“Pandemi ve depremleri dünyaya göre başarıyla tamamladık”

Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Üstündağ, Türkiye’nin pandemi ve depremleri dünya örneklerine göre başarıyla tamamladığını belirterek; “Bunda ülkemizdeki yoğun bakım yatak kapasitesinin son yıllarda çok artırılmış olmasının yanı sıra yetişmiş insan gücümüzün de rolü olduğu açıktır” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 27.05.2024 11:04
Haber Güncellenme Tarihi: 27.05.2024 11:04

Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü, Trakya Üniversitesi Hastanesi Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğü, Edirne İl Sağlık Müdürlüğü, Türk Yoğun Bakım Hemşireleri Derneği ve Öğrenci Hemşireler Derneği iş birliğiyle düzenlenen Yoğun Bakımda Güncel Yaklaşımlar Sempozyumu başladı.

Balkan Kongre Merkezi’nde düzenlenen sempozyuma Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Üstündağ, İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mustafa İshak Yıldırım, Türk Yoğun Bakım Hemşireleri Derneği Başkanı Dr. Ebru Kıraner, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Sempozyum, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve tüm şehitler anısına 1 dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.

“YOĞUN BAKIMLAR YENİLENEN BİLGİ VE TEKNOLOJİYLE DOLU”

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Türk Yoğun Bakım Hemşireleri Derneği Başkanı Dr. Ebru Kıraner, sempozyum katılımcılarına teşekkür ederken; “Bu programlar gerçekten çok kıymetli. Çünkü bizler biliyoruz ki yoğun bakımlar, özellikle her geçen gün değişen, yenilenen bilgi ve teknolojiyle dolu. Dolayısıyla da bunlara yetişebilmek, bu bilgiyi alıp bakım hizmetimize yansıtabilmek için bu toplantılar gerçekten çok kıymetli. Özellikle de biz dernek olarak ücretsiz eğitim toplantıları yapma konusunda büyük bir direnç gösteriyoruz. Bugün de çok güzel bir toplantı olacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

“HEMŞİRELERİMİZE MİLLET OLARAK TEŞEKKÜR BORÇLUYUZ”

Kıraner’in ardından sempozyumda Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Üstündağ konuşma yaptı. Üstündağ, Hemşirelik Haftası kapsamında düzenlenen sempozyuma katılan herkese teşekkür ederek; “Gerek dünyanın, gerek ülkemizin içinde bulunduğu koşullar, kovid pandemisi, arkasından yaşadığımız korkunç Kahramanmaraş depremleri, hemşirelik hizmetlerinin ve hemşirelikte branşlaşmanın hem ülkemiz için, hem de tüm dünya için önemini bir kez daha ve tüm açıklığıyla gözler önüne sermiştir. Kovid pandemisini de arkasından birbirinin peşi sıra gerçekleşen 3 depremden oluşan Kahramanmaraş depremlerini, sağlık anlamında diğer dünya örneklerine göre başarıyla tamamlayabildiysek bunda ülkemizdeki yoğun bakım yatak kapasitesinin son yıllarda çok artırılmış olmasının yanı sıra yetişmiş insan gücümüzün de rolü olduğu açıktır. Bu anlamda da tüm hemşirelerimizi ama özellikle yoğun bakım hemşirelerimize bütün millet olarak teşekkür borçluyuz. Onların gece gündüz demeden kendi canlarını hiçe sayarak yaptıkları çalışmalar, bizim ülkemizde sağlık alanında bu başarıyı ve gururu getirmiştir” dedi.

“ÇOK ÖNEMLİ KONULAR TARTIŞILACAK”

Sempozyum ve temasının çok önemli olduğunu vurgulayan Üstündağ; “Yoğun bakım hemşireliği alanında kanıta dayalı güncel verilerin tartışılacağı çok önemli konular. Yoğun bakımda enfeksiyon, özellikle kateter enfeksiyonları, mekanik ventilasyon, yoğun bakımın olmazsa olmazı sürekli renal replasman tedavileri, çoğu kez ihmal ettiğiniz beslenmeyle ilgili konular bu toplantı taçlandıracaktır. Ayrıca yapay zekanın yoğun bakımda kullanılması, akılı yoğun bakım üniteleri de bizlere, öğrencilerimize, katılımcılara yeni ufuklar açacaktır” sözlerine yer verdi.

“İŞİNİZİ SEVGİ, BİLGİ VE İLGİYLE YAPIN”

Üstündağ’ın konuşmasının ardından sempozyumda İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mustafa İshak Yıldırım konuşma yaptı. Yıldırım, konuşmasında meslekte 26 yılını doldurduğunu belirterek; “Yoğun bakımda nöbet de tuttum. Devlet hastanesinde çok fazla nöbet tuttum. Klinikte hep şunu gördük; biz hekimler ne yaparsak yapalım, hemşirelerimizin ilgisi, sevgisi ve bilgisi yaptığımız her şeyi değerli ve anlamlı kılıyor. Yoğun bakımda da aynısı geçerli. Sizler ne kadar severek, isteyerek, bilgi ve becerilerinizi hastaya aktarırsanız, hasta o kadar hızlı şekilde şifa buluyor ya da hasta taburcu olduktan sonra o kadar kaliteli bir yaşam ve hayat sürüyor. O yüzden sağlık sistemimiz bir bütün. Biz hekimler, hemşireler, sağlık memurları, sağlıkta çalışan temizlik personelleri, hasta bakıcılar, hepimiz bu işi sevgiyle, ilgiyle ve bilgiyle yapmak zorundayız. Bu sempozyumun da yoğun bakım hemşireliği konusunda hepimize büyük değerler katacağını düşünüyorum. Özellikle genç kardeşlerimiz, öğrenci kardeşlerimiz var. Gerçekten mesleğimiz çok güzel. Hemşirelik, ebelik, sağlığın neresinde bulunursanız bulunun, sağlık sektöründe çalışmak çok güzel. İşinizi her daim severek yapın. Sevgiyle, bilgiyle ve ilgiyle yapın. Muhakkak takdir edileceksiniz. Hepiniz çok değerlisiniz. Bu vesileyle de tekrar Hemşireler Haftanızı kutluyorum” dedi.

SUNUMLARLA DEVAM ETTİ

Yıldırım’ın konuşmasının ardından sempozyumda ilk oturum, yoğun bakım enfeksiyonlarının önlenmesi konusundaki sunumlar ile devam etti. Sempozyum bugün saat 17.00’de sona erecek.

UĞUR AKAGÜNDÜZ