“Sağlık ordusunun sultanları”

5 Mayıs Ebeler Günü ve 12-18 Mayıs Hemşireler Haftası etkinlikleri kapsamında Atatürk Anıtı’nda tören düzenlendi. Törende Edirne İl Sağlık Müdürü İshak Yıldırım, ebe ve hemşirelere yönelik konuşmasında, “Her biriniz tek tek bizim sağlık ordumuzun sultanısınız” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 13.05.2024 11:37
Haber Güncellenme Tarihi: 13.05.2024 11:37

5 Mayıs Ebeler Günü ve 12-18 Mayıs Hemşireler Haftası etkinlikleri kapsamında Edirne’de Atatürk Anıtı’nda tören düzenlendi.

Atatürk Anıtı’na çelenklerin sunulması, saygı duruşu ve istiklal marşının okunması sonrası törende konuşan Edirne İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mustafa İshak Yıldırım; “5 Mayıs Ebeler Günü, 12-18 Mayıs Hemşireler Haftası, çok önemli çok değerli günler. Ama bundan daha değerlisi var. Bundan daha değerlisi sizlerin büyük bir özveriyle vermiş olduğunuz emekler. Florence Nightingale 1854 yılında İstanbul’a geliyor ve birçok hemşirelik öğrencisi hemşire yetiştiriyor. Ama Türkiye’de hemşirelik Florence Nightingale ile başlamıyor. Florence Nightingale, modern hemşireliğin kurucusu ve öncüsü. Çok büyük emekleri var. Hemşirelik Selçuklu hükümdarı 2. Kılıçaslan’ın kızı Gevher Nesibe Sultan zamanında başlıyor. Vefat ettiğinde tarih 1204. Biz böyle topraklarda yaşıyoruz. Biz böyle bir milletiz. İlk hemşirelik uygulamalarını biz ilk 1200’lü yıllarda yapmışız. Vefatından sonra Gevher Nesibe Sultan’ın Darüşşifası hem tıp eğitiminin hem de hastalara hizmetin verildiği dünyadaki ilk tıp merkezi. Sevgili çalışma arkadaşlarımız, Bizim sağlık sistemimizde ebelerimiz ve hemşirelerimizin yapmış oldukları özverili ve çok değerli çalışmalar, tüm emeklerimizin görülmesine, hastalarımızın memnun olmasına ve şifaya kavuşmasına vesile oluyor. Her biriniz tek tek bizim sağlık ordumuzun sultanısınız. İyi ki varsınız. Gününüzü kutluyorum” dedi.

Törende konuşan Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Melahat Akgün Kostak,  Bu yıl Uluslararası Hemşireler Birliği’nin (ICN), "Hemşirelerimiz Geleceğimiz" teması altında; "bakımın ekonomik gücüne" odaklamayı seçtiğini belirterek; “2024 yılı hemşirelik haftası ‘Hemşirelerimiz Geleceğimiz Bakımın Ekonomik Gücü’ alt teması ile kutlanmakta ve kampanyalar düzenlenmektedir.Hemşirelik, sağlık hizmetlerinin omurgası olmasına rağmen, finansal kısıtlamalarla, mesleğin toplumsal ve sosyal değeri açısından sorunlarla karşı karşıyadır. Bu tema ile bu yıl, hemşireliğe yapılacak yatırımların mesleğe nasıl önemli ekonomik ve toplumsal faydalar sağlayabileceğini göstererek, hemşirelikle ilgili algıları yeniden şekillendirmek amaçlanmaktadır” diye konuştu.

ŞENER ŞENTÜRK