MECLİSE “VAKIFLAR” SUNUMU

Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Ahmet Saraç, Edirne İl Genel Meclisi’nde sunum yaptı. Saraç, mecliste vakıfların faaliyetleri hakkında bilgiler verdi.

Haber Giriş Tarihi: 09.11.2023 16:17
Haber Güncellenme Tarihi: 09.11.2023 16:17
https://batiekspres.com/

Edirne İl Genel Meclisi 11’inci toplantı 7’nci bilişiminde Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Ahmet Saraç, vakıfların faaliyetleri hakkında sunum yaptı. Saraç, sunumunda vakıflara ait taşınmazlarda devam eden ve biten restorasyon çalışmalarından, vakıfların hayır hizmetlerine kadar birçok konuda bilgiler verdi.

Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne ait Edirne’de 166, Kırklareli’nde 26 adet olmak üzere 192 tane tescilli vakıf kültür varlıkları mevcut olduğunu belirten Saraç “Sanat eserleri yapı işleri faaliyetlerinden devam etmekte olan 3 tane esaslı onarımımız var. Selimiye Camii, Uzunköprü Muradiye Camii ve Keşan Hersekzade Ahmet Paşa Camii’nde restorasyon çalışmalarımız devam ediyor. Edirne Büyük Sinagogda da basit onarım çalışmalarımız devam ediyor. Selimiye Camii restorasyon çalışmalarımıza 2021 yılı aralık ayında başlandı. Bilim heyetimiz nezaretinde çalışmalarımız hassas bir şekilde devam ediyor. Cami’nin kurşun kaplamaları tamamlandı. Minarelerden bir tanesinin onarımı tamamlanarak iskelesi söküldü. Diğer minaremizin de bu ay içerisinde çalışmasını tamamlayarak iskelesini sökeceğiz. Camii’nin şadırvanı, dış cephe, temizlik, bakım, onarım çalışmaları titizlikle devam etmektedir. Uzunköprü Muradiye Camii’nde de güçlendirme çalışmalarımız, temel güçlendirmesi, duvar güçlendirmesi, cami çevresinde kazı çalışmaları yapıldı. Kazıdan çıkan mezar taşları cami çevresinde sergilenecek. Yıl içerisinde de çatı çalışmaları bitecek. Keşan Hersekzade Ahmet Paşa Camii’nin de onarımı devam ediyor. Buranın ayrı bir özelliği de caminin minaresi ve cami Keşan’ın orijinal yöresel kum taşından yapılmış. Bu yöresel taşı bulmamız gerekiyordu. Yöresel taşı Hacıumur’da bulduk ve işleyerek kullanılıyor” dedi.

“İLİMİZDE PROJESİ OLMAYAN ESERİMİZ YOKTUR”

Edirne’de projesi çizilmemiş eser olmadığını, tamamının projesinin çizildiğini belirten Saraç; “2020 2023 döneminde doğrudan teminle 27 adet iş yaptık. 2024 yılı yatırım programına almayı planladığımız eserler de Evliya Kasımpaşa Camii ve Şeyh Şucaettin Camii’dir. Yatırım emlak faaliyetlerinde toplam 731 adet taşınmazımız mevcuttur. 725 kiracı, 38 işgalcimiz bulunmaktadır. 2023 tahakkukumuz 142 milyon 677 bin liradır. Tahsilatımız da 138 milyon 773 bin liradır. Hayır hizmetlerimiz önemli bir hizmet kolumuzdur. Edirne’de 710, Kırklareli’de 377 adet, toplam bin 87 aileye kuru gıda paketleri dağıtılmaktadır. Toplam 2 bin 486 kişi bundan yararlanmaktadır. 2024 yılında bu sayı iki katına çıkarılacaktır. Bunun yanında 700 öğrenciye aylık 700 lira orta öğrenim bursu, 186 üniversite öğrencisine aylık bin 250 lira yüksek öğrenim bursu verilmektedir. Toplam 157 kişiye de aylık 3 bin 191 lira muhtaç aylığı bağlanmıştır. 6 ülkeye ramazan ayalarında kuru gıda maddesi gönderilmektedir” ifadelerini kullandı.

ŞENER ŞENTÜRK