Yükseköğretim Kurumu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Trakya Üniversitesi (TÜ) 22. Üst Kurul Toplantısının ardından Balkan Kongre Merkezi Büyük Salon’da gerçekleştirilen Senato Toplantısına katıldı. Özvar, ilk olarak Balkan Senfoni Orkestrası tarafından hazırlanan gösteriyi, daha sonra ise Trakya Üniversitesi tanıtım filmi izledi. Program, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nun kürsüye çıkmasıyla başladı.
“İLK DEFA BİR YÖK BAŞKANI ÜNİVERSİTEMİZİ ZİYARET EDİYOR”
TÜ Rektörü Erhan Tabakoğlu, “Trakya Üniversitesi bugün tarihi bir gün yaşıyor. 42 yaşındayız ama benim bildiğim, ilk defa bir YÖK Başkanı üniversitemizi ziyaret ediyor. Bu buluşmayı çok değerli buluyorum. Ve şükranlarımı sunuyorum” dedi.
“ÜNİVERSİTELERİN KENDİLERİNİ GÖZDEN GEÇİRMEMESİ BÜYÜK RİSK”
Özvar, “Çocukların öğrenme yöntemleri, kaynakları ve etkileşim tarzları çok değişti. Bugün Türkiye’de öyle şeyler var ki, yapay zekâ ve yazılım konularında önemli gelişmeler var. Bunlar almış başını gidiyorlar. İnternette herkese açık video derslerinden tutun da bilişim, yazılım, şirket yönetici ve çalışanlarıyla angaje olmuş durumdalar. Çocuklar bu yeni gelişmelere çok çabuk adaptasyon sağlarken, üniversitelerin, fakültelerin, bölümlerin kendi durumlarını gözden geçirmemesi büyük bir tehdit ve risktir. Yapay zekâ ile alakalı eğer takip ediyorsanız, YÖK olarak 1-5 seneden beri gayret içerisindeyiz. Bizim öngörümüz şu; önümüzdeki 10 yıl belki 15 yıl içerisinde yazılım Türkiye’de bir müddet devam edecek. Eğer yapay zekâ uluslararası bir engel gelmezse biz bütün bölümlerin dünyada bütün programların bu iki kaynağın etkisi altında gelişeceğini öngörüyoruz. Bu sebeple bütün üniversite yönetimlerine bu iki alanın, mobil yazılım ve yapay zekâ bazlı temel müfredatın bütün programlarda aşılanması gerektiğini düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.
“EĞİTİMDE DEVRİMLER GELİYOR”
Eğitimde devrimler yaşanacağını vurgulayan Özvar, “Bu söylediğim alanlarla temas edilmezse 10-15 sene sonra uluslararası dergilerde çıkan makalelere ulaşmakta çok zorluk çekeceğiz. Eğitim de devrimler geliyor. O sebeple bu iki alanı bütün üniversitelerde yeniden ele alınmasını, bütün programları etkileyecek şekilde bu sözüne ettiğim iki alanı bir şekilde entegre edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Dönüşüm olmazsa meslekler, teknik eğitimler ve diğer disiplinler gelen akımın dışarısında kalacak. Genel akımın dışında kalması da bilime yapacağımız katkı, istihdama yapacağımız katkı ve diğer hizmetlere yapacağımız katkıları biraz geriye düşürecek diye tahmin ediyoruz. Bunun da önlemini 2 senedir alıyoruz. Yeni programlar açarak bu projeleri deniyoruz. Gördüğümüz kadarıyla da çok güzel neticeler elde ediyoruz. Onları şimdi bütün üniversitelere yavaş yavaş yaygınlaştırmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
Program, Özvar’a hediye takdimi ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.
MERT ERİŞKİN