Prof. Akalın: Eğitimde adaletsizlik çığ gibi

İYİ Parti Edirne Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Akalın, TBMM’de yaptığı konuşmada eğitim sistemindeki adaletsizliklere dikkat çekti.

Haber Giriş Tarihi: 23.11.2023 17:28
Haber Güncellenme Tarihi: 23.11.2023 17:28

İYİ Parti Edirne Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Akalın, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 24 Kasım Öğretmenler Günüyle ilgili olarak yaptığı konuşmada, eğitim sistemindeki ciddi sorunlara ve atanamayan öğretmenlerin karşılaştığı adaletsizliklere değindi. Akalın, üniversitelerin öğretmen yetiştiren bölümlerinin kapasite fazlası öğrenci almaya devam etmesini, mezun olan öğretmen adaylarını atanamaz hale getiren büyük bir planlama hatası olarak değerlendirdi.

Konuşmasında, özellikle atanamayan öğretmenlerin çoğunlukla ücretli öğretmenlik yapmaya zorlandığını ve bu durumun sosyal güvenlik haklarını ciddi şekilde sınırladığını vurgulayan Akalın, bu öğretmenlerin ayda 108 saat ek ders ücreti karşılığında sadece 6 bin 628 TL aldığını belirtti. SGK hizmet dökümünde ise sadece 14 gün göründüğünü ifade eden Akalın, bu durumun ücretli öğretmenlerin maddi sıkıntılar içinde olduğunu ve mesleki motivasyonlarını kaybettiklerini gösterdiğini dile getirdi.

Akalın, eğitim fakültelerinin ücretli öğretmen yerine öğretmen yetiştirmeye odaklanmasıyla ortaya çıkan bu sorunun, öğretmenlik mesleğine duyulan ilgiyi azalttığını ve eğitim alanındaki yetenekli bireylerin başka sektörlere yönelmesine sebep olduğunu belirtti. Bu durumun, toplumun temel taşı olan öğretmenlik mesleğine verilen değeri sorgulamak adına kritik bir nokta olduğunu vurgulayan Akalın, "Öğretmenlere adil bir ücret politikası sunulmalı, çalışma koşulları iyileştirilmeli ve sosyal güvenlik hakları garanti altına alınmalıdır" dedi.

HABER MERKEZİ