ŞİMDİ DE İLAÇ TURİZMİ

Bulgaristan’da aranan ilacın bulunamaması, bulunanların ise Türkiye’ye yaklaşık yarı fiyatına satılması nedeniyle Bulgaristan ve Türkiye arasında “ilaç turizmi” başladı. Komşu ilacını Edirne’den alıyor.

Haber Giriş Tarihi: 23.10.2023 17:40
Haber Güncellenme Tarihi: 23.10.2023 17:40
https://batiekspres.com/

Edirne’nin kent merkezinde Bulgar vatandaşları tarafından ilaç alışverişi yapılmayan eczane görmek neredeyse mümkün değil.

Komşu ülke vatandaşları çeşitli nedenlerle Türkiye’den ve özellikle Edirne’den ilaç alıyor. Edirne’den ilaç almanın en önemli iki nedeni; Türkiye’de ilaç neredeyse yarı fiyatına satılıyor ve ayrıca aranılan ilaçlar çoğunlukla bulunabiliyor. Oysa birçok ilaç Bulgaristan’da bulunmuyor. Bu nedenle iki ülke arasında bir “ilaç turizmi” oluşmuş durumda.

E-REÇETEYE GEÇTİLER

Bulgaristan bir hafta önce kağıt reçeteyi kaldırarak e-reçeteye geçti. Bulgar vatandaşları e-reçeteyle ilaç alabiliyor. Ancak Bulgaristan’da bulunmayan ilaçlar için yeni bir yöntem geliştirdiler. Bulgar vatandaşları doktorlarla anlaşarak kağıda reçeteyi yazdırıp bu kez ilaçlarını o reçeteyle Türkiye’den alabiliyor.

VİTAMİN VE GIDA TAKVİYELERİ REVAÇTA

Bulgarlar Edirne’den reçeteyle yazılmış ilaçlarını alıyor. Ancak eczacılık sektöründeki gözlemlere göre Bulgarlar tıbbi ilacın yanı sıra vitamin ve gıda takviyelerini satın alıyor.

MURAT SAVAŞ