“Mera alınırsa hayvancılığı nasıl yapacaklar?”

CHP önceki dönem Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Korucu köyünde planlanan GES ve EDT projesine tepki gösteren köy halkı ile bir araya geldi. Gaytancıoğlu, projenin köy merasına planlanmasına tepki göstererek; “Bu merayı köylüden alıyorlar. Hayvancılığı nasıl yapacaklar?” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 20.12.2023 15:45
Haber Güncellenme Tarihi: 20.12.2023 15:45

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) önceki dönem Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, Edirne merkez ilçeye bağlı Korucu köyünü ziyaret etti. Gaytancıoğlu, ziyarette köy halkı ile bir araya gelerek Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başlatılan ve halkın katılımı toplantısı düzenlenen Korucu1 Güneş Enerji Santrali (GES) ve Enerji Depolama Tesisi (EDT) projesi ile ilgili taleplerini dinledi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED Müdürlüğü’nün duyurusuna göre; Kayaköprü Elektrik Üretim Anonim Şirketi tarafından yapılması planlanan projenin ÇED süreci, 13 Ekim 2023 tarihinde başlatıldı. Halkın katılımı toplantısının da düzenlenmesinin ardından köy halkı, projenin planlandığı alanın köyün merası olması nedeniyle tepki gösterdi. Gaytancıoğlu, tepkilerin artmasıyla birlikte köy halkını ziyaret ederek, taleplerini Batı Ekspres’e açıkladı.

“KÖYLÜYE PROJE İLE KOYUN VERMİŞLER, MERAYA PROJE PLANLANIYOR”

Gaytancıoğlu, Korucu köyünün merasına GES projesi planlandığını belirterek; “Köy halkı gayet bilinçli. Köyde, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün düzenlediği Genç Çiftçi Projesi’ne yazılarak koyun verilen hayvancılık yapan köylüler var. Bu koyunların köyde mera olduğu ve otlatma yapmaları için verildiğini söylediler. Fakat şimdi bu merayı köylüden alıyorlar. Hayvancılığı nasıl yapacaklar? Bize güneş enerjisi lazım ama mera daha çok lazım. Meralar bizim olmazsa olmazımızdır. Eğer yatırım yapılacaksa firma bir arazi satın alsın, oraya santrali yapsın. Ama hayvanlara tahsis edilmiş, anayasal olarak güvence altında olan bir araziye dünyanın en iyi işlerinden biri yapılsa bile hayvanların kullandığı bir alandır. Bu, onların gıdasına çökmek. Bu nedenle biz burada tepkimizi gösterdik. Köy halkı da tepkisini gösterdi. Ancak ÇED süreci başlatılmış, halkın katılımı toplantısı yapılmış. Köylüler yargıya başvuracaklar” ifadelerine yer verdi.

“KÖYDE HAYVANCILIK BİTER”

Projenin yanlış bir yere planlandığını söyleyen Gaytancıoğlu; “Kurulduktan sonra biraz daha genişletmek isterlerse köyde hayvancılık bitecek. Yazık olacak” sözlerine yer verdi.

PROJE DOSYASINDA NE VAR?

Proje kapsamında 44,52 hektarlık alan içerisinde santral sahası, 0,16 hektarlık alanda depolama alanı ve 0,55 hektarlık şalt merkezi alanı belirlendi. Projenin gerçekleştirileceği GES alanında 36 MWm kurulu gücünde santral kurulacak ve 550 Wp gücünde 65 bin 455 adet Monokristal Half Cut Bi-Facial PV panel ve 4,75 MW gücünde 7 adet inverter kullanılacak. 72 MWe/72 MWh gücünde EDT kurulacak. Proje kapsamında toplam maksimum elektrik enerjisi üretimi 66 milyon 600 bin kWh/yıl olacak.

MERA VE TARIM ARAZİSİ NİTELİĞİ TAŞIYOR

Proje alanı, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Parsel Sorgulama Uygulaması’na göre mera niteliğine sahip alanda kalıyor. 1/100.000 Çevre Düzeni Planı Edirne E17 paftasında kalan proje alanı, 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda ise tarım arazisi niteliği taşıyor.

KORUCU GÖLETİNE 3,5 METRE MESAFEDE

Korucu köyüne yaklaşık 450 metre mesafedeki proje alanının 3,5 metre kuzeyinde Korucu göleti ve 4 metre doğusunda ise ağıl bulunuyor.

UĞUR AKAGÜNDÜZ