Ressam Ayta’nın Edirne Çizimlerini Bulut Kitaplaştırdı

Ressam Tevfik Ayta’nın Edirne’deki tarihi eserleri karakalem ile çizerek yerel tarih araştırmacısı Cengiz Bulut’a geleceğe aktarılması için hediye ettiği resimler kitaplaştırıldı. Bulut tarafından yayına hazırlanan “Tevfik Ayta’nın Karakalem Çizimleri İle Kadim Başkent Edirne” adlı eser, Ceren Yayıncılık’tan çıktı.

Haber Giriş Tarihi: 20.06.2024 11:15
Haber Güncellenme Tarihi: 20.06.2024 11:15

Osmanlı Devleti’nin başkentleri olan İstanbul, Edirne, Bursa şehirlerindeki tarihi eserleri karakalem ile çizen ressam Tevfik Ayta’nın Edirne resimlerinin yer aldığı kitabı yayımlandı.

Edirne’de yerel tarih araştırmacısı Cengiz Bulut tarafından yayına hazırlanan “Tevfik Ayta’nın Karakalem Çizimleri İle Kadim Başkent Edirne” adlı eser, Ceren Yayıncılık’tan yayımlandı.

EDİRNE’NİN EN ÖNEMLİ TARİHİ ESERLERİNİ ÇİZDİ

Bulut’un önsözü ile başlayan eserde Ressam Ayta’nın Selimiye Camii, Edirne Eski Saray (Saray-ı Âtik) ve Saray Hamamı, Taşodalar, Edirne Müzesi, Eski Cami, Askeri Hastane Çeşmesi, Üç Şerefeli Camii ve Külliyesi, Defterdar Mustafa Paşa Camii, Muradiye Camii ve Mevlevihanesi, Sveti George Bulgar Kilisesi, Büyük Sinagog, Dertli Mustafa Paşa Çeşmesi, Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi, Adalet Kasrı, Fatih Köprüsü, Kum Kasrı Hamamı, Cihannüma Kasrı, Edirne Sarayı, Edirne Asker Hastanesi Şehitliği, Mecidiye (Meriç) Köprüsü, Gümrük Karakol Binası, Jandarma Şehitliği Anıtı, Karaağaç Eski Tren Garı gibi tarihi eserlerin karakalem çizimleri yer alıyor. Kitapta ayrıca Edirne ve Kırkpınar Yağlı Güreşleri ile ilgili de bilgi verilirken; bazı başpehlivanların da karakalem çizimleri bulunuyor. Kitap, Tevfik Ayta’nın özgeçmişi, yerel ve ulusal basında hakkında yayımlanan haberler, eserlerinin yer aldığı yayınlar ve aldığı teşekkür belgeleri ile Bulut’a hediye ettiği küçük cep defterlerine çizdiği resimler ile sona eriyor.

EDİRNELİLERE ARMAĞAN

Bulut, Ayta’nın Osman başkentlerini çalışmaya karar vermesinin ardından Edirne’yi de sık sık ziyaret ederek, Ortodoks, Katolik, Yahudi ve Müslüman kültürünün harmanlandığı dini yapıları kağıda aktardığını söyledi. Ayta’nın kitaptaki Edirne çizimlerinin orijinallerini, geleceğe aktarılması için kendisine hediye ettiğini belirten Bulut, Ayta’nın hediyesinden dolayı çok mutlu olduğunu ifade etti. Bulut, yayımlanan eserin Ayta ve Turkuaz Antika Sahafiye Sanat Galerisi’nin Edirnelilere armağanı olduğunu söylerken; Ayta’ya da teşekkür etti.

UĞUR AKAGÜNDÜZ