Selimiye’nin minber motifinden takı seti üretti

Edirne’de bu yıl 4’üncüsü düzenlenen Edirne Araştırmaları Sempozyumu’nda takı sergisi açıldı. Edirne’ye özgü desenler ve çizgilerin olduğu takı sergisinde Öğr. Gör. Aybike Kınalı’nın Selimiye Camii’nin minber motiflerinden yola çıkarak ürettiği takı seti yoğun ilgi gördü.

Haber Giriş Tarihi: 16.05.2024 13:40
Haber Güncellenme Tarihi: 16.05.2024 13:40

Trakya Üniversitesi ile İstanbul Üniversitesi işbirliğinde bu yıl 4’üncüsü düzenlenen Edirne Araştırmaları Sempozyumu kapsamında takı sergisi açıldı.

Balkan Kongre Merkezi fuaye alanında düzenlenen sergide Şehit Ressam Hasan Rıza Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu (MYO) El Sanatları Bölümü Kuyumculuk ve Takı Tasarımı Programı öğretim elemanları, öğrencileri ve İstanbul Kadıköy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi kuyumculuk alanı öğretmenlerinin eserleri sergilendi.

Sergide, Öğr. Gör. Aybike Kınalı’nın Selimiye Camii’nin minber motiflerinden yola çıkarak tasarladığı takı seti yoğun ilgi gördü. 925 ayar gümüş ile klasik kuyumculuk teknikleri kullanılarak üretilen set ile ilgili Kınalı açıklama yaptı.

“SELİMİYE’NİN MİNBER DESENLERİNDEN SET YAPTIM”

Öğr. Gör. Aybike Kınalı, serginin büyük bir ekip çalışması ile ortaya çıktığını söyleyerek; “Kuyumculuktaki hassasiyet ve üretim tekniklerini öğrencilerimize öğretirken; bir taraftan yaşadığımız bölgenin, coğrafyanın kültür ve tarihinden esinlenerek tasarımlarımızı oluşturduk. Selimiye Camii’nin minber desenlerinden yola çıkarak yapılmış olan bir set çalışmamız bulunuyor. Minber desenindeki motifleri üç boyuta aktararak metalle birleştirip takıya dönüştürdük. Bunun dışında bölgenin yerel bitki örtüsünden, ayçiçeği ve buğdaydan esinlenildi. Tarihteki çini motiflerinden, mimari öğelerden, mezar taşlarından esinlenilerek takılarımız tasarlandı” ifadelerini kullandı.

“EDİRNE’YE ÖZGÜ DESENLER VAR”

Öğr. Gör. Nurcan Abacı Ar, sergide toplam 32 kişinin eserlerinin yer aldığını belirterek; “Birbirinden özgün işler mevcut. Geleneksel ve çağdaş tekniklerin, kolajların, dijital işlerin ve kuyumculukta kullanılan birçok güzel tekniğin harmanlanmış bir skalası. Öğrencilerimizin, bölümümüzün vizyonunu görebileceğiniz nadide bir sergi açtık. Tasarımlarımızda Edirne’ye özgü desenler, çizgiler olmasının yanı sıra doğadan esinlenen tasarımlar da mevcut. Öğrencilerimiz tasarımın her aşamasını bizzat deneyerek, öğrenerek geçirdikleri ve tamamladıkları eserlerle bugün çok güzel bir sergi açtık” diye konuştu.

UĞUR AKAGÜNDÜZ