“MERİÇ’TEKİ SANTRAL REVİZE DEĞİL İPTAL EDİLMELİ”

Edirneli Makine Yüksek Mühendisi Sabahattin Yaz, Meriç nehri üzerine yapılan elektrik santralinin iptal edilmesi gerektiğini söyleyerek “Bu projeyi revize edemezler” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 29.09.2023 14:21
Haber Güncellenme Tarihi: 29.09.2023 14:21
https://batiekspres.com/

Edirne’de Devlet Su İşleri (DSİ) 11. Bölge Müdürlüğü’nde 21 yıl Müdür Yardımcılığı görevinde bulunduktan sonra başta Türkiye olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerinde proje ve yatırım direktörlüğü yapan Makine Yüksek Mühendisi Sabahattin Yaz, Meriç nehri üzerine kurulduktan sonra hasar alması nedeniyle projesi revize edileceği açıklanan elektrik santrali ile ilgili açıklama yaptı.

Edirne Valisi Yunus Sezer’in dün elektrik santralinde düzenlediği basın açıklamasında projenin revize edilerek fore kazıklı sisteme geçileceğini açıklamasının ardından Yaz, Meriç nehrinin projeye etkileri ile ilgili konuştu.

“PROJEYİ REVİZE EDEMEZLER”

Yaz, Meriç nehri üzerindeki elektrik santrali projesinin iptal edilmesi gerektiğini savunarak; “Bu proje iptal edilsin. Bu proje olmaz çünkü temelleri çürük. Bu projeyi revize edemezler. Fore kazıkları nasıl yapacaksın? Kış mevsiminde Meriç gibi bir nehrin yatağında çalışmak mümkün değil. Revize edilecek ama değer mi? Bu proje, yanlış projedir. Fore kazık yapılır ama bu proje tutmaz” ifadelerini kullandı.

“EDİRNE’NİN BAŞINA BELA OLACAK”

Edirne Valisi Yunus Sezer’in, revize edilen projenin yeni yıla kadar tamamlanacağına dair sözlerine cevap veren Yaz; “Projenin yeni yıla kadar tamamlanması da kolay değil. Çok uğraşırlarsa, ‘Tamamladık’ diyerek bir şeyler çıkarırlar. Ama bu proje olmaz. Bu proje, Edirne’nin başına bela olacak. Çünkü bu projede atlanan çok şey olduğuna inanıyorum” dedi.

“CİDDİ BİR TAŞKINDA HASARLAR ÇOK FAZLA OLACAK”

Yaz, revize edilecek proje ile 2.2 megawatt elektrik üretileceği iddialarına da cevap verirken; “En küçük rüzgâr elektrik santrali bile 3 megawatt elektrik üretir. Büyüklüğüne göre 9 megawatt üretime kadar çıkar. Bu proje, rekreasyon için faydalı olur ama değer mi? Koskoca Meriç nehrinin boğazını sık, yatağını doldur. Oradaki en büyük risklerden biri de yatağın doldurulmasıdır. Meriç nehri bundan sonra Edirne halkının başına bela olacak. Ciddi bir taşkında hasarlar çok fazla olacak. Orta derece taşkınların bile hasarları çok fazla olacak. Orada bahçeli evler yapmışlar. O evlerin hepsi risk altında” sözlerine yer verdi.

“MERİÇ YATAĞI BOĞULMUŞ DURUMDA”

Taşkın ile birlikte elektrik santralindeki makinelerin de zarar görebileceğini söyleyen Yaz; “7 metreküp/saniye su demek, orta büyüklükte bir tanker demek. 1 türbin, 1 tanker büyüklüğündeki suyu saniyede boşaltıyor. Böyle bir makineyi kolay kontrol edebilir misin? Ben 60 yılda birçok büyük tesis kurdum, büyük makineler işlettim, oradaki makineleri düşündükçe çok huzursuz oluyorum. Buradaki makineler bir taşkında gidebilir. Meriç’in yatağı şu anda boğulmuş durumda” dedi.

“MERİÇ NEHRİ GİBİ BİR NEHRİN İÇİNE BU TESİS KURULMAZ”

Yaz, Meriç nehrinin elektrik santrali inşaatı için uygun olmadığını vurgularken; “Orası böyle bir inşaatın yeri değil. Meriç gibi debini 10 metreküp/saniyeden 2 bin 500-3 bin metreküp/saniyeye çıkan bir nehrin içine böyle bir tesis kurulmaz. Meriç nehri, buz, ağaç, kum getiriyor. Ben oradaki kurulda olsam kesinlikle ret kararı verirdim. Elektrik üretiyorlardı, ne oldu? Hiçbir şey olmadı. Şantiyenin durumunu gördüm. Orası Aralık ayında elektrik üretilecek duruma gelebilir mi? Elektrik üretseler bile sürdürülebilir olmayacak. Üretseler bile 1 megawatt elektrik için işletme masraflarına değer mi? 2,2 megawatt elektrik üreteceği söylenmesi teoriktir. O debi yok. 2,2 megawatt ürettiğinde orada su yükleri olacak. O su yüklerine o savaklar dayanır mı?” ifadelerine yer verdi.

UĞUR AKAGÜNDÜZ