MEME KANSERİNDE ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIYOR

Edirne Belediyesi tarafından Erken Teşhis Hayat Kurtarır başlığı ile düzenlenen etkinlikte Prof. Dr. Genel Cerrahi Meme ve Endokrin Cerrahisi Uzmanı Atakan Sezer, meme kanserini anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 12.10.2023 15:01
Haber Güncellenme Tarihi: 12.10.2023 15:01
https://batiekspres.com/

Edirne Belediyesi tarafından Atatürk Kültür Merkezi’nde Erken Teşhis Hayat Kurtarır söyleşisi gerçekleşti. Gerçekleşen söyleşide Prof. Dr. Genel Cerrahi Meme ve Endokrin Cerrahisi Uzmanı Atakan Sezer sunum gerçekleştirdi. Meme kanserini anlattığı programda katılan seyircilerin sorularını yanıtladı. Programa Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ve seyirciler katıldı.

“TIBBIN GELİŞMESİYLE TEŞHİS VE TEDAVİ KOLAYLAŞABİLİYOR”

Tıbbın geliştiğini ve erken teşhisin önem taşıdığını belirten Gürkan: “Çağdaş insanın günümüz teknolojisinin getirdiği konforun dışında en önemli problemlerinden bir tanesi, çağdaşlıkla beraber getirdiği negatif etkiler. Bunlara hastalık diyoruz. Bu hastalıkları tıbbın gelişimi ile beraber teşhis etmek ve ardından tedavisini yapmak eskiye göre bir anlamda daha kolay. Fakat çeşitlilik arttıkça biraz daha zor hale gelebiliyor” dedi.

3 DAKİKADA BİR KADINA KANSER TEŞHİSİ KONUYOR

Kanser riskinin spor ve düzgün bir yaşantıyla düşürülebileceğine değinen Prof. Dr. Genel Cerrahi Meme ve Endokrin Cerrahisi Uzmanı Atakan Sezer “Kanser kadınlarda ölümlerin en başını çekiyor. Dünyada 3 dakikada bir kadına kanser teşhisi konuyor. Yaş ilerledikçe kansere yakalanma riski artıyor ve ayrıca kilolu olmak kanser riskini arttırıyor. Fakat 15 günde 15 dakika spor yapmak kanser riskini yüzde 25 azaltıyor. Alkolden uzak durmak, düzgün beslenmek, spor yapmak kanser riskini düşürme açısından oldukça önemlidir” diye konuştu.

“KENDİNİZE BİRKAÇ DAKİKA AYIRIN”

Herkesin kendisine zaman ayırarak kendi kanser taramasını yapması gerektiğini belirten Sezer “Bu ay bildiğiniz gibi meme kanseri ve farkındalık ayı. Hep söylediğimiz bir şey var. Birçok hastalık için haftalar günler verilir. Fakat meme kanseri için bir ayı kapsamıştır. Çünkü meme kanseri kadınlardaki en sık görülen kanserdir. Kadınlardaki kansere bağlı ölümlerdeki en sık nedenidir. En önemli şey bilinçlenmektir. Bu ayı bu şekilde devam etmemizin, toplantı yapmamızın temelini kadınlarımızı meme kanserinde bilinçlenmesi hakkında uyarmak. Lütfen kendinize birkaç dakika ayırın her ay bir defa kendi memenizi kontrol edin. Onunla beraber 40 yaşından sonra taramalarını aksatmayın. Ayıracağınız 5 dakikanız bütün hayatınızı etkileyecektir” ifadelerini kullandı.

MERT ERİŞKİN