SARAYİÇİ’Nİ KORU, STADYUMU TAŞI!

Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği, Sarayiçi’nde Edirne Sarayı Has Bahçesi’nin korunmaya alınması güreş stadının taşınması gerekliliği belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 22.06.2023 18:13
Haber Güncellenme Tarihi: 22.06.2023 18:13
https://batiekspres.com/

Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği, Edirne Sarayının Has Bahçesi olan ve halk arasında bilinen adıyla Tavuk Ormanı’nın korunması gerekliliği hakkında basın açıklaması yaptı.

Has Bahçede bulunan kuş türlerinin ve bitki florasının varlığını sürdürebilmesi için alanın koruma altına alınması gerekliliğinden bahsedilen açıklamada bölgede piknik yapılmaması ve Kırkpınar güreş stadyumunun daha modern bir yapıyla başka bir alana taşınması gerekliliğinden bahsedildi. Bu yıl Dünya Çevre Günü’nde bu alana dikkat çekmek üzere 2 günlük kamp yaptıkları sırada alanın biyolojik/ekolojik, arkeolojik ve tarihsel değerini akademisyenlerin sunumlarıyla birlikte konuşup tartışarak, rehberliklerinde yapılan keşif gezileriyle bitkileri, kuşları, böcekleri, memeli hayvanları ve bölgenin aromatik ve ecza bitkilerini yerinde gördükleri ifade edilen açıklamada. “Bu çalışmadan çıkan sonuçların karar verici tarafından dikkate alınmasını umuyoruz. Sarayiçi mevkii diye adlandırılan alan, günümüzde ‘Tavuk Ormanı’ olarak bilinmekle beraber, Edirne Sarayı’nın ‘Padişah Bahçesi’ olup, 58 hektarlık alanı kapsar. İçinde IV. Mehmet’in (Avcı Mehmet) 1671 yılında yaptırdığı Bülbül Köşkü (Av Köşkü) olan, şehrin nefes alınacak doğal ormanlarından biri konumundadır. Bahçe içinde henüz arkeolojik kazısı yapılmamış en az 4 kasır (Terazi Kasrı, Demirtaş Kasrı, İftar Kasrı, Bostancıbaşı Kasrı) mevcuttur. Tunca Nehri’nin iki kola ayrılarak çevrelediği ve yeniden birleşerek bir adacığa dönüştürdüğü Sarayiçi’ndeki bu alan yaklaşık 600 yıldır korunmuştur. Söz konusu alanda Balkan Savaşları’nda toplumsal acıların yaşandığı, yakınında şehitliğin olduğu son derece önemli bir tarihsel alandır. Has Bahçe ünik özelliklere sahip, korunması gereken kentsel, tarihsel mirasa sahip, doğal sit alanlarının başında gelir. Her türlü yapılaşmaya ve zarar verecek kullanıma karşı mutlaka Has Bahçe ve Tunca korunmalıdır. Son bozulmamış biyolojik çeşitlilik ve doğal vejetasyon örtüsü açısından bölgedeki tek büyük önemli orman parçası olması nedeniyle de önemlidir. Edirne Sarayı Has Bahçesi’nde yapılan araştırmada; 45 familya, 117 cins, 147 tür olmak üzere toplamda 149 takson tespit edilmiştir” denildi.

8 NADİR TÜR BULUNUYOR

Alan için en büyük tehdidin vejetasyon yapısının bozulması olduğu, Alanda yapılan ağaç kesimleri sürekli olarak devam etmekte olduğu belirtilerek, “Bunun sonucunda seyreltilen örtü tabana daha fazla güneş ışığının girmesine ve tabanın kurumasına neden olarak nemli ortamda gelişen taban florasının zarar görmesine ve kuraklığa dayanıklı türlerin gelişmesiyle floranın değişmesine neden olacağından kaçak kesimler yapılmamalıdır. Başta CR kategorisinde yer alan Bellevalia Edirnensis (Edirne Sümbülü) olmak üzere, geleceği tehdit altında olan 8 nadir tür bulunmaktadır. Alanın, Edirne Sümbülü’nün en büyük popülasyonuna sahip olduğu göz önüne alınarak, bu türün yaşam alanı özellikle çiçeklenme ve meyve verme zamanında ziyaretçilere kapatılmalıdır. Edirne il sınırları içerisinde yer alan ‘Tavuk Ormanı’, gerek flora, gerekse fauna bileşenleri bakımından oldukça önemli bir alandır. Alanda toplam 72 kuş türünün yaşadığı, pek çok memeli hayvana da ev sahipliği yaptığı bilinmektedir. Ayrıca bölgenin florasında yer alan aromatik ve farmasötik bitki türlerinin de önemli bir çeşitlilikte olduğu bilimsel çalışmalarla da bildirilir. Özellikle bölgenin taşkın orman alanı olması da, Tavuk Ormanı’nı ekolojik bakımdan eşsiz kılar. Ancak alandaki rekreasyon faaliyetleri nedeniyle insan etkilerine maruz kaldığı ve bunun doğal ekosistem üzerinde olumsuz etkilere yol açabileceği unutulmamalıdır. Sonuç olarak Edirne Sarayı’nın Has Bahçesi mutlak korunması gereken alanlar kapsamında değerlendirilmelidir. Has Bahçe’deki Er Meydanı adı verilse de güreş stadı olan yapı ise daha fazla zarar vermemesi adına taşınmalıdır. Hasbahçe de doğal yapısına kavuşturulmalıdır” ifadelerine yer verildi.

HABER MERKEZİ