Edirne İl Genel Meclisi’nin bugün düzenlenen Ocak ayı üçüncü toplantısında Tarım ve Hayvancılık Komisyonu’nun Edirne’deki hayvan hastalıklarını önlemek amacıyla yapılan aşılamalar hakkındaki rapor açıklandı.
Komisyon Başkanı Mustafa Üstün tarafından sunulan raporda, Edirne’de 2023 yılında hayvan hastalıklarının önlemek amacıyla yapılan aşılamaların sayıları tek tek açıklandı.
AŞILAMA SAYILARI AÇIKLANDI
Üstün, il genelinde 580 bin 56 adet büyükbaş hayvana şap aşısı, 337 bin 82 adet küçükbaş hayvana şap aşısı, 133 bin 183 adet büyükbaş hayvana ‘Lumpy Skin Disease’ (Çiçek), (LSD) aşısı, 32 bin 144 adet büyükbaş hayvana brusella aşısı, 156 bin 6 adet küçükbaş hayvana brusella aşısı, 298 bin 626 adet küçükbaş hayvana koyun-keçi çiçek aşısı, 13 bin 240 adet küçükbaş hayvana koyun vebası (PPR) aşısı, 30 bin 286 adet küçükbaş hayvana mavidil aşısı, 6 bin 510 adet büyükbaş hayvana ‘Anthrax’ aşısı, 4 bin 655 adet küçükbaş hayvana ‘Anthrax’ aşısı yapıldığını açıkladı.
“2023’TE ŞAP AŞISI 3 KEZ YAPILDI”
Üstün’ün sunumunun ardından toplantıda konuyla ilgili söz alan Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) İl Genel Meclisi Mustafa Suiçmez, rapordaki aşılama sayılarının il genelindeki hayvan sayısını göstermediğini belirterek; “580 bin 56 adet büyükbaş hayvana şap aşısı yapıldığı, Edirne’de 580 bin tane büyükbaş hayvan olduğu anlamına gelmez. Şap aşısı yılda 2 defa olur. Ancak geçtiğimiz yıl ülkemizde yaklaşık 30 yıldan beri görülmeyen farklı bir şap hastalığı görüldü. Türkiye’deki bütün hayvan pazarları tedbir amaçlı kapanmıştı. O nedenle ilave olarak üçüncü şap aşısını da yaptık. Rakamlar, 3 defa uygulanan şap aşısıdır” ifadelerini kullandı. Suiçmez’in ifadelerini raporu sunan Üstün de destekledi.
TARIM VE HAYVANCILIĞIN SORUNLARI KONUŞULDU
Meclis üyeleri toplantıda konuyla ilgili tek tek söz alarak özellikle Trakya bölgesi ve Edirne’deki tarım ve hayvancılığın karşı karşıya kaldığı sorunlarla ilgili fikirlerini açıkladılar. Tarım ve hayvancılık alanında büyük şirketlerin kurduğu çiftliklerin aile şirketlerine etkileri, köylerde genç nüfusun bitme noktasına gelmesi, hayvan bakımında özellikle düzensiz göçmenlerin tercih edilmek zorunda kalınması, köylerde geliştirilemeyen sosyal hayat, meraların bakımı için destekler, meralara planlanan güneş enerji santrali projeleri gibi birçok konuda fikirleri paylaşan Meclis Üyeleri, konuyla ilgili sorunların çözümü için adımlar atılması gerektiğini ifade etti.
SİYASET-SİYASET ÜSTÜ TARTIŞMASI
Tarım ve hayvancılığın karşılaştığı sorunların, siyasi fikri ne olursa olsun herkesin problemi olduğunu ve konunun partiler üstü düşünülmemesi gerektiğini belirten AK Parti İl Genel Meclisi Üyesi Mustafa Suiçmez’e ise Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Genel Meclisi Üyesi Serdar Çığla tepki gösterdi. Çığla, tarım ve hayvancılığın karşı karşıya kaldığı sorunların partiler üstü değil; siyasi bir sorun olduğunu savundu. Çiftliklerin kapanmasının, meraların peşkeş çekilmesinin, dile getirilen tüm sorunların altında siyasetin olduğunu söyleyen Çığla; “Biz bu işleri yapan siyasilere destek verdiğimiz sürece bu sıkıntıları daha çok çekeriz. Bu şekilde bakmak lazım” dedi.
MECLİS ÜYELERİ ARAYA GİRDİ
Çığla’nın sözlerine Suiçmez tepki gösterirken; ikili arasında tartışma çıktı. Tartışan meclis üyelerini, Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş uyarırken; ikili tartışmaya devam etti. Tartışmanın büyümesi üzerine ikilinin arasına meclis üyeleri girdi. Meclis üyelerinin araya girmesi ile tartışma sona erdi.
UĞUR AKAGÜNDÜZ