Meriç’teki Santralde Su Tutulmaya Başlandı

Meriç Nehri üzerinde kurulan türbinde su tutulmaya başladı. Elektrik üretimi ise bayram tatilinden sonra olacak.

Haber Giriş Tarihi: 14.06.2024 17:55
Haber Güncellenme Tarihi: 14.06.2024 17:55

Edirne Valisi Yunus Sezer, Meriç Nehri üzerinde kurulan elektrik üretim tesislerinde su tutulmaya başladığını açıkladı.

Vali Sezer, santralin yakınlarında düzenlediği basın toplantısında basın mensuplarına konuyla ilgili bilgi verdi. Santralde su tutulmaya başlandığını belirten Vali Sezer elektrik enerjisi üretiminin ise bayram tatili sonrasında başlanacağını kaydetti.

2021 yılında elektrik ve özellikle de görsel amaçlı olarak Edirne’ye değer katmak üzere yapım çalışmalarına başlanmış bir proje olduğunu belirten Vali Sezer; “Geçen yıl Temmuz ayı itibariyle su tutma faaliyeti gerçekleştirilmiş. Fakat meydana gelen arızalar ve sonuçta oluşan hasar nedeniyle bu işlem durdurulmuştu. Daha sonraki dönemde burada meydana gelen hasarın neden kaynaklandığı, o projedeki yanlışlıkların neler olduğu ve burayla ilgili olarak nasıl bir çalışma yapılması gerektiği hususunda sizlerin de malumunuz kamuoyuyla da paylaşılmış meseleler. Sonuçta geldiğimiz noktada geçen yıl Eylül ayı itibariyle üniversitemiz, DSİ, Özel İdare ve yine Çevre Vakfı tarafından akredite edilmiş, özellikle taşkın ve baraj yapımında akreditasyonu tamamlanmış bir firmayla beraber büyük bir teknik ekip çalışması yapıldı. Zemin etütlerinden ve DSİ tarafından verilen görüşler doğrultusunda proje yeniden gözden geçirildi. Gözden geçirilmesi sonucunda da bozulan ve hasar gören yerler yeniden yeni teknikle, teknik insanların önermeleri doğrultusunda yeniden inşa edildi, sıfırdan inşa edildi. Üzerinde bulunduğumuz sağlam olan kısımda da yine aynı şekilde hocalarımızın ve mühendislerimizin önerileri doğrultusunda güçlendirmeler yapıldı. Burada hem zemin etüdünden, fore kazık sistemine kadar bütün alanda saha çalışmaları yapıldı. Burada bizim ve Edirne'mizin tereddütte kaldığı hususlar vardı. Özellikle DSİ'nin bu işin bir içerisinde olması, üniversitenin içerisinde olması burada çok büyük bir teknik ekibin yaklaşık sekiz aydır gece gündüz çalıştığını ve inşaatın her aşamasını da 24 saat kayıt altına alacak şekilde bir kontrolör sistemi olduğunu da burada denetim sistemini olduğunu da ayrıca belirtmek istiyorum. Gelinen noktada dün itibariyle bu yapım işlemleri tamamlandı ve su tutma dün gece gerçekleştirildi. Yaklaşık yedi saatlik bir dönemde bu su tutulan arka taraf doldu ve şu anda gördüğünüz şelale görünümü oluştu. Burada elektrik üretimi yapılacak ama şu anda biz su tutma ünitelerinin testini yapıyoruz. Daha önce teker teker kaldırılarak bunların denemeleri yapıldı. Yani yaklaşık kırk beş gündür sürekli denemeler yapılıyor ama ilk kez bütün savakların tek anda kaldırıldığı denemeyi de dün gece itibariyle denemesini yaptık. Umarım kazasız belasız, hasarsız, Edirne’mize güzel bir proje, güzel bir hizmet kazandırılmış olur. Ben emeği geçen bütün ekip arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

“BURASI BALKANLARIN BOĞAZI OLACAK”

Meriç Nehri’nin Balkanlar’ın Boğaz’ı olacağını söyleyen Vali Sezer, “Burası Balkanlar'ın gördüğüm kadarıyla böyle bir boğazı olacak ve burada yaklaşık bir ay önce su sporları merkezinin artık başlangıcını yapmaya başladık. Saltanat kayıklarından üç tanesini indirmiştik, bir iskele yapmıştık. Dün dördüncüsü eklendi. Buranını aynı zamanda su sporları merkezi yapıyoruz. Burada kanodan diğer spor alanlarına kadar uluslararası yarışmalar, bu sene içerisinde gerçekleştirilecek. Aynı zamanda köprünün üst tarafı millet bahçesinin söğütlüğün her iki tarafı da sizler de görüyorsunuz, oturma alanları da çıkmış durumda. Belki Türkiye'de eşsiz bir manzarayla, bütün Söğütlüğün her iki tarafında yürüyüş ve dinlenme alanlarıyla, bank alanlarıyla beraber proje, bir bütünsellik arz edecek şekilde tamamlanmış olacak. Bir iki ayımız daha var. Bir – iki ay sonra inşallah şu andaki düşüncelerimiz, planlarımız gerçekleşirse Edirne'mizin bu bölgesi, Meriç bölgesi muhteşem bir yapıya i kavuşmuş olacak. Ve bunu iddia ediyorum. Türkiye'nin değil belki Avrupa'nın, dünyanın en güzel görselliklerine sahip alanlarından bir tanesi olacak. Burası da bu süreç içerisinde sürekli hem hocalarımızın, hem de ekibimizin denetiminde olacak. Yaklaşık bir ay, iki ay bunu sürekli denetim altında tutacağız. Çalışmasını gözlemleyeceğiz. Umuyoruz ki farklı aksaklıklarla karşılaşmayalım. Yapılması gereken, alınması gereken tedbirler ve yapılması gereken, ilave tedbirlerin tamamı bir daha geçmiş dönemde kaynaklanan arızalar ve hasarların oluşmaması için hepsi yapılmış durumda” diye konuştu.

ŞENER ŞENTÜRK