MECLİS’TEN GES’E ONAY

Edirne’nin Meriç ilçesine bağlı Saatağacı köyünün Düzorman bağlık mevkiindeki Güneş Enerji Santrali projesine İl Genel Meclisi onay verdi.

Haber Giriş Tarihi: 07.09.2023 17:03
Haber Güncellenme Tarihi: 07.09.2023 17:03
https://batiekspres.com/

Edirne İl Genel Meclisi’nin bugün düzenlenen Eylül ayı dördüncü oturumunda İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nun Güneş Enerji Santrali (GES) imar planı hakkındaki rapor görüşülerek karara bağlandı.

İmar ve Bayındırlık Komisyonu Başkanı Yaşar Sasa tarafından sunulan raporda; Edirne’nin Meriç ilçesine bağlı Saatağacı köyünün Düzorman bağlık mevkiinde GES kurmak üzere enerji üretim alanı tanımlı imar planı hakkında komisyon tarafından yapılan araştırma ve incelemelerin sonucu açıklandı.

SASA KOMİSYON RAPORUNU SUNDU

Sasa, alanda 550W gücünde 23 bin 868 adet güneş panelinin montajının ypaıldığını ve işletmenin faaliyetine devam ettiğini belirterek; “Yapılan inceleme sonucunda enerji üretim alanı tanımlı 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve GES tanımlı 1/100 ölçekli uygulama imar planının ilgili kurum ve kuruluşların görüşlerinde, 1/25000 ölçekli Edirne İl Çevre Düzeni Planı ve Plan Notları ile Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği ve 3194 sayılı İmar Kanunu’nun ilgili yönetmelik hükümlerine uygun olarak hazırlandığı, inceleme raporunda belirtilmiştir” ifadelerini kullandı. Sasa, raporda Edirne’nin Meriç ilçesine bağlı Saatağacı köyünün Düzorman bağlık mevkiindeki GES’in imar planlarının komisyon tarafından uygun olduğuna karar verildiğini söyledi. 

“ELEKTRİK KESİNTİSİ OLMAYACAK”

Sasa’nın konuşmasının ardından toplantıda konuyla ilgili açıklama yapan Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş, GES’in bölge için önemli bir yatırım olduğunu söyleyerek; “En büyük bütçe açığımız, cari açığımız enerji, doğalgaz, petrol ve elektrikten kaynaklanmaktadır. İnşallah böyle tesisler çoğalarak ülkemizde ve şehrimizde kurulmaya devam eder ve enerji açığımız da bir anlamda en aza iner. Bu proje Meriç'teki en büyük olay; elektrik sisteme geçtikten sonra bölgemizde hiçbir zaman elektrik kesintisi olmayacak. TREDAŞ'ta herhangi bir kesinti olduğu zaman bu enerji santralinden direkt bağlantı yapılarak enerji bütün köylere verilecek. İnşallah diğer köylerimizin de aynı sistemlere kavuşmasını temenni ediyorum” dedi.

“TÜRKİYE’DE İLK DEFA BU SİSTEME GEÇİLİYOR”

Sasa ise tesisin tamamlanmasının ardından 18 milyon 960 bin kilovat/saat elektrik üreteceğini söyleyerek; “Burada ilave tesis yapacaklarını ve ileride de depolanabilir mağara tipine döneceklerini belirtiyorlar. Türkiye'de ilk defa bu sisteme geçiliyor. Mağaranın içine pili yerleştiriyor. Ürettiği elektriği orada depoluyor. Akşam olduğunda enerjiyi sisteme veriyor” sözlerine yer verdi.

SUİÇMEZ; “ELEKTRİĞİN YÜZDE 50’Sİ DÜŞÜRÜLECEK”

Sasa’nın konuşmasının ardından konuyla ilgili söz alan AK Parti İl Genel Meclisi Üyesi Mustafa Suiçmez ise bölgenin elektrik ihtiyacı olduğunu söyleyerek; “Komisyonla ilgili değil ama ben de yeni bir müjde vermek istiyorum. Bu sabah Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nden aradılar. Bütün kooperatiflere yazılar gönderilecek. 1 Ekim'de müracaatlar başlıyor. Tarımsal sulamadaki kullanılan elektrik, bugüne kadar ödenmiş faturalar için de müracaatlar yapıldıktan sonra yüzde 50'si düşürülerek, ÇKS kayıtlarına arazilerin olduğu yerde iadesi yapılacak. Elektrik artarsa bu yüzde 50, yarın yüzde 75 olur. Hayırlısı olsun” diye konuştu. Konuşmaların ardından Meclis, oybirliğiyle raporu onayladı.

UĞUR AKAGÜNDÜZ