Mecliste Korkutan Rakam: 10 Yıla Çiftçi Kalmayabilir!

Edirne İl Genel Meclisi Tarım ve Hayvancılık Komisyonu Başkanı Remzi Subaş’ın sunduğu raporda Edirne merkez, Süloğlu ve Lalapaşa’daki çiftçi yaş ortalamalarının 58 ve 59 olduğu ortaya çıktı. İl Genel Meclisi Başkanı Çiğdem Gegeoğlu, köylerde 10 yıl içinde tarla ekecek çiftçi kalmayabileceğine dikkat çekti.

Haber Giriş Tarihi: 05.08.2024 17:53
Haber Güncellenme Tarihi: 05.08.2024 17:53

Edirne İl Genel Meclisi’nin Ağustos ayı toplantıları bugün başladı. Meclisin Ağustos ayı ilk toplantısında Tarım ve Hayvancılık Komisyonu’nun Süloğlu, Lalapaşa ve merkez ilçedeki ekilebilir tarım arazileri, ÇKS sayıları ve çiftçi yaş ortalamaları ile ilgili raporu görüşüldü.

Komisyon Başkanı Remzi Subaş tarafından sunulan raporda, Edirne merkez, Süloğlu ve Lalapaşa ilçelerinde kaç dekar ekilebilir tarım arazisi olduğu, 3 ülkede kaç adet ÇKS olduğu ve çiftçi yaş ortalamaları açıklandı.

ÇİFTÇİ YAŞ ORTALAMALARI 58-59

Subaş, Edirne merkezde 536 bin 960, 666 dönüm ÇKS’ye kayıtlı arazi varlığı ve 3 bin 807 ÇKS’ye kayıtlı çiftçi olduğunu söylerken; “Çiftçi yaş ortalaması ise 58’dir” dedi. Subaş, Süloğlu ilçesinde ise 147 bin 147 bin 385,709 dönüm ÇKS’ye kayıtlı arazi varlığı ve bin 95 ÇKS’ye kayıtlı çiftçi olduğunu açıklarken; “Çiftçi yaş ortalaması da 59’dur” ifadelerini kullandı. Subaş, Lalapaşa ilçesinde de 231 bin 843,041 dönüm ÇKS’ye kayıtlı arazi varlığı ve bin 521 ÇKS’ye kayıtlı çiftçi olduğunu belirterek; “Çiftçi yaş ortalaması 58’dir” sözlerine yer verdi.

“SULANABİLİR ARAZİ OLMASI GEREKİYOR”

İlçelerdeki arazilerde sulanabilir tarım arazilerinin az olduğunu belirten Subaş; “Daha fazla sulanabilir arazi olması gerekmektedir. Mesela; Süloğlu barajından sulama için daha fazla yararlanılması, yıkılan asma kanalların yerlerinin temizlenmesi ile yeraltı sulama sisteminden yararlanılarak Geçkinli, Küküler, Arpaç ve Musulça köylerinde bulunan arazilerin sulanması yapılabilecektir. Bu konulara 2025 yılı bütçesinde hassasiyet gösterilmesi ve yatırım programında öncelik verilmesi komisyonumuzca uygun görülmüştür” dedi.

“10 YIL SONRA TARLALARI EKECEK BÜYÜKLERİMİZ KALMAYACAK”

Subaş’ın sunumunun ardından toplantıda konuşan İl Genel Meclisi Başkanı Çiğdem Gegeoğlu, çiftçilerin yaş ortalamasına dikkat çekerken; “Yaklaşık 10 yıl sonra köylerimizde ÇKS’ye kayıtlı olup da tarlaları ekecek büyüklerimiz kalmayacak. Köylerimizi gençleştirmeyi, köylerdeki nüfusu eski özlenen günlere döndürmeyi nedense hayata geçiremedik. Bugün de rakamlarla önümüze geldi. 10 yıl sonra ne olur bilmiyoruz” diye konuştu.

UĞUR AKAGÜNDÜZ