MERİÇ’TE İNSAN TİCARETİ FARKINDALIĞI

Edirne İl Göç İdaresi Müdürlüğü, Emniyet, Jandarma ve Edirne Motosiklet Spor Kulübü ile birlikte Meriç Köprüsü üzerinde insan ticaretine dikkat çekmek için bir etkinlik düzenledi.

Haber Giriş Tarihi: 02.08.2023 21:43
Haber Güncellenme Tarihi: 02.08.2023 21:43
https://batiekspres.com/

Edirne İl Göç İdaresi, Emniyet ve Jandarma’nın motorlu ekipleri ile Edirne Motosiklet Spor Kulübü’nün motorcularının katıldığı bir etkinlikte Meriç köprüsü üzerinde bir araya geldiler. Köprünün her iki yanından gelen motorcular köprünün ortasında buluşarak ‘Esir Hayatlara Umut Olun’ yazan puzzle parçalarını birleştirdiler.

Edirne Baro Başkanı Av. Gökhan Karakoç’un da katıldığı etkinlikte Edirne İl Göç İdaresi Müdür vekili Musa Aşılıoğlu yaptığı konuşmada günümüzün modern köleliği olarak nitelendirilen insan ticaretini, insanlığa karşı işlenen çok ağır bir suç ve en önemli insan hakları ihlallerinden birisi olduğunu belirtti. Aşılıoğlu “En kısa tanımıyla insan ticareti, bir kimsenin rızası olmadan zorla çalıştırılması ve emeği üzerinden haksız kazanç elde edilmesidir. Yani nihai amaç sömürüdür. Kölelik, dünyada yasaklanmasına rağmen, insanoğlunun köleleştirme ve başka insanları istismar etme isteği günümüzde de hiç sona ermemiş maalesef. Bugünkü insan ticareti suçu bu görünümlerden biridir. Ülkemiz, sınırları olmayan bu suçla etkin bir mücadele yürütmektedir. Bu kapsamda, insan ticareti 2002 yılında ülkemizde suç olarak kabul edilmiş ve hâlihazırda bu suçu işleyenler 8 yıldan 12 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmaktadır. Ülkemizde insan ticareti mağdurlarına yardım edilmesi, onların yardım mekanizmalarından faydalanmaları için yetkili birik İl Göç İdaresi Müdürlükleridir. Başkanlığımız koordinasyonunda, Müdürlüğümüz de bu suçla etkin mücadele etmekte, mağdurların korunması ve suçun önlenmesine yönelik titiz çalışmalar yürütmektedir. Bu amaçla ‘İnsan Ticaretiyle Mücadele ve Mağdurların Korunması Çalışma Grup Başkanlığı’nı kurduk. Göç uzmanı, psikolog ve sosyal çalışmacıdan oluşan çalışma gruplarımız, sadece mağdur tespit işlemleri ile ilgilenmekle kalmayıp bu suçla mücadele adına kolluk birimlerimizle birlikte çalışmalar da gerçekleştirmekteyiz. Müdürlüğümüz bünyesinde bugün burada Emniyet ve Jandarma ekiplerimizle ve Edirne Motosiklet Spor Kulübümüzün değerli üyeleri ile birlikte, kısa bir etkinlikle bu suça dikkat çekmeyi ve farkındalık oluşturmayı amaçlıyoruz. Bu vesileyle, Edirne İl Göç İdaresi Müdürlüğü olarak bu suçla mücadele konusunda dur durak bilmeden çalışmalarımızı hassasiyetle yürütmeye devam edeceğimizi belirtmek isterim” dedi.

“İNSAN TİCARETİ BİR İNSAN HAKLARI SORUNUDUR”

Edirne Süleyman Demirel Fen Lisesi Beden Eğitimi Öğretmeni ve Edirne Motosiklet Spor Kulübü Basın Yayın Sözcüsü Seldağ İnanç ise insan ticaretiyle ilgili mücadelede farkındalık yaratmak, mağdurları korumak ve suçluları cezalandırmak için bu projede yer aldıklarını söyleyerek, “İnsan ticaretinin bir insan hakları sorunu olduğunu ve her yıl milyonlarca insanı mağdur ettiğini hepimiz biliyoruz. İnsan ticareti, zorla çalıştırma, organ ticareti gibi amaçlar için bir insanın kullanılmasını iade eder. İnsan tacirleri mağdurlarını tehdit ve şiddet yoluyla kontrol eder ve onların özgürlüklerini elinden alırlar. İnsan ticareti bir insan hakları ihlalidir ve milyonlarca insanı mağdur etmektedir. Edirne Motosiklet Spor Kulübü olarak, insan ticaretiyle ilgili mücadelede yaptığımız bazı işler var. Bunlar, insan ticaretinin ne olduğunu ve mağdurların nasıl tanınacağını üyelerimize öğretmek ve farkındalık yaratmak için kurumlarla işbirliği yapmak, sosyal medya hesaplarımızda bunu paylaşmak” diye konuştu.

UĞUR AKAGÜNDÜZ