Orta Çağ Sanatı ‘Sangin’i Yeniden Üretti

Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü hocası Doç Dr. Kerem İşcanoğlu, Orta Çağ Sanginin tekrar üretilebilir olduğunu göstermek amacıyla, tamamı kendi eserlerinden oluşan ‘Sangin Kalem’ sergisi açtı.

Haber Giriş Tarihi: 03.01.2024 17:43
Haber Güncellenme Tarihi: 03.01.2024 17:43

Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nden Doç Dr. Kerem İşcanoğlu, Orta Çağ Sangini’nin teknik ve yerli imkanlarla tekrar üretebileceğine dikkat çekmek amacıyla 30+1 eserden oluşan ‘Sangin Kalem’ sergisi açtı.

Mimar Kemaleddin Salonu’nda sergilenen eserlerin tamamı İşcanoğlu’na ait. Sangin kalemin çoğunlukla Orta Çağ ya da Rönesans döneminde çok sıklıkla kullanılan bir resim tekniği olduğunu söyleyen İşcanoğlu, Sanginlerin yerini kuru pastellere bıraktığını söyledi.

“ESERLERDE KULLANILAN SANGİN BOYAYI BEN ÜRETTİM”

İşcanoğlu, eserlerde Orta Çağ Sanginini türetip kendisinin ürettiğini belirterek “Buradaki eserlerde kullanılan hiçbir malzeme satın alınmadı. Bunların hepsi aslında kendi ürettiğimiz Orta Çağ Sangini. O dönemin Sanginini yeni bir şekilde türetip, uygulama yaptık. Bir yıla yakın zamanımı aldı. Yapımında birçok yöntem denedim. En son bir versiyonunu elde ettim. Hem boyası yapıldı. Sonra bu boya ile uygulamalar yaptım. Bazıları işte yağla yapılan Sanginler yani Sangin ve yağ kullanılarak. Bazıları direkt kağıt üzerine Sangin boya. Bazıları da renkli Sanginler. Eski Sangin kalemlerle yapılmış çeşitli çizimler var” dedi.

“MODELLER SINIFTAN İZLENİMLER”

Sergide bulunan çalışmaların hiçbirinde model kullanmadığını sınıftan izlenimler ile yola çıktığını söyleyen İşcanoğlu; “30 tane eser artı bir tane de büyük eser var. Hepsi bana ait. Bu kişisel bir sergi. Modellerde aslında sınıfta izlenimler. Sınıfta duran öğrencilerin çalışmaları. Mesela birisi çalışırken çizmişim ya da birisi sınıfta otururken çizmişim ama hiçbiri model değil. Buradaki çalışmalardan hiçbirisi modelden yapılmadı” dedi.

“AMAÇ ORTA ÇAĞ SANGİNİ’NİN TEKRAR ÜRETİLEBİLİR OLDUĞUNU GÖSTERMEK”           

Sangin kalemin yeniden varlığını duyurmak istediklerini ifade eden İşcanoğlu “Sergimizin amacı Orta Çağ Sanginin tekrar üretilebilir olduğunu göstermek. Bunlar üzerinden de güncel çalışmalar yapılabildiğini göstermek istedik. Sangin kalemin yeniden varlığını duyurmak, unutulmuş bir kalemi yeniden gün yüzüne çıkarmak istedik. O tonda kalemler var ama bizim bildiğimiz klasik Sanginler değil. Klasik sangin bu gördüğünüz boyalar” diye konuştu.

MERT ERİŞKİN