Uzman Psikolog Mehmet Utku Tohumcu, kişilerin internet ortamında sağlıkları ile ilgili aşırı ve tekrarlayan bir şekilde bilgi edinme davranışı olarak tanımladığı, çağın hastalıklarından biri olan Siberkondri’nin sürekli bir davranış kalıbı haline gelebileceğini söyledi.
Tohumcu, kişinin sağlık anksiyetesinin artmasının en temel sebebi olarak karşısına çıktığını, kişinin içerisinde bulunduğu ortamın çevresel koşulları, geçmiş deneyimleri, kişilik özellikleri ve mevcut psikopatolojisi ile çevreyi ve bedensel duyumlarını algılayış biçimi yatkınlaştırıcı tetikleyici unsurların başında geldiğini belirtti.
“SİBERKONDRİ GÜNLÜK İŞLEVSELLİĞİNİN BOZULMASINA NEDEN OLABİLİR”
Tohumcu, Siberkondri’nin psikoloji alan dizininde son yıllarda incelenen önemli konulardan biri olduğunu ve kişinin uzun süre bu davranışı sürdürmesinin günlük işlevselliğinin bozulmasına neden olacağını söyleyerek; “Siberkondri psikoloji alan dizininde son yıllarda sıkılıkla incelenen, en önemli konulardan bir tanesidir. En kısa ve basit haliyle siberkondri; kişilerin internet ortamında sağlıkları ile ilgili aşırı ve tekrarlayan bir şekilde bilgi edinme davranışı olarak tanımlanabilir. Bu çevirim içi sağlık arama davranışının oluşmasında kişinin sağlık anksiyetesinin artması en temel sebep olarak karşımıza çıkmakla beraber; kişinin içerisinde bulunduğu ortamın çevresel koşulları, geçmiş deneyimleri, kişilik özellikleri ve mevcut psikopatolojisi ile çevreyi ve bedensel duyumlarını algılayış biçimi yatkınlaştırıcı tetikleyici unsurların başında gelmektedir. Bu tarz yineleyici bir internet kullanımının kişilerin hem fiziksel hem de mental sağlıkları üzerinde uzun vadeli olumsuz etkileri olabilmektedir. Kişinin uzun süre bu davranışı sürdürmesi ise günlük işlevselliğin bozulmasına neden olabileceği gibi, güvenlik arayışı olarak internete yönelim artacak ve sürekli bir davranış kalıbı haline gelebilmektedir” ifadelerini kullandı.
“KİŞİLER KENDİLERİNİ BU SORUNLARDAN KORUYABİLİRLER”
Tohumcu, bilimsel ve teknolojik gelişmelerin çok hızlı şekilde gerçekleştiği yüzyılda Siberkondri gibi yeni sorunların daha da yaygınlaşmasının kaçınılmaz olduğunu fakat alınabilecek temel birtakım önlemlerle kişilerin kendilerini bu sorunlardan koruyabileceklerini belirterek; “İnternette geçirilen zaman ve günlük ekran süresinin sınırlandırılmaya çalışılması, yaşanılan fiziksel ya da psikolojik soruna ilişkin internette yer alan, kaygıyı tetikleyen ve çoğunlukla dezenformasyona uğramış olan o bilgileri kendi başına araştırmaya çalışmak yerine; yaşamış olduğu sorunun uzmanına danışması ve benzeri atılacak bir takım basit adımlar sayesinde bu davranışın derinleşmesinin önüne geçilebilir. Ancak kişi yine de tüm denemelere rağmen başarısız oluyor, kaygısı ve yineleyici davranışları devam ediyorsa; kişinin özellikle bu anksiyetesine yönelik ve farkındalık gelişimini destekleyici nitelikte bir psikoterapi desteği almasında fayda bulunmaktadır” dedi.
MERT ERİŞKİN