‘Okumanın Yaşı Yoktur’ Sözünün Örneği Oldular

Trakya Üniversitesi Şehit Ressam Hasan Rıza Güzel Sanatlar MYO’dan mezun olan 7 kadın, ‘Okumanın yaşı yoktur’ sözünün örneği oldular. Kimisi eş, kimisi anne, kimisi hayallerini gerçeğe dönüştüren ve hepsi yıllar sonra öğrenci olmanın mutluluğunu yaşayan kadınlar, başarılarıyla gençler için önemli bir örnek oldular.

Haber Giriş Tarihi: 30.06.2024 11:34
Haber Güncellenme Tarihi: 30.06.2024 11:34

Trakya Üniversitesi’nin 2023/2024 akademik yılı mezuniyet törenlerinde ilerleyen yaşlarına rağmen eğitime olan ilgilerini kaybetmeyip büyük bir okuma azmiyle çalışarak mezun olan öğrenciler dikkat çekiyor.

Yaşları ilerlemiş olsa da ruhu genç kalan ve birçoğu ebeveyn olan Trakya Üniversitesi öğrencileri, 2 ya da 3’üncü üniversitelerinde de kep atma mutluluğu yaşarken; hem çocuklarına örnek oluyor, hem de ‘Okumanın yaşı yok’ dedirtiyor. Trakya Üniversitesi Şehit Ressam Hasan Rıza Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu’ndan (MYO) mezun olan 7 kadın, başarı hikayelerini Batı Ekspres’e anlattı.

“HAYATIMI SANATA ADADIM”

Kırklareli’nde yaşayan 54 yaşındaki Meryem Uzel, Olgunlaşma Enstitüsü’ndeki eğitimcilerin teşvikiyle üniversite okumaya karar verdiğini belirterek; “Şu anda da Olgunlaşma Enstitüsü’nde dokuma hocası olarak görev yapıyorum. Boş durmayı sevmiyorum. Çocuğum yok ve hayatımı sanata adadım. İlkokuldan sonra dışarıdan ortaokul ve liseyi okudum. Çıraklık eğitimi ile mesleki okul diploması aldım. Halk Eğitim Merkezi’nin farklı bölümlerine giderek ve ders saatlerimi tamamlayarak usta eğitici oldum. Akabinde de üniversite sınavına katılarak kazandım ve ilk tercihime yerleştim. Okumanın yaşı yok. Biz bu yaşta bunu başardıysak gençler daha iyi başarır. Gençler, kaybolmaya yüz tutmuş sanatlara yönelirse geleceğe miras olarak taşıyabilirler. Türk el sanatlarını ileriye taşımaları gerekiyor. Ben de bu alanda kendimi daha iyi geliştirerek, uygun olan okullarda hocalık yaparak devam etmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

“KIZIMLA AYNI ÜNİVERSİTEDE OKUDUM”

Edirne’de yaşayan 45 yaşındaki Ayşegül Köker ise kendisi gibi kızının da Trakya Üniversitesi’nde öğrenci olduğunu söyleyerek; “Ev hanımıyım ve evliyim. 1 kızım var ve o da Trakya Üniversitesi’nde okuyor. Kızım üniversite sınavına girerken ben de girmek istedim. Geleneksel El Sanatları Bölümü’nü tercih ettim. Daha önce ilgim de vardı. Bölümde de hocalarımız sayesinde kendimi geliştirdim. Zorlukları da oldu. Belli bir yaştan sonra eğitim daha zor. Sınavlarımız olduğu zaman kızımı bırakıp kendi sınavlarıma yetişmeye çalıştım. Kızımın sınavlarıyla benim sınavlarım çakıştı. Aynı üniversitede beraber okuyunca güzel şeyler yaşadık. Ayrıca daha önce de Trakya Üniversitesi’nden Büro Yönetimi Bölümü’nden mezun olmuştum. Gençliğimde burada okudum. Eşimle de burada tanıştım. Yıllar sonra üniversitemden tekrar mezun oldum. Şimdi Şehit Ressam Hasan Rıza MYO’da okudum, kızım da İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde okuyor” dedi.

“BABAM DA TRAKYA ÜNİVERSİTESİ’NDEN MEZUN”

Köker’in kızı Öykü Köker de Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde okuduğunu belirterek; “Annemle fakültelerimiz farklı olduğu için farklı yerlere gidiyoruz. Ama sınavlarımız aynı tarihlerde olabiliyordu. Babam da Trakya Üniversitesi’nden mezun. Annem ile babamın tanıştığı yılları dinlemek güzel bir duygu. Burada okumak güzel” sözlerine yer verdi.

“KIZIMLA BİRLİKTE MEZUN OLMANIN MUTLULUĞUNU YAŞIYORUM”

45 yaşındaki Emel Yörüt de kızıyla birlikte Trakya Üniversitesi’nde okuyan ebeveynlerden. Yörüt, kızıyla birlikte aynı yıl mezun olduğunu söyleyerek; “Trakya Üniversitesi’ne ilk olarak Sağlık MYO’ya kızım kayıt oldu. Onunla birlikte üniversite hayatım başladı, onunla birlikte de mezun olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Ev hanımıyım. 3 kız çocuğum var. İstanbul’da doğdum. 1996 yılında Nişantaşı Kız Lisesi’nden mezun oldum. 1996 yılından sonra 2024 yılında üniversiteden mezun oluyorum. Kızım ortaokulda okurken, ‘Seninle birlikte üniversite okuyacağım’ diyordum ve gerçekleştirdim” dedi.

“HEM BİZİ BÜYÜTTÜ, HEM DE BÖYLE BİR BAŞARIYA SAHİP OLDU”

Yörüt’ün kızı Şevval Yörüt ise annesi ile birlikte okumaktan mutlu olduğunu belirterek; “Annem benimle birlikte üniversite okuyacağını söylüyordu ama inanmamıştım. Annemle birlikte okumak çok güzel bir duygu, çok duygulandım. Onunla çok gurur duyuyorum. Hem bizi büyüttü, hem de böyle bir başarıya sahip oldu. Ben de Trakya Üniversitesi Sağlık MYO’dan bu sene mezun oldum” ifadelerine yer verdi.

“HEM EŞ, HEM ANNE, HEM DE ÖĞRENCİ OLMAK BAŞARILABİLİR”

49 yaşındaki Ayşe Eşiyok da ebeveynlerin eğitim hayatlarına devam edebileceğine dikkat çekerken; “Ben ilkokul mezunuydum. Ortaokul ve liseyi dışarıdan bitirdim. Sınava girdim ve Trakya Üniversitesi’ni kazandım. Oğluma, ‘Seninle üniversite okuyacağım’ dediğimde bana gülüyordu. Oğlum şu anda 9 Eylül Üniversitesi’nde okuyor, ben de buradan mezun oldum. Üniversite okumak benim çocukluk hayalimdi. El becerim de vardı. Kazanınca da değerlendirmek istedim. Anne ve babalar eğitimlerine devam edebilirler. Hem eş, hem anne, hem de öğrenci olmak zor ama başarılabilir” dedi.

“MEZUN OLDUĞUM ÜÇÜNCÜ ÜNİVERSİTE”

54 yaşındaki Arzu Yılmaz ise Edirne Halk Eğitim Merkezi’nde usta öğretici olarak görev yaptığını açıklarken; “İkiz annesiyim. İlk sınav maceram, onların test kitaplarını çözerek başladı. Üniversite sınavına girdim ve oldukça yüksek bir puan aldım. O zaman Halkla İlişkiler Bölümü’nde okudum. Usta öğreticilik dönemimde bunun yeterli olmadığını düşündüm ve alan mezunu olmak istedim. Bunun için de tekrar üniversite sınavına girdim. 2022 yılında okulumuza başladım. Şu anda mezunum. Daha güzel eserler yaratarak ülkeme katkıda bulunacağımı düşünüyorum. Okumayı bırakmayacağım. Lisans tamamlama sınavım var. Bu benim üçüncü üniversitem. Kültürel Miras ve Turizm Bölümü’nden de bu yıl mezun oldum. Lisans tamamlamadan sonra yüksek lisans düşünüyorum” sözlerine yer verdi.

“AMACIM HEP KADINLARDI”

53 yaşındaki Ebru Ocak da SODAM’da proje koordinatörü olarak çalıştığını belirterek; “2 çocuk annesiyim. İkinci üniversitemden mezun oldum. MYO’da okumamın sebebi ise kadınlarımıza daha bilinçli dokunabilmek. Çünkü biz, dezavantajlı kadınlarımıza birçok kurs açıyoruz. Onları daha bilinçli bir şekilde yetiştirebilmek adına bu okula gelmeyi tercih ettim. Çok mutluyum. Hem çalışmak, hem de okumak gerçekten zor. Zoru başardık. Eğitimin yaşı yoktur. Benim amacım hep kadınlardı. Onlar adına bırakmadım, devam ettim” dedi.

“27 YIL SONRA OKUMAYA KARAR VERDİM”

45 yaşındaki Burcu Dalkıran ise 27 yıl sonra üniversite okumaya karar verdiğini söyleyerek; “1995 yılında Uzunköprü Lisesi’nden mezun oldum. 2022 yılında Mimari Dekoratif Sanatlar Programı’na yerleştim. 27 yıl sonra okumaya karar verdim. 17 yaşında 1 oğlum var ve Tekirdağ Anadolu Lisesi’nde okuyor. O da gelecek yıl üniversiteye hazırlanacak. Ona örnek olması için okudum. O da bana çok destek oldu. Okumanın yaşı yok. Tüm gençler okumaya devam etsin” diye konuştu.

UĞUR AKAGÜNDÜZ