Edirne İl Genel Meclisi’nin bugün düzenlenen toplantısında Araştırma ve İnceleme Komisyonu’nun Keşan’a bağlı Mecidiye köyünün kanalizasyon sistemi ve alt yapısı hakkındaki raporu görüşüldü.
Komisyon Başkanı Ahmet Sarıgül tarafından sunulan raporda, Mecidiye köyünün kanalizasyon sistemi ve alt yapısının son durumu ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi verildi.
Sarıgül, Mecidiye köyünde 2013 yılında yapılan çalışmaları hatırlatırken; “Edirne ili Keşan ilçesi Mecidiye Belediyesi ile 19 Şubat 2013 yılında beldenin kanalizasyon ve arıtma tesisi alt yapısı için İlbank arasında 370 bin 560,80 TL sözleşme imzalanmış ve işe başlama tarihi 1 Mart 2013, işin bitim tarihi 30 Kasım 2013 olarak kararlaştırılmıştır. Yapılan anlaşmaya göre; toplamda 21 bin 800 metre olan kanalizasyon alt yapısının 1 yıllık süre içerisinde 4 bin 200 metresi tamamlanmış, geri kalan kısımların takip eden yıl içerisinde yapılması hedeflenmekteyken, 6 Aralık 2012 tarihinde yayınlanan Kanun Hükmünde Kararname ile Türkiye İstatistik Kurumu tarafından tespit edilen 2011 yılı Adrese Dayalı Nüfus Sayım sonuçlarına göre nüfusu 2 binin altında olan belediyelerin tüzel kişilikleri, ilk mahalli idareler genel seçiminden geçerli olmak üzere kaldırılarak, bu belediyeler köye dönüştürülmüştür. Tüzel kişilikleri kaldırılan belediyelerin personeli, her türlü taşınır ve taşınmaz malları, hak, alacak ve borçları, İl Özel İdaresi’ne devredilmiştir. Bütün bunlardan sonra Mecidiye beldemiz köye dönüşmüş ancak bağlı olduğu İl Özel İdare tarafından 13 yıl geçmiş olmasına rağmen proje hazırlanmış, kanalizasyon ve arıtma ile ilgili bir gelişme olmamıştır” ifadelerine yer verdi.
“PROJE İLE İLGİLİ DESTEK ALINMALIDIR”Mecidiye köyünün kanalizasyon alt yapısının olmamasının, vatandaşların sağlıklı bir çevrede yaşamasının önünde büyük bir engel teşkil ettiğini söyleyen Sarıgül; “2013 yılında hazırlanan proje de Kurtuluş Savaşı’nda İtalyanların çıkartma yaptığı yer olan İtalyan Koyu’nu da kapsamaktadır. İl Özel İdare’miz tarafından İtalyan Koyu dokunulmadan hazırlanan projenin maliyeti yaklaşık 70 milyon TL’dir. Projede 25 kilometre şebeke hattı ve 4 kilometre de terfi hattı bulunmaktadır. Maliyetli olan projenin daha önce idaremiz tarafından Avrupa Birliği’ne sunuldu, diğer projelerin maliyeti düşük olduğundan o projeler değerlendirmeye alınmıştır. Bu proje ile yine Avrupa Birliği, İller Bankası ve Kalkınma Ajansı’na başvurulmalı, destek alınmalıdır. Buradaki mesele, kültürel bir meseledir. Çevre sağlığı, toplum sağlığı, en önemlisi insan sağlığı için önem arz etmektedir” dedi.
Sarıgül’ün sunumunun ardından toplantıda söz alan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Keşan İl Genel Meclis Üyesi Aladdin Öztürk, Mecidiye köyünde 840 nüfus olsa da yaz mevsiminde nüfusun 20-30 kat arttığını söyleyerek; “Durum, sanıldığından çok daha vahimdir. Mecidiye köyümüz, kanalizasyon alt yapısı konusunda mağdurdur. Kanalizasyon alt yapısının olmayışı, vatandaşlarımızın sağlıklı bir çevrede yaşamasının önünde büyük bir engel teşkil etmektedir. Bu nedenle Mecidiye köyümüzün kanalizasyon sisteminin ve arıtma tesisinin, Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’müz tarafından 2025 yılı yatırım programına alınması büyük önem arz etmektedir. Geçtiğimiz yıllarda dünyayı etkisine alan büyük salgından yeni çıkan bir ülke olarak çevremizi temiz tutmanın, insanlarımızın sağlıklı yaşam hakkının korunmasında ne kadar önemli olduğunu hatırlatarak, Mecidiyeli vatandaşlarımızın mağduriyetlerinin giderilmesine yönelik haklı taleplerini paylaşıyorum” sözlerine yer verdi.
UĞUR AKAGÜNDÜZ