ŞİDDETE KARŞI GREV

Edirne’deki aile hekimleri, Kocaeli’nde hasta ve hasta yakınlarının 3 doktora saldırmalarının ardından bugün greve çıktı. Edirne Aile Hekimleri Derneği Genel Sekreteri Özlem Önal, hekimlerin sağlıkta şiddet yasası taleplerini yineledi.

Haber Giriş Tarihi: 09.10.2023 12:30
Haber Güncellenme Tarihi: 09.10.2023 12:30
https://batiekspres.com/

Edirne’de aile hekimleri, Kocaeli’nin Körfez ilçesindeki Fatih Aile Sağlığı Merkezi’nde, hasta ve hasta yakınlarının 3 doktora saldırmalarının ardından bir günlük grev kararı aldı.

Aile hekimleri bugün iş bırakırken; Edirne Aile Hekimleri Derneği öncülüğünde gerçekleştirilen basın açıklamasına katıldılar. Kentteki bir işletmede bir araya gelen aile hekimleri, Kocaeli’nde yaşanan olaya tepki gösterirken; Sağlık Bakanlığı’na seslendiler. Aile hekimleri, basın açıklamasının yanı sıra Kocaeli’nde bugün düzenlenecek eyleme destek vermek amacıyla Edirne’den yola çıktılar.

Edirne Aile Hekimleri Derneği Genel Sekreteri Özlem Önal, Kocaeli’nde yaşanan olayın aile hekimlerinde şok etkisi yarattığını söyleyerek; “Kocaeli’nde yaşanan olayın görüntülerini izlerken sesini açamadım, şoka girdim. O doktor ve hemşire arkadaşlarımın karşı karşıya kaldığı durumu görünce aklımda Ortaçağ’daki bir cadı avındaki sahne canlandı. Dünyanın da çok ileri gitmediğini ya da insanlığın ne halde olduğunu görünce daha da dehşete kapıldım” ifadelerini kullandı.

“YANLARINDA OLDUĞUMUZU GÖSTERMEK İÇİN GREVDEYİZ”

Önal, aile hekimlerinin tüm olumsuzluklara rağmen umudu olduğunu belirterek; “Ama bir taraftan da, ‘Umutsuz durum yoktur, umutsuz insanlar vardır’ diyen Cumhuriyetin kurucu iradesi var. Aslında tüm sağlık emekçileri olarak mutsuzuz, moralsiziz ama umudumuz var. Umudumuzu hem ettiğimiz yeminden, hem kendi tarihimizden, hem de insanlık tarihinden alıyoruz. Yeminimizde hem hastalarımızın sağlığı, çıkarı, hem de meslektaşlarımız var. 1-2 günlük grevler belki çözüm değil ama meslektaşlarımız böyle bir şeyden dolayı hastanede yatarken hiçbir şey olmamış gibi mutluluk pozları verecek ya da hastalarımıza aynı şekilde devam edecek bir modda değiliz. Bu grev, onların yanında olduğumuzu gösterme grevidir” dedi.

“ETKİN BİR SAĞLIKTA ŞİDDET YASASININ ÇIKMASINI İSTİYORUZ”

Sağlık Bakanlığı’na da seslenen Önal; “Bu kaçıncı seslenişimiz ama Bakanlığa da buradan bir kez daha sesleniyoruz; etkin bir sağlıkta şiddet yasasının bir an evvel çıkmasını istiyoruz. Yoksa bu şiddet, hükümetimizin dilindeki gibi en milli meseledir. Geçtiğimiz günlerde yine bir öğretmen, veliden şiddet gördü. Bilimi ve kuralı takip eden herkes, bu şiddet sarmalının karşısındadır. Kadın, çocuk, sağlık çalışanı, fabrikada işçi olabilir; her alanda ciddi bir şiddet yasasının çıkmasını istiyoruz. Özellikle Kocaeli’ndeki bu olaydan sonra da Bakanımızdan müdahil olmasını istiyoruz” sözlerine yer verdi.

“TÜRKİYE’DE ÇALIŞACAK SAĞLIK ÇALIŞANI BULAMAYACAKLAR”

Önal, aile hekimlerinin grevde bir arada olduklarını söyleyerek; “Birbirimizden başka sığınacak dalımız yok. Bu anlamda kendimizi yalnız da hissediyoruz. Ama bu şekilde bir aradayız ve birlikten gelen gücümüzü kullanmaya gayret edeceğiz. Ne olursa olsun elimizden geleni yapacağız. Aksi takdirde Türkiye’de çalışacak sağlık çalışanı bulamayacaklar. Halkımız hâlâ şunu anlamıyor; ‘10 dakikada 1 poliklinik var, doktor bulamıyoruz’ diyorlar ve yine çalışan doktora şiddet uyguluyorlar. Bunu yapacak olan Sağlık Bakanlığı Planlama Teşkilatı’dır. Bize öfkelenmesinler; konunun muadili Sağlık Bakanlığı’dır. Gelecekte dakikada 1 muayene olmak zorunda kalabilirler. Bu şekilde bir sağlık hizmetini Türk halkı hak etmiyor. Bir an evvel etkin bir düzenleme istiyoruz” dedi.

“SIERRA LEONE’YE GİDEN DOKTOR BİLE DAHA HUZURLU”

Aile hekimlerinin insanca ve bilimin ışığında çalışmak istediklerini belirten Önal; “Bir doktor arkadaşımız Batı Afrika’daki Sierra Leone’ye gitti ve oradaki hayatın mesleki anlamda Türkiye’den çok daha huzurlu olduğunu söyledi. İnsanca ve bilimin ışığında çalışmak istiyoruz. Usulsüz istekler, ‘Bana bu ilacı yaz’ gibi sözler yerine muayene olmayı talep etmeliler. Aksi takdirde o ilaçlar eczanelerde var ve parası olan gidip talep edebilir ama kimse de böyle bir yolu seçmesin. Hükümetlerden, Bakanlıklardan muayene olma hakkını istemeleri lazım. Aslında biraz da halkımız için buradayız. Mücadeleye devam ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

“ŞİDDET DEVAM EDERSE GREV SÜRELERİNİ ARTIRACAĞIZ”

Önal, meydana gelecek şiddet olaylarına karşı grev sürelerinin artarak devam edeceğini açıklarken; “Etkin bir şiddet yasası çıkmadığı sürece her ay şiddet devam ederse artan günlerde grev olacak. Önümüzdeki ay tekrar olursa 2 gün, daha sonra 3-4 gün şeklinde mücadele etmeye devam edeceğiz. Şu anda dernek başkanımız, bir üyemiz ve bir aile hekimimiz Kocaeli’ndeler. Bugün Kocaeli’nde bir basın açıklaması olacak. Olay çok büyük ve bizlerde infial yarattı. Birbirimize destek olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

UĞUR AKAGÜNDÜZ