Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Edirne Şube Başkanı Tarık Kenan Parlar, yaz mevsiminin yaklaşması ile birlikte tatil için erken rezervasyon tercih eden vatandaşlar için uyarı yaptı.
Parlar, vatandaşların erken rezervasyonlarda mağduriyet yaşamamaları için önerilerde bulunurken; özellikle ‘www.tursab.org.tr’ ve ‘www.kulturturizm.gov.tr’ internet adreslerinden sorgulama yapmalarını tavsiye etti.
“TATİL HAYALLERİNİZ SUYA DÜŞMESİN”
Vatandaşları, tatil hayallerinin suya düşmemesi için haklarını öğrenmeye davet eden Parlar; “Yaz aylarının yaklaşması ve tatil programları nedeniyle ekonomik olmasından dolayı tüketiciler erken rezervasyonları tercih etmektedir. Erken rezervasyonları amaçlayan seyahat acenteleri, oteller, tatil köyleri, tüketicilere ulaşabilmek için bazı reklam ve tanıtım faaliyetlerine başlamışlardır. Her yıl olduğu gibi bu yıl da dolandırıcılar boş durmayarak, tüketicilerin bu beklentileri üzerinden haksız kazanç elde etmek ve dolandırmak için birçok yola başvuracak, başvurmaktadır” ifadelerini kullandı.
“GELEN LİNKLER TIKLANMAMALI”
Tüketicilerin erken rezervasyonlarda mağduriyet yaşamamaları, dolandırılmamaları için dikkat etmesi gereken hususları açıklayan Parlar; “Özellikle erken rezervasyonlar için tanınmış turizm tesislerinin logo ve isimleri veya çeşitli otel isimlerinin yazılı olduğu ve görsellerin kullanıldığı sosyal medya hesapları üzerinden rezervasyon yaptırılmaması gerekir. E-posta veya kısa mesaj yolu ile gelen linkler tıklanmamalı ve dikkate alınmamalıdır. Bu linklerin büyük bir çoğunluğu dolandırıcı veya tanıtım yazıları reklamları gerçeği yansıtmamaktadır. Geçmiş yıllarda bu yolla birçok tüketici mağdur olmuş veya dolandırılmıştır. Bu yolla kredi kartı ile ödeme yapılır ise kredi kartı bilgilerinizde dolandırıcıların eline geçmiş olabilir” dedi.
“GEREKLİ ARAŞTIRMALAR MUTLAKA YAPILMALI”
Parlar, tüketicileri sorgulama yapabilecekleri internet sitelerine yönlendirirken; “Tatil kararı verildikten sonra oteller aranarak yapılacak rezervasyonlarda, otel ile ilgili gerekli araştırmalar mutlaka yapılmalı, turizm tesisinin belgeli olup olmadığı, otelin yıldız sayısı, kamu kurum ve kuruluşlar nezdinde kayıtlı olup olmadığı otel hakkında şikâyetlerin olup olmadığı sorgulanmalıdır. Erken rezervasyonda seyahat acenteleri kullanılmak isteniyor ise onlar içinde bu sorgulamalar yapılmalıdır. Tüketiciler bu sorgulamaları ‘www.tursab.org.tr’ ve ‘www.kulturturizm.gov.tr’ adreslerinden yapılabilirler” sözlerine yer verdi.
“MUTLAKA SÖZLEŞME YAPILMALI”
Erken rezervasyonlarda sözleşme yapmanın önemine dikkat çeken Parlar; “Normal yolla turizm seyahat acenteleri veya turizm tesisleri ile yapılacak erken rezervasyonlarda mutlaka sözleşme yapılmalı ve sözleşmelerin bir sureti talep edilmelidir. Bu sözleşmeler internet üzerinden yapıldığı takdirde e-posta yolu ile sözleşmeler istenmelidir. Mesafeli yolla imzalanan sözleşme öncesi bilgilendirme formları dikkatlice okunmalıdır. Seyahat acentesinin veya turizm tesisin internet sitelerinde yazılı adres, unvan ve iletişim bilgileri Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi’ne (ETBİS) kayıtlı olup olmadığı kontrol edilmelidir. Sosyal medya üzerinden satın alma tercih edilmemeli, acente veya turizm tesisinin kendi web sayfaları tercih edilmelidir” dedi.
“TÜKETİCİ İNDİRİM TALEP EDEBİLİR”
Tüketicinin hizmetlerde eksiklikler ile karşılaşması halinde indirim talep edebileceğini söyleyen Parlar; “Erken rezervasyonlar yüz yüze veya internet üzerinden yapılsın mutlaka ön bilgilendirme ve alınacak hizmetlere dair broşür var ise broşürlerin alınması önemlidir. Seyahat acenteleri veya oteller tarafından broşür veya sözleşmelerde verilecek hizmetlerden eksik hizmet verilir veya hizmetlerden birkaçı hiç verilmez ise tüketicinin eksik hizmetler nedeniyle indirim talep etme hakkı kullanıp indirim ya da bu hizmetlere isabet eden tutarları talep edebilir. Örneğin; tüm belgelerde otel bilgileri beş yıldız yazdığı halde dört yıldızlı bir otelde konaklama yapılıyor ise ya da otelde yıldız beş olup resmi kuruluşlarda yıldız sayısı eksik görünüyor ise ödenen bedelden tüketici indirim talep edebilir” ifadelerine yer verdi.
“SÖZLEŞMEYİ İYİ OKUMALILAR”
Parlar, sözleşme fesih hakkına da dikkat çekerek; “Özellikle seyahat acenteleri ile yapılan sözleşmelerde mücbir sebep olmaksızın cezai şart ödemeden turun başlama tarihinden itibaren 30 gün öncesi sözleşmeyi fesih hakkı mevcuttur. Tur şirketleri var ise resmi ödemeleri düşerek geri kalan tutarı tüketiciye ödemek zorundadır. Sözleşme fesih bildirimi mutlaka kalıcı veri ortamında veya taahhütlü posta yolu ile bildirilmelidir. Fesih bildirimi paket turun başlamasına 30 günden daha az bir süre kala yapılması halinde, paket tur sözleşmesinde belirtilmek şartıyla, acente belirli bir tutar veya oranda kesinti yapabilir. Bu nedenle vatandaşlarımız bir sözleşme imzalamalı ve bu sözleşmeyi iyi okumalıdır” dedi.
“TÜKETİCİ HAKEM HEYETLERİNE BAŞVURABİLİRLER”
Yaşanan sorunların çözülmemesi halinde tüketicilerin yapabileceklerini açıklayan Parlar; “Erken rezervasyonlarda yaşanan sorunlarda çözüm sağlanamamış ise tüketiciler, Kaymakamlıklarda veya İl Ticaret Müdürlüklerinde bulunan Tüketici Hakem Heyetlerine başvurabilirler. Başvurular, bizzat yapılabileceği gibi e-Devlet üzerinden de yapılabilmektedir. Ancak e-Devlet üzerinden yapılan başvuruda mutlaka tüm belgeler sisteme yüklenmelidir. Eksik belge sorunu yaşanmaması için bizzat başvuru yapmak veya eksik belge kontrolünün Tüketici Hakem Heyetlerinden takip etmek tüketicinin mağduriyet yaşamamasını sağlayacaktır” sözlerine yer verdi.
UĞUR AKAGÜNDÜZ