Mecliste Tarımsal Destekleme Tartışması

Edirne İl Genel Meclisi’nin bugünkü toplantısında 2025 yılı tarımsal desteklemeleri görüşüldü. Tarım ve Hayvancılık Komisyonu Başkanı Remzi Subaş, desteklemeleri açıklarken; AK Parti ve CHP’li meclis üyeleri, desteklemelerle ilgili tartıştı.

Haber Giriş Tarihi: 06.11.2024 17:05
Haber Güncellenme Tarihi: 06.11.2024 17:05

Edirne İl Genel Meclisi’nin bugün düzenlenen toplantısında Tarım ve Hayvancılık Komisyonu’nun 2025 yılına ait desteklemeler hakkındaki raporu görüşüldü.

Komisyon Başkanı Remzi Subaş tarafından sunulan raporda, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2025 yılındaki tarımsal desteklemeleri açıklandı. Subaş, tüm tarımsal desteklemeleri tek tek açıklarken; desteklemelerden yararlanmak için bakanlıkça belirlenen kayıt sistemine kayıtlı olma şartının bulunduğuna dikkat çekti. Subaş, Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu tarafından Edirne için arpa, ayçiçeği (yağlık), buğday, kolza (kanola), fasulye (kuru), mısır (dane), nohut (kuru) ve yem bitkilerinin planlama kapsamına alındığını da belirtti.

“DESTEKLEME KATSAYISI 244 TL OLDU”

Subaş’ın sunumunun ardından konuyla ilgili söz alan Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Uzunköprü İl Genel Meclisi Üyesi Mutlu Kırman, bakanlığın destekleme için belirlediği katsayının 244 TL olduğunu söyleyerek; “Her tarımsal ürünümüzün katmanı var. Katsayı da yıllık enflasyona göre her yıl değişecek. Stratejik ürünlerde de bölgelere göre değişiyor. Kendi stratejik ürününü ektiğinde yüzde 100 mazot, yüzde 50 gübre desteği var” ifadelerini kullandı.

“18 AY SONRA YANSIYACAK”

Kırman’ın ardından konuyla ilgili söz alan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Lalapaşa İl Genel Meclisi Üyesi Halil Akdağ, desteklemelerin çiftçinin eline 2026 yılında geçeceğini belirterek; “Şu an buğdayda yaklaşık 650 TL iyi görünüyor. Ama özellikle ayçiçeğinde para 18 ay sonra yansıyacak. Bu desteklemeler daha sonra açıklansaydı daha iyi olurdu. Bu para 2026’nın Mayıs ayında gelecek. 2026’da alım gücü ne olacak?” dedi.

“2025 TARIMA EN DÜŞÜK DESTEĞİN VERİLECEĞİ DÖNEM OLACAK”

Akdağ’ın ardından konuyla ilgili söz alan CHP Uzunköprü İl Genel Meclisi Üyesi Ahmet Sarıgül, 2025 yılı desteklemelerinin dekara 244 TL olduğunu belirterek; “Tarımda çiftçinin maliyeti, girdi fiyatları arttı. TÜİK verilerine göre çiftçinin girdi maliyetleri yüzde 52 olarak belirlenmiş. 2002 yılında 266 milyon dönüm arazi işlenirken; 2024 yılında 239 milyona düşmüş. Tam 26 milyon dönüm arazi, tarım alanı vasfından çıkarılmıştır. 2006 yılında Gayrisafi Milli Hasıla’nın yüzde 1’ine denk gelen tarımsal destek vaat edildi. Ama 2007-2023 yılları arasında tarımsal destek oranı yüzde 0,5 oranına düşürüldü. Tarıma ayrılan 2025 bütçesinde bu oran yüzde 0,1’e indirilmiştir. Ayrıca 2025 yılı, tarıma en düşük desteğin verileceği bir dönem olacaktır” sözlerine yer verdi.

“ÜRETİMİ ARTTIRACAK BİR OLAY YOK”

Sarıgül’ün ardından konuyla ilgili söz alan CHP Havsa İl Genel Meclisi Üyesi Serdar Çığla, Türkiye’de üretilen ürüne yönelik desteklemelere dönüldüğünü söyleyerek; “Ama nedense bu kadar arazi azalıyor. Şimdi yine dekara dönüyoruz. Örneğin; 10 dönüm tarlamız var. 300 kilo buğday alsam da, 150 kilo buğday alsam da alacağım prim 100 TL. Binlerce dönüm arazide az eken, gübresini atmayan kişi aynı parayı alacak. Üretimi arttıracak bir olay yok. Bizim bölgemizde yüzde 98 arazi ekiliyor. Ama ülkede yüzde 40 ekilen yerler var ama fazladan prim alıyorlar. Bu da ekilmiyor ya da az ekiliyor, “Ektim ama olmadı” deniyor. Ama parayı alacak. Bu da bizdeki üretimi artırmaz, teşvik etmez. Örneğin; pamuğa ya da pancara yüzde 100 destek ödüyorsun. Pamuğa, pancara kota koyuyorsun, ‘Sana yüzde 100 destek vereceğim’ diyorsun. Yüzde 1000 versen ne olur? Bu işler yanlıştır. Üretim alanları değişmiyor. Üretim miktarının değişmesine engel olan bir politikadır. Aynı eğitimde, sağlıkta olduğu gibi insanlar olayı anlayana kadar sistem değiştiriliyor” dedi.

UĞUR AKAGÜNDÜZ