Meclis Başkanı Geçmiş’ten açıklama: DANİŞMENT’TEKİ ALAN SATILACAK MI?

Edirne’nin Keşan ilçesine bağlı Danışment köyünde Danişment Eğitim ve Uygula Tesisi’nin yıkılmasının ardından halkın kullanımına ücretsiz olarak sunulan alan, İl Özel İdaresi tarafından satılacağı iddia edildi. İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Geçmiş, meclisin onay vermesi halinde alanın otel yapılması amacıyla satılabileceğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 24.08.2023 17:14
Haber Güncellenme Tarihi: 24.08.2023 17:14
https://batiekspres.com/

Edirne’nin Keşan ilçesine bağlı Danişment köyünde bir dönem Danişment Eğitim ve Uygula Tesisi olarak kullanılan ve tapusu İl Özel İdaresi’ne geçtikten sonra yıkılarak halkın kullanımına açılan alanın satışa çıkarılacağı iddia edildi.

1986 yılında İl Özel İdaresi ve İçişleri Bakanlığı personeli için yapımına başlanan ve 1994 yılında tamamlanarak açılan Eğitim ve Dinlenme Tesisi olarak hizmet veren alan, 2007 yılında İl Özel İdaresi’ne 10 yıllığına kiralandı. 2017 yılında kira sözleşmesinin sona ermesinin ardından tesisler atıl hale gelirken; yüzde 60’ı Maliye Hazinesi, yüzde 40’ı İçişleri Bakanlığı’na ait tesis, İl Özel İdaresi’ne verildi. İl Özel İdaresi, tesisi depreme dayanıksız olması nedeniyle yıktı. Yıkımın ardından tesisin bulunduğu 48 dönümlük denize sıfır alan, halkın bedava kullanımına açıldı. Günümüzde vatandaşların ücretsiz olarak kullandığı alanın geleceği ile ilgili Edirne İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Geçmiş ve Edirne Saros Turizm Altyapı Hizmet Birliği (ESTAB) Başkanı Süleyman Paçaman, Batı Ekspres’e konuştu.

“TESİSLERİ YIKTIK VE HALKIN KULLANIMINA AÇTIK”

Geçmiş, tesisin İl Özel İdaresi’ne alınmasının ardından binalarının depreme dayanıksız olması nedeniyle yıkıldığını belirterek; “Arazi boş durumda. Şu anda halkın bedava kullanımına açtık ve kullanıyorlar” ifadelerini kullandı.

“OTEL YAPIMI İÇİN SATIŞINI DÜŞÜNÜYORUZ”

Geçmiş, alanda otel yapımı için satış düşündüklerini açıklarken; “İleriye doğru 5 yıldızlı otel yapılması için satış düşünüyoruz. Keşan Belediyesi’nin orada bir imar planı var. Yapılaşmayı yüzde 15’ten yüzde 30’a çıkardılar. Bakanlık’tan onay geldikten sonra Meclis olumlu karar verirse satışını düşünüyoruz. Çünkü başka bir şey yapma şansımız yok” dedi.

“MECLİS’İN GÜNDEMİNE GELDİĞİNDE GÖRÜŞECEĞİZ”

Halkın 48 dönümlük alanı ücretsiz kullanmaya devam ettiğini söyleyen Geçmiş; “Satışa çıkması kış mevsiminde olabilir. Saros’un turizm anlamında önünü açmak lazım. Bedava ile nereye kadar turizmi geliştireceğiz? Ücretsiz açınca çöplüğünü kim temizleyecek? Oraya 5 yıldızlı otel yaptığımızda bir çekim gücü oluşturacak. Saros’a tatile gelmek isteyenlere şu anda yer yok. Nerede kalacaklar? Günlük evcilere gidiyorlar. Günlük butik otel bile yok. Turizmi nasıl canlandıracağız? Şimdilik boşta, tapusu bizim üstümüzde, zaman içerisinde bakacağız. Meclis’in gündemine geldiğinde görüşeceğiz. Belki satmayıp 2024’teki yerel seçimlerden sonra oluşacak Meclis’in kararına da bırakabiliriz” sözlerine yer verdi.

“DAHA ÖNCE SATIŞINI MECLİS REDDETMİŞTİ”

Edirne Saros Turizm Altyapı Hizmet Birliği (ESTAB) Başkanı Süleyman Paçaman ise alanın Edirne İl Özel İdaresi kontrolünde olduğunu belirterek; “Kendi bünyesinde mi işletecek, kiralama mı yapacak? Bu konuda güncel bir bilgi sahibi değiliz. Orasının büyük bir kısmı yıkıldı. Boş arsa olarak değerlendiriliyor. Kiralanır mı yoksa satışa mı çıkarılır bilmiyorum. Daha önce satışa çıkarılmak istenmişti ama İl Genel Meclisi’nde reddedilmişti. CHP ve İYİ Partili meclis üyeleri ret kararı çıkarmıştı” dedi.

“DEVLET ELİYLE İŞLETİLMESİNİ İSTEMİŞTİK”

ESTAB’ın alanla ilgili geçtiğimiz yıllarda önerileri olduğunu hatırlatan Paçaman; “ESTAB olarak yaz sezonunda hem öğrencilerin kamp alanı olarak kullanabileceğini, hem de vatandaşa açık bir tesis olabileceğini öngörmüştük. İl Genel Meclisi’ne de, dönemin Valisine de böyle bir sunum yapmıştık. Ama o dönemde statü sorunu vardı. Bakanlık o dönemde uygun görmedi. İl Özel İdaresi’ne verilmesini daha doğru gördüler. Yeter ki devlet eliyle buranın işletilmesi, düzenlenmesini istemiştik. Neticede şu anda İl Özel İdaresi’nin tasarrufundadır” ifadelerine yer verdi.

“DEVLET TESİS OLARAK DÜZENLESİN”

Paçaman, alanın İl Özel İdaresi tarafından işletilmesini talep ettiklerini söyleyerek; “Daha önce de burası İl Özel İdaresi Dinlenme Tesisleri olarak geçiyordu. Güzel, denize sıfır bir tesisti ve belli bir kısmı halkın kullanımına da açıktı. Biz aynı şeyi istiyoruz. Devletin kurumlarının marifetiyle tesis olarak düzenlensin ve halka açık olsun. Ama satışa çıkarılıp özel kuruluşlar alırsa kendi inisiyatifine göre düzenleyeceklerdir. Giriş ve çıkışlar paralı olacaktır. İçerideki fiyatları kendileri düzenleyecektir. Biz bunun önüne geçilmesi için kuruma verilmesini talep etmiştik. ESTAB olarak da taliptik ama uygun görülmedi. Umarım bundan sonraki süreçte bir devlet kurumu orasını ihya eder” diye konuştu.

UĞUR AKAGÜNDÜZ