Şehit torunu Aksal, şehit dedesini andı

AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, büyük dedesi Hafız Mustafa Fehmi Efendi’nin Yunanlıların Edirne’yi işgali sırasında esir alınarak Milos Adası’nda götürüldüğünü ve orada tifüsten dolayı hayatını kaybederek şehit olduğunu aktardı.

Haber Giriş Tarihi: 16.02.2024 15:48
Haber Güncellenme Tarihi: 16.02.2024 15:48

AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, Edirne’yi işgal eden Yunanlıların büyük dedesi olan Hafız Mustafa Fehmi Efendi’nin Milos Adası’na esir olarak götürüldüğünü ve orada çeşitli işkencelere maruz bırakıldığını aktardı. Filistin ve Gazze’de yaşanan dramın Türkiye’de de yaşandığını belirten Aksal, “Benim rahmetli dedem, babası esir alındığında 9 yaşındaymış ve babası alınmış. O yüzden bugün Filistin’de ve Gazze’de yaşananlar geçmişte bizim topraklarımızda da yaşanmış” dedi. Aksal, dedesinin mezarının Milos Adası’nda Fransız mezarlığını bulunduğunu söyledi.

Aksal, “Ben sadece ailemin anlattıkları kadarıyla biliyorum. Büyük dedem Hafız Mustafa Fehmi Efendi ve ailesi Edirne’nin Yancıkçışahin Mahallesi’nde ikamet ediyorlarmış ve bir medresede hocalık yapıyormuş. Daha sonra Yunanlılar Edirne’yi işgal ettiğinde dedem esir alınıyor ve Milos Adası’na götürülüyor. Milos Adası’na götürülen esirler en zor şartlarda gidiyor. Orada açlığa, susuzluğa, işkenceye maruz kalıyorlar. Ve birçok insan da tifüsten ölüyor. Rahmetli büyük dedem de tifüsten ölenlerden birisi. Şu an mezarının Milos Adası’nda Fransız mezarlığının bulunduğu yerde olduğu söyleniyor. Bizim için çok anlamlı. Biz bugün bu topraklarda yaşıyorsak, binlerce şehidimiz sayesinde. Benim rahmetli dedem, babası esir alındığında 9 yaşındaymış ve babası alınmış. O yüzden bugün Filistin’de ve Gazze’de yaşananlar bizim topraklarımızda da yaşanmış. Edirne bizim en çok sivil şehit verdiğimiz illerin başında geliyor. Milos Adası’na giden esirlerden bazıları daha sonra geri dönüyor ama dedem orada hastalandığı için geri gelemiyor. Bu paylaşımı da bütün şehitlerimiz için yaptım. Şehitlerimizi unutmamamız gerekiyor” dedi.

MERT ERİŞKİN