Özcan; “Karaağaç, Lozan Barış Antlaşması’nın Sembolüdür”

ADD Edirne Şube Başkanı Celil Özcan, 101 yıl önce teslim alınarak Türkiye topraklarına katılan Karaağaç Mahallesi ve Lozan Barış Antlaşması’nın önemine dikkat çekti. Özcan, Karaağaç’ın, Lozan Barış Antlaşması’nın sembolü olduğunu söylerken; Lozan Anıtı’nda etkinlikler düzenlenmesi gerektiğini belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 15.09.2024 13:37
Haber Güncellenme Tarihi: 15.09.2024 13:37

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Edirne Şubesi Yönetim Kurulu, Edirne’nin Karaağaç Mahallesi’nin Lozan Barış Antlaşması sonucu savaş tazminatı olarak 101 yıl önce teslim alınması ile ilgili açıklama yaptı.

ADD Edirne Şubesi Yönetim Kurulu adına Başkan Celil Özcan tarafından yapılan açıklamada, Lozan Barış Antlaşması’nın 101 yaşında olduğu belirtilirken; antlaşmanın önemine dikkat çekildi. Özcan, Karaağaç’ın 101 yıl önce 15 Eylül 1923’te teslim alındığını söylerken; Karaağaç Mahallesi’ndeki Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi yerleşkesinde bulunan Lozan Anıtı’nda çeşitli etkinlikler yapılmasını önerdi.

“SEVR’İ TARİHİN ÇÖP SEPETİNE ATAN ANTLAŞMADIR”

Özcan, 2024 yılında hem Türkiye Cumhuriyeti’nin, hem de Lozan Barış Antlaşması’nın 101’inci yaşının kutlandığını belirterek; “Lozan Antlaşması; vatanımızın bağımsızlığını, ülkemizin bölünmez bütünlüğünü dünyaya kabul ettirmesi yanında, 1699 Karlofça’dan 223 yıl sonra bir görüşme masasından başı dik kalktığımız ilk antlaşmadır. Lozan Antlaşması; Birinci Dünya Savaşı galipleri İtilaf Devletleri’nin yenilen devletlere dikte ettikleri antlaşmalardan uygulanma şansı bulamayan tek örneği Sevr’i tarihin çöp sepetine atan antlaşmadır. Lozan Antlaşması, hükmünü 101 yıldır sürdüren, sonsuza dek de sürdürecek olan, nadir uluslararası antlaşmalardan biridir. Lozan Antlaşması; Anadolu insanını 400 yıl boyunca ekonomik boyunduruk altında inim inim inleten kapitülasyonları ortadan kaldırıp, tam bağımsızlığın ancak ekonomik bağımsızlıkla sağlanabileceğini mazlum milletlere göstererek tarihin akışını değiştiren en önemli bir belgedir. Lozan Antlaşması; Türk Ulusu’nun Milli Mücadele’yi gerçekte kimlere karşı verdiğini, kimleri yendiğini ve kimlerin işgalci emperyalistler tarafından piyon olarak savaşa sürüldüğünü belgeleyen antlaşmadır aynı zamanda” ifadelerini kullandı.

Karaağaç’taki Lozan Anıtı’nda başta 24 Temmuz ve 15 Eylül tarihleri olmak üzere çeşitli etkinliklerin düzenlenmesi gerektiğini söyleyen Özcan; “Ülkemizin kurtarıcısı ve Türkiye Cumhuriyeti Devletimizin kurucusu büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde kazanılan bağımsızlık savaşının sonunda, 24 Temmuz 1923 tarihinde imzalanan ülkemizin tapusu niteliğindeki Lozan Barış Antlaşması sonucu savaş tazminatı olarak Karaağaç kazanılmış olup, 101 yıl önce 15 Eylül 1923’te teslim alınmıştır. Tarihimizde önemli bir yere sahip Karaağaç, Lozan Antlaşması’nın sembolüdür. Bu nedenle Lozan Anıtı, Karaağaç'ta yapılmıştır. Lozan Antlaşması’nın sembolü niteliğinde olan, tarihimizde önemli yer tutan Karaağaç’ta ve Lozan Anıtı çevresinde, özellikle 24 Temmuz ve 15 Eylül tarihleri başta olmak üzere, milli tarihimizi yaşamaya ve yaşatmaya yönelik etkinlikler ve festivaller düzenlenmelidir. Bilinmelidir ki bugün şehrimizde basın açıklaması, festivaller gibi etkinlikler düzenleyebiliyorsak, bunu her şeyden önce büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e, silah arkadaşlarına ve Mudanya Ateşkes Antlaşması’nın ardından yapılan ülkemizin tapusu niteliğindeki Lozan Antlaşması’na borçluyuz. Yakın tarihimizi gelecek nesillere öğretmek amacıyla çeşitli etkinlikler yaparak borcumuzu ödemeye çalışmalıyız. Bu, milli bir görevdir” dedi.

“REKTÖRLÜK İZNİNE BAĞLI OLMAKTAN ÇIKARTILMALI”

Özcan, Lozan Anıtı’nda daha önce Kahve ve Çikolata Festivali düzenlendiğini hatırlatırken; “Karaağaç'ta Lozan Anıtı önünde bir basın açıklaması, bir etkinlik, bir festival yapılacaksa, kahve festivallerinden önce özellikle Lozan Antlaşması ile ilgili bir etkinlik olmalıdır. İlgili ve yetkililerden beklentimiz, Lozan Anıtı’nın Trakya Üniversitesi Rektörlüğü’nün iznine bağlı olmaktan çıkartılarak kamuoyuna açılması, Karaağaç'ta kimliğine ve Lozan sembolü olmasına uygun etkinlikler ve festivaller yapılmasıdır. Atatürkçü Düşünce Derneği olarak; Türkiye Cumhuriyeti’ni olduğu gibi ‘Tapu Senedi’ni de sonsuza dek korumayı görevi saydığını kamuoyuna saygı ile duyururken, değişmez önderimiz Atatürk’ü, Lozan’ın bilge diplomatı İsmet İnönü’yü, Kuvayı Milliye kahramanlarımızı ve bu toprakları vatan yapan aziz şehit ve gazilerimizi bir kez daha minnetle, şükranla, saygıyla anıyoruz. Karaağaç’ın Türk topraklarına katılmasının 101’inci yılı kutlu olsun” sözlerine yer verdi.

HABER MERKEZİ