Meclis’te “Kızılay çadır sattı” tartışması

Edirne İl Genel Meclisi’nin bugün düzenlenen toplantısında 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybedenler anıldı. Toplantıda CHP ile AK Parti Grup Başkanvekilleri arasında ise Kızılay’ın çadır satması ile ilgili tartışma çıktı.

Haber Giriş Tarihi: 06.02.2024 17:28
Haber Güncellenme Tarihi: 06.02.2024 17:28

Edirne İl Genel Meclisi’nin bugün düzenlenen toplantısında 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremler gündem oldu.

Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Şenol Kılıç ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Grup Başkanvekili Nedret Akbulut, konuyla ilgili söz alarak konuşma yaptılar. Kılıç ile Akbulut arasında Kızılay’ın depremlerin ardından çadır satışı gerçekleştirdiğine dair konuyla ilgili tartışma çıktı.

“VATANDAŞLARIMIZIN DURUMU İNSANLAR ACISI”

Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş, 6 Şubat depremlerinin üzerinden bir yıl geçtiğini hatırlatırken; “11 ilimizi sarsan, Türkiye’de ve dünyada eşi benzeri olmayan bir depremin yıl dönümünü yaşıyoruz. Yaralarımızın belli bir kısmı sarılıyor ama vatandaşlarımızın durumu hâlâ insanlar acısı. Televizyonlardan izliyoruz ama kolay değil. Türkiye’de bu işin siyaseti de olmaz. Dünyada hiçbir örneği de yok. Birçok Avrupa ülkesinin nüfusuna yakın tamamı yıkıldı. Cenab-ı Allah’tan bu Mirac kandili olması sebebiyle böyle felaketleri ülkemizde olmamasını niyaz ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“ACIYI BİRLİKTE PAYLAŞTIĞIMIZ İNANCINDAYIM”

Geçmiş’in konuşmasının ardından söz alan CHP Grup Başkanvekili Şenol Kılıç, meydana gelen depremlerde hayatını kaybedenlerin sayıları ile ilgili açıklamalara dikkat çekerek; “Bugün yüreklerimizin yandığı, bazı rakamlara göre 53 binin üzerinde, bazı rakamlara göre ise 300 binin üzerinde insanımızı kaybettiğimiz gündür. Bu acıyı hep birlikte paylaştığımız inancındayım. O gün, bütün Türkiye sarsıldı. 11 ilimizde on birlerce vatandaşımızı kaybettik. Canlarımız, yaşlılarımız, gençlerimiz, çocuklarımız, bebeklerimiz o moloz yığınlarının altında kaldı. O görüntüleri 1 sene önce izlerken eminim ki hepimizin tüyleri diken diken oldu. Bir diğer taraftan da 2 meclis üyemizi, burada tekrar tebrik etmek istiyorum. Mustafa Üstün ve Tamer Karadağ’a şükranlarımı arz ediyorum” dedi.

“KIZILAY VATANDAŞA ÇADIR, BATTANİYET SATTI”

Depremin değil, binaların öldürdüğünü vurgulayan Kılıç; “Deprem öldürmez. Dünyanın birçok ülkesinde bundan çok daha şiddetli depremler olmaktadır. Binalar öldürür. Artık yapılarımızda kontrolü elden bırakmadan, deprem yönetmeliğine tamamen uyarak, bu konuda hiç taviz vermeden yapılarımızı yapmalıyız. Çeşitli ülkelerde insanlar deprem olurken yollara kaçmıyor, yeşil alanlara koşmuyor; aksine bina içine kaçıyorlar. Burada düşündürücü olan binalar yıkıldı, yollar çöktü, havaalanları yıkıldı ama yıkılmayan tek şey vardı. Vatandaşımızın can ve mal güvenliğinden sorumlu hiçbir siyasi koltuk maalesef yıkılmadı. Bu düşündürücüydü. Bunun sorumlularının mutlaka gereğini yapmaları lazımdı. İnşallah günümüzde de, bundan sonra geleceğimizde de gelişmiş demokrasilerde olduğu gibi vatandaşımızın can ve mal güvenliğinden sorumlu siyasi koltuklar da bu tip durumlar karşısında gereğini yapar. Bu ülkede hepimizin bağışlarıyla kurulan, geçmişi 100 yılın üzerinde olan Kızılay’ımız bile vatandaşımıza çadır, battaniye sattı. Bunları hatırlamakta yarar var” sözlerine yer verdi” sözlerine yer verdi.

AKBULUT İLE TARTIŞTILAR

Kılıç’ın sözlerine AK Parti Grup Başkanvekili Nedret Akbulut tepki gösterdi. Kılıç’ın sözlerinin doğru olmadığını söyleyen Akbulut; “Öyle bir şey olmadı. Yok öyle bir şey” diye tepkisini dile getirdi. Akbulut’a cevap veren Kılıç; “Ben bunları siyaset olsun diye söylemiyorum. Artık bu mecliste birçoğumuz gidiciyiz ama bu ülke hepimizin. Bu çocuklar, analar, babalar hepimizindi. Bunun siyaseti olmaz. Bunu, AK Parti’nin en önde gelen kişileri bile söylediler. Hak etmeyen insan gitsin diyoruz. Bu bir siyasi partiyi kötülemek veya bir şey biçmek değil” dedi.

“DEVLETİMİZ NE SÖZ VERDİYSE YERİNE GETİRMİŞTİR”

Kılıç’ın konuşmasının ardından konuyla ilgili söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Nedret Akbulut ise depremlerde hayatını kaybedenlere rahmet dilerken; “Hasta olanlara acil şifalar diliyorum. İnşallah ülkemiz böyle felaketleri bir daha yaşamaz. Cenab-ı Allah böyle günleri bir daha göstermesin. O günler, gözümüzden yaşın, dilimizden duanın eksik olmadığı günlerdi. Bir kıyamet yaşandı. Neticede burada millet olarak çok güzel bir birlik ve beraberlik örneği gösterdik. Bu süreçte 650 bin personel çalışmış. 20 bin iş makinesi çalışmış. 141 helikopter, 182 uçak, 23 gemi çalışmış. Maalesef bu afette 53 bin 537 can yitirmişiz. 389 bin konut, 40 bin 658 iş yeri, 11 bin 531 ahır ve toplamda 441 bin 567 hak sahibi belirlenerek tespitleri yapılmış ve 349 bin haneye 14 milyar 453 milyon TL gibi kira ve destek yardımı yapılmış. 93 ülkeden arama kurtarma ekibi gelmiş.  150 bin TIR yardım gitmiş, 1 milyon çadır kurulmuş. 1 milyon 188 bin vatandaşımız yurtlarda ikamet ettirilmiş, 691 bin vatandaşımız konteynerlerde barındırılmış. Deprem bölgesine 106 milyar TL kaynak aktarımı gerçekleşmiş ve 68 bin enkazın tamamı kaldırılmış. Hatay’da Sayın Cumhurbaşkanımız yaptığı devir teslim töreninde 41 bin konut, 5 bin köy evi kurası çekilerek hak sahiplerine dağıtılmış ve diğer illerde yapılanların teslimatına devam edileceği ifade edilmiş. Devletimiz çok güçlüdür. Ne söz verdiyse yerine getirmiştir. Başta Cumhurbaşkanımıza, Bakanlarımıza, AFAD yetkililerine, kahraman Mehmetçiklerimize, yurt içi ve yurt dışından gelip kurtarma ekiplerinde çalışan herkese şükranlarımı arz ediyorum” ifadelerine yer verdi.

AKBULUT’A CHP SIRALARINDAN TEPKİ

Akbulut, sözlerinin sonunda Kılıç’a tepki göstermeye devam ederken; “Şenol Bey’in ‘Kızılay satış yaptı’ gibi yaklaşımları gerçekleşmemiş meselelerdir. Kızılay’ın da şirketleri var” dedi. Akbulut’un sözlerine Meclis Başkanı Geçmiş ve Kılıç tepki gösterdiler. Tepkiler üzerine Akbulut, Kızılay’ın şirketlerinin ticari amaçla çadır veya battaniye vermesinin yanlış olduğunu söylerken, konunun da gerçekleşmediğini iddia etti. Akbulut’un sözleri CHP’li meclis üyelerinden tepki gördü. Akbulut, tepkiler üzerine yeniden cevap vererek; “Bu fark edilir fark edilmez gerekli yetkililer ve Bakanlığımız tarafından açıklama yapılmış ve gereği yapılmış. Afette hiçbir şeyi gözümüz görmez. Burada ticaret söz konusu olamaz, olmamalıdır. Böyle bir şey yanlışlıkla olmuştur ama sonradan düzeltmeye gidilmiştir” dedi. Akbulut’un konuşmasının ardından tartışma sona erdi.

UĞUR AKAGÜNDÜZ