Ormanda ocak projesine onay

Kırklareli’nin Kuzulu köyünde orman alanına planlanan Kalker Ocağı ve Kırma-Eleme Tesisi Projesi’ne, ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verildiği açıklandı.

Haber Giriş Tarihi: 25.12.2023 13:10
Haber Güncellenme Tarihi: 25.12.2023 13:10

Kırklareli’nin merkez ilçeye bağlı Kuzulu Köyü’nden Emrah Serin Yapı Anonim Şirketi tarafından planlanan Kalker Ocağı ve Kırma-Eleme Tesisi Projesi için ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir’ kararı verildi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED Müdürlüğü tarafından yapılan duyuruda, projenin tanıtım dosyasının incelendiği belirtilirken; projeye Kırklareli Valiliği tarafından ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı verildiği ifadeleri kullanıldı.

DELME-PATLATMA İŞLEMİ UYGULANACAK

Projenin tanıtım dosyasına göre; projede 70,92 hektarlık ruhsat alanı içerisinde 24,86 hektarlık alan, ÇED alanı olarak belirlendi. Ocak kapasitesinin yıllık 550 bin ton olarak belirlendiği projede üretimin yaklaşık yıllık 500 bin tonu tüvenan kalker, yıllık 50 bin tonunun ise pasa olacağı belirtildi. Ocakta üretilecek yıllık 500 bin ton tüvenan kalker kamyonlara yüklenerek, kurulacak olan yıllık 500 bin ton kapasiteli Kırma-Eleme Tesisi’ne taşınacak. Planlanan kalker ocağında, açık ocak işletme yöntemi ile delme-patlatma işlemi uygulanarak ve basamaklar oluşturularak üretim çalışmaları gerçekleştirilecek.

ÇED ALANININ TAMAMI ORMAN ALANINDA

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Parsel Sorgulama Uygulamasına göre; projenin 24,86 hektarlık ÇED alanının tamamı orman alanında kaldığı açıklandı.  Ayrıca Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nden alınan onaylı Kırklareli İli 1/25.000 (Pafta: E18-b1) ve 1/100.000  (Pafta: E18) Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda da projenin ÇED alanı, orman alanında kalıyor. Proje kapsamında açılacak olan yolun da orman arazileri üzerinde yer aldığı belirtildi. Dosyada, Çevre Düzeni Planı’na göre ÇED alanı içerisinden demiryolu geçtiğine yer verilmesi dikkat çekti.

EN YAKIN YERLEŞİM KUZULU KÖYÜ

Projenin alanına en yakın yerleşim biriminin yaklaşık 3 bin 285 metre güneybatısında yer alan Kuzulu köyü olduğu belirtilen dosyada, en yakın yapının ise proje alanı sınırına kuş uçumu yaklaşık 3 bin 50 metre güneybatıda Kuzulu Köyü sınırları içinde yer alan konut olduğuna yer verildi. Proje alanı, Kapaklı köyüne ait bir konuta ise 3 bin 765 metre yakınlıkta bulunuyor.

5 BİN 847 ADET ORMAN EMVALİ ÇIKACAĞI TAHMİL EDİLİYOR

Proje kapsamında ruhsat alanından 5 bin 847 adet ve 627 bin 440 m3 orman emvalinin çıkacağı tahmin edilen dosyada, ÇED alanına en yakın tarım arazisinin 790 metre güneybatıda, en yakın mera arazisinin ise 1,3 km güneybatıda kaldığı belirtildi. Dosyada, proje alanının içerisinden mevsimsel akış gösteren kuru dere kolunun geçtiğine yer verildi. Ruhsat sahasının yaklaşık 1,4 km güneyinde ise Çeşme Deresi bulunuyor. Dosyada, proje alanı yakın çevresinde, debileri 0,18-7,5 l/dk arasında değişen 10 adet kaynak noktası tespit edildiği belirtildi.

TÜRKİYE’DE SADECE TRAKYA BÖLGESİNDE

Dosyada, proje alanında yapılan çalışmalar neticesinde alandan 1 eğrelti familyasına ait 1 tür ve 38 kapalı tohumlu familyasına ait 147 farklı bitki türünün tespit edildiği açıklandı. Çalışmanın sonuçlarına göre; proje alanında toplam 39 familyaya ait 148 tür ve tür altı seviyede takson tespit edildiği belirtilirken; alandan tespit edilen türler içerisinde endemik tür bulunmadığı ifade edildi. Alandan tespit edilen türler arasında endemik olmamakla birlikte nadir yayılışlı olan 4 farklı türün (Dianthus pinifolius, Heptaptera triquetra, Sideritis scardica subsp. scardica, Satureja coerulea) tespit edildiğine yer verilen dosyada türlerin tamamının Türkiye’de sadece Trakya bölgesinde yayılış gösterdiği ifade edildi.

4 TÜR DE TRAKYA’DA SINIRLI ALANLARDA

Tespit edilen türlerden ‘Heptaptera triquetra’ türünün ulusal ölçekte IUCN tehlike kategorisinin ‘Tehlikede,  EN’,  ‘Dianthus pinifolius’,  ‘Sideritis scardica subsp. Scardica’ ve  ‘Satureja coerulea’  türlerinin ise ‘Zarar Görebilir, VU’ olduğuna yer verilen dosyada, 4 türün de Trakya bölgesinde sınırlı alanlarda yayılış gösterdiği nedeniyle mevcut popülasyonlarının sınırlı düzeyde olduğu belirtildi. Tespit edine türlerin yayılış gösterdikleri habitatların özellikle kontrolsüz madencilik ve tarla açma nedeniyle tahrip olması nedeniyle mevcut popülasyonun da azalma eğiliminde olduğu ifade edildi.

UĞUR AKAGÜNDÜZ