Osmanlı’nın izlerini sunan sempozyum başladı

Edirne’de 23-24 Kasım tarihlerinde OSMER tarafından üçüncüsü düzenlenen Uluslararası Osmanlı İzleri Sempozyumu başladı. Sempozyumda 7 farklı ülkeden katılımcılar 40 bildiri sunacaklar.

Haber Giriş Tarihi: 23.11.2023 13:43
Haber Güncellenme Tarihi: 23.11.2023 13:43

Uluslararası Osmanlı İzleri Sempozyumu’nun üçüncüsü bugün Edirne’de başladı. 23-24 Kasım tarihlerinde Trakya Üniversitesi Osmanlı Medeniyeti Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (OSMER) tarafından düzenlenen sempozyumun açılış programı Balkan Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Sempozyumun açılış programına; Edirne Valisi Yunus Sezer, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Büyükelçi Murat Ahmet Yörük, Baro Başkanı Av. Gökhan Karakoç, Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Mustafa Hatipler, OSMER Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Tülay Canıtez, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

2 AYRI SERGİNİN AÇILIŞI YAPILDI

Sempozyum öncesi Balkan Kongre Merkezi Fuaye Salonu’nda sanatçı İsmet Keten’in Osmanlı tuğraları ile Prof. Dr. Suphi Saatçi’nin Kırkçeşme su yolları sergilerinin açılışı gerçekleştirildi. Sergilerin açılışının ardından sempozyum, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve tüm şehitler anısına 1 dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.

“7 ÜLKEDEN KATILANLAR 40 BİLDİRİ SUNACAK”

Trakya Üniversitesi tanıtım videosunun da gösterildiği sempozyumda açılış konuşmasını Dr. Öğr. Üyesi Tülay Canıtez yaptı. Canıtez, sempozyumun çevrimiçi ve yüz yüze katılımlarla gerçekleşeceğini belirterek; “Sempozyumda toplam 7 farklı ülkeden, 40 bildiri ile katkı sağlayan çok değerli katılımcılarımızla Osmanlı izleri, sanat, edebiyat, mimari, hukuk, musiki, kamu yönetimi, iktisat, spor, sosyoloji, tarih ve sosyal hayat alanlarındaki çalışmalar ortaya konulacaktır” ifadelerini kullandı.

“ABD’DEN KKTC’YE KADAR BİRÇOK KATILIMCI SUNUM YAPACAK”

Canıtez’in konuşmasının ardından sempozyumda bir konuşma da Prof. Dr. Mustafa Hatipler yaptı. Hatipler, sempozyumda birbirinden değerli tebliğlerin sunulacağını söyleyerek; “ABD’den KKTC’ye kadar birçok ülkeden, birçok katılımcı farklı kulvarlarda sunumlar gerçekleştirecekler. Osmanlı izlerini bizlere gösterecekler ve anlatacaklar” dedi.

“EDİRNE, OSMANLI’YI EN İYİ ANLATAN ŞEHİR”

Hatipler’in konuşmasının ardından sempozyumda bir konuşma da Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu yaptı. Tabakoğlu, Edirne’nin Osmanlı’nın başkenti olan şehirlerden biri olduğunu hatırlatarak; “Edirne, Osmanlı’yı en iyi anlatan şehir. Bursa ve İstanbul’un şu anki hali düşünüldüğünde Edirne bir açıkhava müzesi gibi Osmanlı’yı en iyi anlatan şehir olarak kendini gösterebilir. Osmanlı’nın ilk eserleriyle en son ve en mükemmel eserini bünyesinde barındıran şehir. Osmanlı’yı anlamak isteyen Edirne’yi görmeli, bilmeli, hissetmeli” sözlerine yer verdi.

“MEDENİYET, 100 YILDA OLUŞAN BİR KAVRAM DEĞİLDİR”

Tabakoğlu’nun konuşmasının ardından sempozyumda bir konuşma da Vali Yunus Sezer yaptı. Sezer, konuşmasında Osmanlı medeniyetinin önemini vurgulayarak; “Biz, medeniyetimizle ne kadar gurur duysak az olur. Çünkü bizim medeniyet anlayışımız, insanları yaşatmak üzerine. Bir canlı varsa, canlı değerlidir. Kuş da, sokak hayvanı da olsa onları yaşatmak üzerine bir vakıf medeniyeti temelleri üzerine kurulmuş bir medeniyet anlayışı. Biz, şu andaki nesiller ve gelecekteki nesiller olarak ne tür bir hazinenin üzerinde bulunduğumuzu fark etmemiz lazım. Maalesef fark edemiyoruz. Medeniyet dediğimiz 100 yılda oluşan bir kavram değildir. Medeniyet dediğimiz asırlardır oluşan bir birikimin sonucudur” dedi.

OSMANLI SULTANLARININ BESTELERİ ÇALINDI

Açılış konuşmalarının ardından sempozyum, Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı oda orkestrası tarafından Osmanlı bestekâr sultanları müzik dinletisi gerçekleştirildi. Müzik dinletisinin ardından sempozyum Prof. Dr. Suphi Saatçi’nin sunumu ile devam etti. Sempozyum, bugün ve yarın sunulacak bildirilerin ardından sona erecek.

UĞUR AKAGÜNDÜZ