MERİÇ’E YİNE BETON

Edirne’de Meriç nehri kıyısında tartışmalara neden olan ‘fore kazık’ duvarların yıkılmasından sonra şimdi de demir kafes içine taş parçaları doldurularak yapılan beton ‘gabrion’ sistem duvar yapılıyor.

Haber Giriş Tarihi: 26.09.2023 00:03
Haber Güncellenme Tarihi: 26.09.2023 00:03
https://batiekspres.com/

Edirne’de Meriç Nehri kıyısına önceki yıllarda fore kazık denilen duvar örülmüştü. Meriç nehrine ve köprülere verdiği zarar ve vatandaşların nehre ulaşımını engellediği için Edirne kamuoyunda ve vatandaşlar arasında tartışmalara sebep olan duvarlar yıkılmıştı.

Yıkılma sebebi sorulduğunda Edirne milletvekili Fatma Aksal “Oradaki betonlar çok çirkindi. Daha güzelini yapmak için orasını yıkıyoruz” demişti. Şimdi de Nehir kenarında DSİ sosyal tesislerinden, Meriç askeri gazinosunun olduğu alana kadar olan kısma da demir kafes içine taş parçaları doldurularak yapılan ‘gabrion’ sistem duvar yapılmaya başlandı.

Konu hakkında görüşlerini aldığımız Edirne’de Devlet Su İşleri (DSİ) 11. Bölge Müdürlüğü’nde 21 yıl Müdür Yardımcılığı görevinde bulunduktan sonra başta Türkiye olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerinde proje ve yatırım direktörlüğü yapan Makine Yüksek Mühendisi Sabahattin Yaz, yapılacak olan gabrion sistemin, forekazık duvardan çok daha mahsurlu olup, köprüye aynı etkiyi yapacağını söyledi. Yaz; “3 Nehir 1 Şehir” projesi bütün hızıyla ilerliyor. Meriç köprüsünün üst kısmındaki forekazık duvarları yıktılar ama şimdi de gabrion sistemi dediğimiz, umumiyetle istinat duvarı olarak kullanılan, demir kafes içine taş parçaları doldurulan, çok çirkin, kısa ömürlü, halka Meriç Nehrini kapayan yeni bir duvar inşa edildiğini görüyoruz. Bu yapı fore kazıklardan çok daha mahsurlu olup ayni etkiyi (köprü ve çevre için tehlike) yapacaktır” dedi

“ÇOK YANLIŞ BİR ŞEY, ÇOK ÇİRKİN”

 Oraya bu duvarların yapılmasının köprüyü bile yıkabileceğini söyleyen Yaz; “Fore kazıkları neden yıktılar, bunları neden yapıyorlar. Bunlar yarın öbür gün çürüyecekler, o taşlar etrafa dağılacak, çok daha kötü olacak. Kesinlikle doğru değil. Çok yanlış bir inşaat. Bunun taşkın önlemesiyle de hiçbir alakası yok. Onların oraya yapılması köprüyü bile yıkar. Arda ile Meriç birleşiyor, iki büyük nehir bir kanala giriyor. Daha hızlı bir şekilde köprüye vuruyor. Normalde su yükü köprüye 4 metre geliyorsa, bu sefer 5-6 metre gelecek. Köprünün alt tarafında olsa köprüye zararı olmaz. Oradaki tabii zemin kotunun değişmemesi lazım. Doğa kendini ayarlamış ve aşındırmış. Meriç yatağını duvara alırsanız köprüye vurur, doğal kalmalı. Bunların buraya yapılması nehrin akışını değiştirebilir. Üstelik görüntüyü de kapatıyor. Vatandaşla Meriç’i ayırıyor” ifadelerini kullandı.

ŞENER ŞENTÜRK