Parlar’dan Yurt Dışı Çıkış Harcı Tepkisi: "Bu Harç Değil Resmen Haraç"

TÜKODER Edirne Şube Başkanı Tarık Kenan Parlar, yurtdışı çıkış harcının 150 TL’den 500TL’ye arttırılması hakkında konuştu Parlar, “Bu harç değil, resmen haraç” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 17.07.2024 15:18
Haber Güncellenme Tarihi: 17.07.2024 15:18

Tüketici Koruma Derneği (TÜKODER) Edirne Şube Başkanı Tarık Kenan Parlar, yurt dışına çıkan vatandaşlardan alınan yurt dışı çıkış harç fiyatının 150 TL’den 500TL’ye arttırılması hakkında açıklamalarda bulundu.

Vatandaşların pasaport çıkartırken yüksek bedeller ödediğini hatırlatan Parlar, “. Yani Devlet diyor ki, madem yurt dışına çıkacak kadar paran var, bana da ver. Saçmalık. Yurt dışına çıkıyor diye vatandaşından harç alan 2 ülke daha var. İran ve Filipinler. Bu ülkelerle aynı ligdeyiz yani” dedi.

“TÜRKİYE’DE PASAPORT SAHİBİ NÜFUS ORANI YÜZDE 8 CİVARINDA”

Parlar, “Son günlerde kamuoyunda tartışılması gereken, vatandaşın içine çekildiği geçim sıkıntısı, maaş zamları olması gerekirken, oluşturulan suni gündem ile tartışılan konu yurt dışı çıkış harcı zammı. Türkiye’de pasaport sahibi olanların nüfusa oranı yüzde 8 civarında, bunun yarısı da hac için kullanıyor zaten. TÜFE'deki değişim 2024 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 1,64, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 24,73, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 71,60 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 65,07 olarak gerçekleşti. Yüzde 233 artış neye göre, hangi kriterlere göre belirlendi. Madem zam yapılacak, hani TÜİK değerleri” ifadelerine yer verdi.

“İRAN VE FİLİPİNLER’LE AYNI LİGDEYİZ”

Yurtdışına çıkış harcını 2 ülkenin daha aldığına değinen Parlar, “Maaşlara zam yaparken TÜİK verileri esas alınıyor da bu zam oranı neye göre belirlendi.  Ayrıca her yıl yeniden değerleme oranı (YDO) oranında artacak. 2024 yılında yeniden değerleme oranı yüzde 58 olarak belirlenmişti. Aslında böyle bir harç alınması anayasanın seyahat özgürlüğü ilkesine aykırı. Ayrıca vatandaş pasaport çıkartırken defter parası, pasaport harcı, vize ücreti olarak zaten epey yüksek bedel ödüyor üstüne çıkış harcı. Bu harç değil, resmen haraç. Yani Devlet diyor ki, madem yurt dışına çıkacak kadar paran var, bana da ver. Saçmalık. Yurt dışına çıkıyor diye vatandaşından harç alan 2 ülke daha var. İran ve Filipinler. Bu ülkelerle aynı ligdeyiz yani. Avrupa bizi kıskanıyor naraları atanlara bunları sorsak ne derler acaba?” diye konuştu.

MERT ERİŞKİN