Makine Mühendisi, Edirne Valiliği İl Enerji Yöneticisi Gülseren Şare, Trakya Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi’nde öğrencilerle bir araya geldi. Öğrencilere enerji verimliliği ve karbon ayak izi anlatan Şare, “Türkiye 2053 yılında, dünya ise 2050 yılında sıfır karbon hedefini koydu” dedi.
“ZEYTİN SOFRAYA GELENE KADAR KARBON HARCAR”
Karbon ayak izi hakkında bilgi veren Şare, “Bir zeytin, zeytin ağacında toplanıp sofranıza gelene kadar karbon harcar. Harcadığı her yerde bıraktığı karbon izlerine karbon ayak izi diyoruz. Ağaçtan topluyorsunuz karbon salınımı gerçekleşiyor. Çünkü insan oğlu da karbon salınımı gerçekleştiriyor. Daha sonra sepetlere doldurularak araçlara yükleniliyor. Burada araçlar da karbon salınımı gerçekleştiriyor. Bunların hepsi bir karbon ayak izidir. Biz bu karbon ayak izi için bazı uluslararası anlaşmalara imza attık. 2016 yılında bir Paris Anlaşması oldu ve biz de 2021 yılında taraf olduk. Sanayileşme öncesine göre 2 derece atmosfer sıcaklığını düşürmektir hedefimiz. Ancak 1,5’la sınırlandırmayı da hedef koyduk. Türkiye 2053 yılında, dünya ise 2050 yılında sıfır karbon hedefini koydu. Nasıl sıfır karbon koyacağız? Mümkün değil. Zaten dünyanın kullandığı bütün enerjilerin yüzde 80’i fosil yakıttır. Siz bunu olduğu gibi kaldırırsanız yüzde 20’yle biz hayatta yaşayamayız” ifadelerine yer verdi.
KARBON VERGİLERİ HANGİ SEKTÖRDE OLACAK?
Karbon vergileri hakkında açıklamalarda bulunan Şare, “Aynı zamanda 2019 yılında da bir anlaşmaya imza attık. Bu da Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı. Biz bu anlaşmayla 2030 yılına kadar sera gazını yüzde 55 azaltacağız dedik. Dediğimiz gibi 2050 yılında da karbon nötr dedik. Şu anda bizim bir geçiş dönemimiz var. 1 Ocak 2023 ile 31 Aralık 2025 arasında 3 yıllık bir geçiş dönemi var. Bu geçiş döneminden sonra karbon vergileri konulacak. Peki hangi sektörlere bu vergiler konulacak? Öncelikle; çimento, alüminyum, demir-çelik, gübre, hidrojen ve elektrik alanlarına olacak. Gübreyi özellikle çok duymuş olabiliriz. Gübrede çok büyük karbon salınımı var” şeklinde konuştu.
“BİZ KİLİT BİR NESİLİZ”
Karbon ayak izi için önlem alınması gerektiğini belirten Şare, “Biz kilit bir nesiliz. Gelecek nesillere iyi bir doğa bırakmak zorundayız. Doğa şartlarını görüyorsunuz arkadaşlar, görmediğimiz afet kalmadı. Depremi, yangını, selleri gördük. Neden? Dünyada iklim deyişti. Her şekilde biz etkileniyoruz. O yüzden şimdi den önlemini almamız gerekiyor” sözlerine yer verdi.
MERT ERİŞKİN