NÜFUSU 150 BİNE DAYANDI!

Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin, 1978 yılında 650 nüfuslu bir köy olan ilçenin göçle birlikte nüfusunun 150 bine dayandığını söyleyerek, yaşanan sorunları ve çözüm önerilerini anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 16.10.2023 14:06
Haber Güncellenme Tarihi: 16.10.2023 14:06
https://batiekspres.com/

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makina Mühendisleri Odası (MMO) Edirne Şubesi’nin düzenlediği Trakya’da Sanayileşme ve Çevre Sempozyumu’nun 2’nci programı Tekirdağ’ın Kapaklı ilçesinde düzenlendi.

İlk programı Kırklareli’nde düzenlenen sempozyumun 2’nci programı Kapaklı Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Programa; Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin, Belediye Başkan Yardımcısı Ruhi Özden, Makine Mühendisleri Odası Edirne Şube Başkanı Mehmet Ruhan Timur ve yönetim kurulu üyeleri, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Tekirdağ Şube Başkanı Cemal Polat, İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Toprak İlmi ve Ekoloji Anabilim Dalı emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Doğan Kantarcı, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Duygu Boyraz Erdem, Trakya Kalkınma Ajansı (TRAKYAKA) Planlama, Programlama ve Koordinasyon Birimi Başkanı Dr. Ertuğ Güney, Kapaklı Belediyesi Sosyoloğu Serap Demir Deke ve vatandaşlar katıldı.

“ÜÇÜNCÜ AYAĞINI DA LÜLEBURGAZ’DA YAPACAĞIZ”

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve tüm şehitler anısına bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan etkinliğin açılış konuşmasını TMMOB Makina Mühendisleri Odası Edirne Şube Başkanı Mehmet Ruhan Timur yaptı. Timur, Cumhuriyetin 100’üncü yılında yapmayı planladıkları Trakya’da Sanayileşme ve Çevre Sempozyumu’nun 2’nci programında Kapaklı’da bir araya geldiklerini söyleyerek; “Bu sempozyumun ilk ayağını Kırklareli’nde yaptık. Şu anda Kapaklı’da yapıyoruz. Bundan sonra bir ayağını da Lüleburgaz’da yapacağız. Amacımız, şu anki sanayinin çevreye etkilerini görmek ve karşılaştırmaktır” ifadelerini kullandı.

“150 BİNE DAYANMIŞ BİR NÜFUS VAR”

Programda konuşan Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin ise 1978 yılında Kapaklı’ya yerleştiğinde ilçenin Çerkezköy’e bağlı bir köy olduğunu söyleyerek; “650 civarında nüfusu vardı. Oradan bu yana geçen zaman içerisinde 150 bine dayanmış bir nüfustan bahsediyoruz. Sanayi sebebiyle gelen bu göç, bizde sosyal, kültürel bir sürü sorunları da akabinde getirdi. Böyle dinamik bir yapının içerisinde kent bilincini oluşturmak, burada kontrolü ele alabilmek çok kolay değil. 1/100.000’lik planlarda da sanayi lekeli olan tek yer, ilçe sınırlarımız içerisinde ve İstanbul sanayisi, özellikle İkitelli bölgesi buraya inanılmaz derecede iştahlı bir şekilde saldırıyordu. Bu bölgede yeni bir Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurma ile ilgili girişimleri de vardı. En sonunda Meclis Başkanıma gittim, durumu arz ettim. TOKİ eliyle yapılan bir kamulaştırma vardı. Meclis Başkanımıza, ‘Buraya yılda 10 bin göç geliyor. Bu göçü biz sindiremiyoruz, kent bilinci oluşturamıyoruz. Bir kartopu çığa dönüyor ve hem sosyolojik, hem de kültürel birçok sorun yaşıyoruz. Alt yapı sorunu ve en önemlisi de su sorunumuz var. İçmeye su bulamıyoruz. Çerkezköy OSB ve Kapaklı OSB’nin içerisinde boş yerler varken buraya böyle bir yapının gelmesi rant amaçlıdır. Başka bir amaç güdülmemektedir’ dedik. Meclis Başkanımız duruma müdahil oldu. Bu yapı rafa kalktı ama boş durmuyorlar. Bu bölgeyle ilgileniyorlar” dedi.

“BÜYÜK BİR BASINÇLA KARŞI KARŞIYAYIZ”

Kapaklı’nın Hayrabolu ilçesinden de göç aldığını söyleyen Çetin; “Ama bize Hayrabolu’nun köylüsü geliyor. Keşan’ın da, Çanakkale’nin de köylüsü geliyor. Anadolu’nun da kırsalı bize geliyor. O kesimin de eğitim ve gelir seviyesi düşük. Buraya çocuğunun geleceğini kurtarmak için geliyor. Ancak burada da suç unsurlarıyla beraber gençlik telef oluyor, çok ciddi sıkıntılar ortaya çıkıyor. Bunları hem bakanlıklarda anlattık, hem gerekli yerlerde izahatlarda bulunmaya çalıştık. Şu anda durum durduruldu gibi. Bizim bu sanayi lekeli olan yer aslında depolama bölgesi olarak görülüyor. Ama depolamadan çıkıp üretim yapmaya meyil veren büyük bir basınçla karşı karşıyayız. Sanayiye karşı değiliz ama bunu planlı, programlı, göçü de tetiklemeyecek şekilde planlamak gerektiğini düşünüyoruz. Memleketimizin birçok farklı yerinde iş arayan insanlar varken, onların hepsini bir bölgeye toplamak, kültürel sorunları alevlendirmek, kutuplaşmaya ve mikro milliyetçiliğe sebebiyet vermek başka sorunlara neden oluyor” sözlerine yer verdi.

 “TRAKYA’NIN EN BÜYÜK SORUNU SUDUR”

Çetin, Türkiye’nin kalkınmasının sanayi ile olacağını söylerken; “Ama bu sanayinin gerçekten katma değer katan sanayi olmasına bakmak lazım. Çünkü, ‘Ne olursa olsun sanayi olsun’ anlayışı topraklarımızı mahvediyor, doğayı yok ediyor. Doğa olmadan sanayinin olması mümkün değil. Trakya’nın en büyük sorunu sudur. Su ile ilgili sorunlar çözülmezse gelecekte burada tersine göç başlayacak. Bu konu ile ilgili DSİ’yle ciddi çalışmalar yapıyoruz. Yer üstü sularının artırılması, barajların çoğaltılması ile ilgili girişimlerimiz var. Bunda da maalesef İstanbul, bizim kaynaklarımızı aldı. Kendileri için kullanıyorlar. Trakya’da siyasette de, etkinliklerde de çok etkin olamıyoruz. Biz çok hırçın karakterde değiliz. Halbuki buraları korumak bizim görevimizdir. Bu bölgede 81 ilden vatandaşımız ile iç içe olduğum için, kendi insanımızın da siyasette aktif olmadığını görüyorum. Ama acı fatura ortaya çıkınca, ‘Neden böyle oldu?’ diye üzülen bir durumumuz var. Memleket bizim; başka gidecek bir memleketimiz yoksa buraya sahip çıkacağız. Burada tartışacağız ama hem yerelde, hem de Ankara’da planlamaların doğru yapılmasını sağlayacağız” diye konuştu.

SUNUMLAR GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Açılış konuşmalarının ardından programda Kapaklı Belediyesi Sosyoloğu Serap Demir Deke, Kapaklı’da Sanayileşmenin Sosyolojik Etkileri; TRAKYAKA Planlama, Programlama ve Koordinasyon Birimi Başkanı Dr. Ertuğ Güney, 2024-2028 TR21 Trakya (Tekirdağ) Taslak Bölge Planı; Makina Mühendisi Dinçer Mete, Yakın Geçmişi Sempozyumlar ve Planlar Üzerinden Anımsamak ve Sempozyum Neden Şimdi?; Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Duygu Boyraz Erdem, Çorlu, Çerkezköy, Kapaklı, Ergene Bölgesinde Tarımsal Alanların Tahribi; İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Toprak İlmi ve Ekoloji Anabilim Dalı emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Doğan Kantarcı, İç Trakya’da Termik Santrallar konularında sunum gerçekleştirdiler. Sunumların ardından program, soru ve cevap bölümü ile sona erdi.

UĞUR AKAGÜNDÜZ