"MEMURLAR BAYRAMA BURUK GİRİYOR"

BATOÇ-SEN Genel Başkanı Erdal Bayram, 2.000 TL’lik ikramiyeye rağmen memur emeklilerinin torunlarına bayram hediyesi almakta sıkıntı yaşadıkları belirtildi

Haber Giriş Tarihi: 25.06.2023 09:44
Haber Güncellenme Tarihi: 25.06.2023 09:44
https://batiekspres.com/

Kurban Bayramı dolayısıyla BATOÇ-SEN AR-GE tarafından hazırlanan “Kurban Bayramı Harcaması Raporu” açıklandı.

BATOÇ-SEN Genel Başkanı Erdal Bayram tarafından basına yapılan açıklamada, memurların Kurban Bayramının tatil dönemi ile çakışması sonucu, memurların bayram geleneklerini sürdürmekte ekonomik açıdan zorlandıkları, 2.000 TL’lik ikramiyeye rağmen memur emeklilerinin torunlarına bayram hediyesi almakta sıkıntı yaşadıkları belirtildi.

BATOÇ-SEN Genel Başkanı Erdal Bayram açıklamasında şu hususlara yer veridi:

“Ekonomik zorluklar bayram ve bayramlaşma geleneklerini yavaş yavaş ortadan kaldırıyor, toplumda yabancılaşma ve yalnızlaşmaya yol açıyor.

Anne-baba, eş-dost, komşu ve akraba ziyaretleri ile sıla-ı rahim giderek ekonomik külfet haline geliyor.

Toplumda milli gelirin paylaşılmasındaki adaletsizlik bayramlarda daha net ortaya çıkıyor. Bir kesim bayram tatillerini gelenekleri bir kenara bırakarak tatil yörelerinde, hatta yurtdışında geçirirken, aralarında memur ve emeklilerinin olduğu sayıca önemli bir kesim de bayramı evinde geçirmeyi veya aile yakınları ile birlikte olmayı tercih ediyor.

BATOÇ-SEN AR-GE birimimizin düşük gelirli ve orta gelirli 4 kişilik iki aile tipi üzerinde hazırladığı Kurban Bayramı Harcaması Raporu, bayram harcamalarınım ücretli kesiminin elini yaktığını göstermektedir. Son derece mütevazi bayram hazırlıkları bile hane başına asgari 12.500 TL’den başlayan harcama anlamına geliyor.

Haziran ayı itibarıyla en düşük memur aylığı (Bekar) 12.200 TL, en düşük memur emeklisi aylığı 6.078, en düşük SSK emeklisi aylığı 7.500 TL ve en düşük Bağ-Kur emeklisi aylığı 7.500 TL olması ve buna bağlı ekonomik zorluklar bayramlarda tad bırakmamaktadır.

Bankaların bayram ihtiyaçlarını fırsat bilip yoğun kampanya yürütmektedir.

Bayramda eşine, çoluk çocuğuna ve aile yakınlarına mahcup olmak istemeyen aileler, bankalara borçlanarak geleceklerini harcamak zorunda kalmaktadır.

Raporda, bayram harcamasında bayram tatil süresini il dışında ve tatil merkezlerinde geçirmek isteyenlerin tatil harcamaları dikkate almadık.

Ancak; kamuda çalışan işçilere bayram öncesi ikramiye ödenirken, memurların bayram ikramiyesi beklentisinin boşa çıkmasın ve memurların üvey evlat olarak görülmesi hayal kırıklığı yaratmıştır. Memurlar Kurban Bayramına buruk girmektedir.”

 

 

 

 

BATOÇ-SEN/AR-GE KURBAN BAYRAMI HARCAMASI RAPORU

Geleneksel olarak Kurban Bayramı, toplumumuz tarafından özel hazırlıklarla karşılanan bir dini bayramdır. Bu nedenle bayram harcamaları kaçınılmaz harcamalar olarak görülür.

Dini bayramlar Türk toplumu tarafından huzur, neşe, barış ve kardeşlik duyguları ile yaşanır. Yeni başlangıçlar içir fırsat  olarak değerlendirilir. Sadece aile içinde değil komşular ve akrabalar arasında da bayram duygularının yoğun yaşandığı anlardır.

Bu nedenle herkes bayrama tüm hazırlıkları ile girerken herhangi bir harcamadan kaçınılmaz. Gerekirse borç alınır ama harcamadan kaçınılmaz.

Bu harcamalar BATOÇ-SEN AR-GE birimi tarafından, aşağıdaki gibi 3 kategoride incelenmektedir.

        İKRAM HARCAMALARI:

İkram harcamaları, bayramlaşma nedeniyle evlere gelecek misafirlere yönelik harcamalardır. Bunun için düşük gelirli bir ailede yapılan harcamalar 459 lira iken orta halli bir memur ailesinde 775 liraya kadar çıkmaktadır. Burada düşük gelirli aile tatlısını kendisi yaparken orta halli aile bayramlık tatlı ikramını hazır tatlı satın alarak yaptığı varsayılmaktadır.

İKRAM HARCAMALARI

Düşük gelirli

Orta gelirli

Tatlı

120

250

Bayram Şekeri, Çikolata

90

120

Kolonya

35

80

Peçete

14

25

İçecek (kola-çay-meyve suyu)

200

300

Toplam

459

775

        GİYİM HARCAMALARI

Toplumumuzda dini bayramlarda bayramlık alınması bir gelenektir. Her aile imkânlarına göre çocuklardan başlamak üzere bayramlık yeni giysiler almaya özen gösterir.

Araştırmadaki örnek ailemiz 4 kişilik olarak alınmış olup çocuklardan biri 0-6 yaş gurubunda diğeri ise 06-15 yaş gurubundadır.

Aşağıda düşük gelirli bir aile ihtiyaçlarını semt pazarı ile markasız malzeme satan dükkanlardan  temin ederken, orta halli aile kısmen tanınmış markalı malzeme satan dükkanlardan satın almayı tercih etmektedir.  Çocuklar için alt-üst giysi, ayakkabı ve çorap ile iç çamaşırları dikkate alınırken büyükler için ayakkabı, çorap, alt ve üst elbise gömlek dikkate alınmıştır.

GİYİM HARCAMALARI

Düşük gelirli

Orta gelirli

O-6 yaş gurubu

   800

1.200

6-15 yaş gurubu

1.000

1.500

Baba

2.000

3.000

Anne

2.000

3.000

Toplam

5.800

8.700

 

 

 

 

        DİĞER HARCAMALAR

Bu harcama gurubuna bayram hazırlık harcamaları ile bayram süresince yapılacak ziyaretlerdeki harcamalar girmektedir. Büyük şehirlerde bayram süresince ulaşım ücretsiz olarak açıklanmakta ise de taksi, metro ve minibüsleri kullananlar ücret ödemektedir. Öte yandan özel aracı olanlar da akaryakıt harcaması yapmaktadır.

Geçmişte dini bayramlarda mektup ve kartpostal kullanımı yaygın iken günümüzde bunun yerine telefon görüşmesi ve SMS kullanılmaktadır.

Dini bayramlarda genel bir temizlik yapılması da gelenek haline gelmiştir. Perdeden halıya kadar her eşyanın temizlenmesine özen gösterilmektedir. Bazı ailelerde bu abartılarak boya badanaya kadar vardırılmaktadır.

Bayramlarda önemli harcama kalemlerinden birini de berber-kuaför harcamaları oluşturmaktadır. Dar gelirli aile normal bakım ile yetinirken orta gelirli ailede özellikle bayan saç boyatmayı, perma veya röfle vb. yapmayı tercih etmektedir.

Dini bayramlarda aile büyüklerini ziyaret bir görev olarak algılandığı için aynı şehirdeki aile büyükleri küçük de olsa bir hediye ile ziyaret edilirken başka ilde yaşayan aile büyüklerinin ziyaretinde ulaşım harcamaları önemli miktarlara ulaşabilmektedir.

DİĞER HARCAMALAR

Düşük gelirli

Orta gelirli

Büyükleri ziyaret hediye-tatlı-çikolata

300

450

Evdeki çocuklara, akraba çocuklarına harçlık

250

500

Yakınlara telefonla bayramlaşma veya bayram  mesajı

40

75

Ulaşım masrafı

500

2.500

Berber-kuaför harcamaları

(Erkekler için saç kestirme, bayanlar için saç boyatma, röfle veya perma dahil)

300

750

Yemekli misafirler

500

1.000

Bayram temizliği (kendin veya temizlikçi) (temizlik malzemeleri dahil)

1.500

2.200

Başka şehirde okuyan çocuğun bayramlaşma için eve dönüşü

700

1.500

Başka şehirdeki anne-baba ziyareti.

2.000

3.900

Mezarlık ziyareti -ulaşım

150

500

        Bayram harcamasında bayram tatil süresini il dışında ve tatil merkezlerinde geçirmek isteyenlerin tatil harcamaları dikkate alınmamıştır.        Memurlar için hisseli veya tam olarak kurban kesmek hayal olduğu için hesaplamaya dahil edilmemiştir.

HABER MERKEZİ