SARI GELİN BOY VERMEDİ!

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun: “çekirge popülasyonu nedeniyle boyları bodur kalan ayçiçek ürünü, üreticisini dara düşürdü. Mazot, tohum, ilaç ve gübredeki aşırı artış sonucu büyük masraf yapan üretici, kuralık ve çekirge de eklenince büyük darbe yedi. Buhrana giren çiftçi, Trakya’nın afet bölgesi ilan edilmesini, kredi borçlarının ertelenmesini istiyor” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 22.07.2023 15:52
Haber Güncellenme Tarihi: 22.07.2023 15:52
https://batiekspres.com/

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, “Geçen yıl çayır tırtılı, bu yıl çekirge ve kuraklık vurdu. Gelin Trakya'yı afet bölgesi yapalım. Kuraklığa karşı çözüm üretelim. Kredi borçlarını erteleyelim, zararlarını tarımsal  sigortadan karşılayalım. Çiftçi büyük sıkıntıda. Tüketicinin de eli yanacak! Bu yıl ayçiçek yok. Fiyatlar artar” dedi.

Trakya’daki ayçiçek üreticileri yaşadıkları sıkıntılara dikkat çekmek üzere Gazioğlu Mahallesi’nde bir araya gelerek basın açıklaması yaptı.

Tekirdağ Milletvekilleri İlhami Özcan Aygun ve Nurten Yontar da çiftçilere destek vermek üzere bölgeye gitti.

Basın toplantısına; Süleymanpaşa Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı, Önder Çiftçi Pazarlama Kooperatifi Başkanı Mehmet Aykut, Karaevli Mahalle Muhtarı Aydın Akın, Kayı Mahalle Muhtarı Mehmet Katırcı, Kayı Mahallesi Muhtarı Hasan Köseler ve çiftçiler katıldı.

“ÇİFTÇİNİN BORCU ERTELENSİN!”

Süleymanpaşa Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı, “Hepimizin bildiği gibi çok kurak bir dönem yaşadık. Şu an bulunduğumuz alanda,  ayçiçekleri biçilemeyecek durumda. Artık yağış olsa da ayçiçeği için bir fayda sağlamaz. Bizim çiftçi olarak sıkıntılarımız çok büyük. Girdi fiyatlarımız yüksek. Devletimizden, sayın yetkililerimizden önlem alınmasını bekliyoruz” dedi.

AYGUN’DAN TMO’YA TEPKİ

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, “Hem kuraklık hem çekirge çiftçilerimizi vurdu. Ayçiçek, susuzluktan boy vermedi. Yani bu tarladan çiftçinin biçerdöver sokarak ürün alma şansı yok. Gelin hep beraber Trakya'yı afet bölgesi yapalım. Kuraklığa çözüm bulalım. Çiftçimiz perişan” dedi.

Ayçiçek ithalatına da tepki gösteren Aygun, “Çiftçimiz hasat yaparken hala dışarıdan ayçiçek geliyor. Tekirdağ'da bir özel lisanslı depoda görüyorum. Ukrayna'dan, Moldova'ya, Rus plakalı Polonya plakalı damperli tırlarla ayçiçeği gelip lisanslı depoya boşaltılıyor. Çiftçiye düşünen bir iktidarımız yok” dedi.

TARIM BAKANI’NA ÇAĞRI

Aygun, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) çiftçiye verdiği randevu sisteminin hastane sistemini geride bıraktığını belirterek,  “Buğdayda da kuraklıktan dolayı verim kayıpları aldı başını gitti. O yetmemiş gibi bir de randevulu sistem çıktı başımıza. Randevulu sistem almak için çiftçiler birbirlerinin üzerine çıkıyorlar. Torpille sorun çözmeye çalışıyor” diye tepki gösterdi.

TMO’nun çiftçinin kara gün dostu olma niteliğini kaybettiğini anlatan Aygun, şu çağrıları yaptı:

“TMO Türk çiftçisinin mi, Rusya, Ukrayna çiftçisinin mi dostu? “Tarım Bakanı'nı buradan uyarıyorum ve yetkilileri uyarıyorum. Tekirdağ'ın diğer milletvekillerine duyuruyoruz. Biz üç CHP Milletvekili olarak hazırız. Trakya'yı afet bölgesi yapalım ve çiftçilerimizin nefes almasını sağlayalım. Ziraat Bankası’na, Tarım Kredi Kooperatifleri’ne, Trakya Birliği'ne olan borçlarını yapılandıralım. Sıfır faizle öteleyelim. O da yetmez. Yine tarımsal sigortadan kuraklıkla ilgili zararın tanzim edilerek, çiftçinin nefes almasını sağlayalım!”

HABER MERKEZİ