Edirne İl Genel Meclisi Köylere Yönelik Hizmetler ve Orköy Komisyonu Başkanı Tunay Aslan’ın, Edirne merkez ve ilçelerinin Orköy kapsamındaki köylerini açıkladığını raporunu sunmasının ardından CHP ve AK Partili meclis üyeleri arasında hibe tartışması yaşandı.
CHP’li meclis üyeleri, ormanların ihaleye çıkarılarak büyük şirketlere verildiğini ve hibeleri büyük şirketlerin aldığını; AK Partili meclis üyeleri ise hibelerin başvuran tüm çiftçilere verildiğini savundu.
“ÇOK AZ DESTEK VERİLİYOR”
CHP Enez İl Genel Meclisi Üyesi Şenol Kılıç orman köylerine verilen desteğin sadece göstermelik olduğunu savunurken; “Bölgesel olarak baktığımızdan oradan 2 kişiye, oradan 3 kişiye çok az, yetersiz destek veriliyor. Türkiye’de tarım alanındaki desteklerin yetersiz olduğu gibi orman köylerine de verilen destekler, hibeler çok sınırlı. Öyle maddeler konuluyor ki sanki verilmesin. O şartları taşıyan çiftçi sayısı çok az” ifadelerini kullandı.
“KİM BAŞVURU YAPTIYSA DESTEĞİNİ ALIYOR”
AK Parti İl Genel Meclisi Sözcüsü Mutlu Kırman ise başvuru yapan herkese destek verildiğini savunarak; “Destek konusunda bütün köylerimizde hem tarım, hem de ağaçlandırma konusunda özel ağaçlandırma ürünleri ceviz, badem, deveci armudunda yüzde 65’e varan destekler, tüm başvuru yapanlara veriliyor. Kimin ihtiyacı varsa, başvuru yaptıysa desteğini alıyor” dedi.
“İHALELER GECE 12’DE YAPILARAK BÜYÜK ŞİRKETLERE VERİLİYOR”
Kırman’ın ardından konuyla ilgili söz alan CHP İl Genel Meclisi Sözcüsü Mustafa Üstün, orman ihalelerinin büyük şirketlere verildiğini belirterek; “Bir gecede, gece 12’de özel şirketlere veriliyor. Gece 12’de ihaleler yapılıp büyük şirketlere veriliyor. Uzunköprü bu konuda örnektir. 3 tane büyük firmaya gece 12’de Ankara’da ihalesi yapılıyor. Büyük şirketler alıyor, hibe de veriliyor” sözlerine yer verdi.
“PARTİ KİMLİĞİNE BAKILARAK VERİLEN DESTEKLER VAR”
Üstün’ün sözlerine cevap veren Kırman, başvuru yaparak destek alamayan çiftçilerin olmadığını savunurken; Kılıç ise başvuru yaptığı halde destek alamayan çiftçilerin olduğunu söyledi. Kılıç; “Özellikle insanların siyasi parti kimliğine bakılarak verilen destekler var. Seçici olmamak lazım. Öyle maddeler konuluyor ki sanki yerine getirilmesin, destek alınamasın. Üstelik de parti kimliklerine göre destek verilemez. Bunun sıkıntılarını kendi bölgelerimizde yaşadığımız için bu sorunu gündeme getirdik” dedi.
“2013 YILINDAN SONRA BU İŞ DEĞİŞTİ”
Konuyla ilgili yeniden söz alan Üstün, 2013 yılına kadar doğru uygulamalar yapıldığını belirterek; “Örneği, Uzunköprü’nün Süleymaniye köyüdür. Orman Bölge Müdürlüğü geliyor, orman vasfını yitirmiş arazileri sürüyor, toprak analizlerini yapıyor, toprak analizlerine uygun şekilde türler ekiliyordu. Tüzel kişiliklere veriliyordu. Muhtarlık da köyün içerisinde bunu kaç kişi almak istiyorsa parselleri veriyordu. Çok güzel bir uygulamaydı. Orman Bölge Müdürlüğü takibini de yapıyordu. Bakmayanlardan geri alıyordu. Bu doğru bir uygulamaydı. Fakat 2013 yılından sonra bu iş değişti. Değiştikten sonra tüzel kişilikler adı altında veya Orman Bölge Müdürlüğü bu işi yapmayacak. Bu iş ihale usulüyle şirketlere veya almak isteyen şahıslara verilecek. Bütün harcamalarını yapacaksın. Araziyi ekilebilir hale getireceksin. Ondan sonra da yüzde 65 hibe verilecek. Ama köylerde bunu yapabilecek kaç tane insan var?” ifadelerine yer verdi.
“KÖY HALKI ALMAZSA İHALEYE ÇIKILIYOR”
Üstün’ün ardından söz alan Kırman da projenin hangi köyde gerçekleştirilecekse ilk olarak köy halkına sorulduğunu söyleyerek; “Muhtarlığa soruluyor. Köy halkı o projeyi almazsa ondan sonra ihaleye çıkıyor” dedi.
“SUBAŞI’NDA HALKIN HABERİ YOKTU”
CHP Meriç İl Genel Meclisi Üyesi Niyazi Yoldaş ise Kırman’ın sözlerine cevap vererek; “Subaşı’nda aynı sorun var. ‘Köylüye soruluyor’ dendi ama AK Parti iktidarının belediye başkanına yazı gelmiş. Halkın hiçbir haberi yok. Ne zaman dozerler, greyderler gelip çalışmaya başlıyor, vatandaş ondan sonra veryansın ediyor. Ama atı alan Üsküdar’ı geçmiş” sözlerine yer verdi.
“KENDİMİZİ KANDIRMAYALIM”
Üstün de konuyla ilgili muhtarlıklara son 7 gün kala bilgi verildiğini söyleyerek; “2020 yılında Uzunköprü’de 19 köyde yapıldı. Bir haftada köy muhtarlarının bu işi üstlenebilmesi çok zor. Bu işin çok büyük bir ekonomik boyutu var. Alıç köyünde 900 dönüm orman arazisi vardı. 900 dönüm orman arazisini alıp, ekilebilir hale getirmek için hiçbir köyde bütçe yok. Kendimizi kandırmayalım. Doğru uygulamada 2013 yılına kadar yapılan uygulamaydı” diye konuştu.
UĞUR AKAGÜNDÜZ