE’NİN ACI GERÇEĞİ”

TÜRK-İŞ İl Temsilcisi Zeki Şişko, Türkiye’de işçinin sendikalaşma oranının yüzde 14,76’da kalmasındaki en büyük engelin özelleştirmeler ve işten çıkarılma korkusu olduğunu söyleyerek; “Türkiye’nin acı gerçeği budur. Aslında yasaları değiştirip sigortalı her işçi sendikalı olmalı” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 31.07.2023 16:56
Haber Güncellenme Tarihi: 31.07.2023 16:56
https://batiekspres.com/

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu(TÜRK-İŞ) Edirne İl Temsilcisi Zeki Şişko, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın Resmi Gazete’de açıklanan Türkiye’deki sendikalaşma oranlarını değerlendirdi. Şişko, Bakanlık tarafından açıklanan sendikalaşma oranlardaki düşüklüğün nedenini açıkladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın, 6356 Sayılı Sendikalar Ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu Gereğince; İşkollarındaki İşçi Sayıları ve Sendikaların Üye Sayılarına İlişkin 2023 Temmuz Ayı İstatistikleri Hakkında Tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Tebliğde, Türkiye’deki işkollarında çalışan işçi sayıları ve sendikalaşma oranlarına yer verildi.

Verilere göre; Türkiye’de toplam işçi sayısı 16 milyon 413 bin 359, sendikaya üye olan işçi sayısı ise 2 milyon 241 bin 940 oldu. Rakamlara göre Türkiye’deki işçinin sendikalaşma oranı da yüzde 14,76 olarak dikkat çekti. Türkiye'de sendikalaşmanın en yüksek olduğu işkolu yüzde 58’lik oranı ile genel işler, en düşük olduğu işkolu ise yüzde 3,3’lük oranı ile inşaat oldu.

“SENDİKALAŞAMAMANIN NEDENİ ÖZEL SEKTÖR”

TÜRK-İŞ Edirne İl Temsilcisi Zeki Şişko, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın verileri ile ilgili açıklamalarda bulundu. Türkiye’de artan özelleştirmelere dikkat çeken Şişko; “Türkiye’de özelleştirmeler oldu. Kamuda sendikaya katılımda sıkıntı olmuyor ama özel sektör çalışanlarında sendikalaşma zor oluyor. Özel sektör, sendikalaşmaya biraz karşı durduğu için insanlar da korkuyor. İşten atılma korkusu oluyor. Sendikalaşamamamın tek nedeni, özel sektör çalışanlarının sendikaya üye olmasından korkması, özel sektörün de sendikaya karşı çıkmasıdır” ifadelerini kullandı.

“YERİNE BAŞKASINI ALACAKLAR DİYE KORKUYOR”

İnşaat işkolundaki sendikalaşma oranının düşüklüğünün nedenlerine de dikkat çeken Şişko; “İnşaat sektöründe de işçi 3 ay, kalıpçı 4 ay çalışıyor. Süreklilik olmayınca, kaçak işçi de çalıştırınca inşaat sektöründe sendikalaşma pek yok. İşçi 9 aylık bir işe başlıyor, ‘Sendika’ dese onu almayıp başkasını alacaklar diye korkuyor. İnşaat sektöründeki pek çok firmada sendika yok. Sendikalaşma daha çok sürekliliği ve tehlikesi olan sektörlerde var. 12 ay çalışma olmadığı için sendika da olmuyor” dedi.

“MECLİS’TEN YASA ÇIKARILMALI”

Şişko, işçilerin sendika üyesi olabilmesi için çarenin TBMM’de olduğunu belirterek; “Türkiye’nin acı gerçeği budur. Aslında yasaları değiştirip sigortalı her işçi sendikalı olmalı. Bizim işimiz iktidar ya da muhalefet değil; meclisten böyle bir yasa çıkarılıp sigortalı işçinin sendikaya üye olmasıdır. Sendikaya üye olmak çok para almak demek değil ama güvenceli çalışma açısından avantajdır. Ama maalesef bizim ülkemizde durum böyle” sözlerine yer verdi.

UĞUR AKAGÜNDÜZ