LOZAN SERGİSİNDE LOZAN YERLEŞKESİ ÖNERİSİ

Edirne’de Osman İnci Müzesi tarafından Lozan Barış Antlaşması’nın 100’üncü yılı nedeniyle Lozan Konferansı’na katılan Alois Derso ve Emery Kelen’in çizdiği 26 karikatürün sergisi açıldı. Sergide konuşan Prof. Dr. Osman İnci, Trakya Üniversitesi Karaağaç Yerleşkesinin adının Lozan Yerleşkesi olarak değiştirilmesini önerdi.

Haber Giriş Tarihi: 24.07.2023 21:06
Haber Güncellenme Tarihi: 24.07.2023 21:06
https://batiekspres.com/

Osman İnci Müzesi, Lozan Barış Antlaşması’nın 100’üncü yılı nedeniyle 1923 Karikatürleri ile Lozan Barış Antlaşması sergisini açtı.

CHP Edirne Milletvekili Ediz Ün, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne Baro Başkanı Gökhan Karakoç, Edirne Belediye Başkan Yardımcıları Selçuk Çakır ve Yaver Tetik, Trakya Üniversitesi eski Rektörü ve Osman İnci Müzesi kurucusu Prof. Dr. Osman İnci, bazı ilçe belediye başkanları, sivil toplum örgütleri temsilcileri ve sanatseverler katıldı.

Sergide, 1922 tarihinden 24 Temmuz 1923’te Lozan Barış Antlaşması’nın imzalanması ile sonuçlanan Lozan Konferansı’na katılan devlet adamları ve temsilcilerinin yer aldığı, Alois Derso ve Emery Kelen tarafından çizilen karikatürler gösterime girdi.

“LOZAN’I HERKESE ÖĞRETMEMİZ GEREKİYOR”

Serginin açılışında konuşan Belediye Başkanı Gürkan, Lozan’ın Türkiye Cumhuriyeti’nin tapu senedi olduğunu söyleyerek; “Ama şu konuda da eksikliğimizi görmemiz gerekiyor; Lozan’ın 7’den 70’e herkese öğretmemiz gerekiyor. Özellikle yeni yetişenlere, çocuklara öğretmemiz gerekiyor. Çünkü Lozan, dünya tarihinde hakkında en çok yanlışlarla içi doldurulmaya çalışılan bir antlaşma. Oysa Türkiye Cumhuriyeti’nin varlık nedenidir. Mustafa Kemal Atatürk’ün ve İnönü’nün eşsiz dehalarıyla doldurulmuş ve Birinci Dünya Savaşı’nın galip devletlerinin azameti önünde eğilerek imza attıları bir antlaşma. Ama biz Lozan’ı bilmiyoruz, çocuklarımıza öğretmiyoruz, Lozan’ı konuşmuyoruz. Biz öğretmediğimiz için fesli, fessiz birileri çıkıyor, Lozan ile ilgili normal insan aklının tasavvur edemeyeceği hurafeleri Lozan’ın içine oturmaya çalışıyorlar. Bilgisi olmayanların fikri de olmuyor ve buna inanıyor. O yüzden tıpkı Cumhuriyet tarihimiz, devrim tarihimiz gibi Lozan’ı da her ortamda anlatmalıyız” ifadelerini kullandı.

“KARAAĞAÇ YERLEŞKESİNİN ADI DEĞİŞTİRİLMELİ”

Gürkan’ın konuşmasının ardından sergi açılışında Prof. Dr. Osman İnci konuştu. Lozan Barış Antlaşması ve Karaağaç ile ilgili önerisi olduğunu belirten İnci; “Trakya Üniversitesi’nin Karaağaç Yerleşkesinin ismi Lozan Yerleşkesi olarak değiştirilmelidir. Bu çok önemlidir. Bir Lozan Meydanı var, bakım gerekiyor. Orada istasyonun tüm ögeleri, lokomotif, vagon var ve hâlâ bitirilmemiş evler var. Havuz çalışmıyor, elektrik konusunda sıkıntılar var. Bakım yok. Bunu Sayın Rektör duysun istiyorum. Geçtiğimiz yıl 12 Haziran tarihinde Karaağaç’ı geçerken oraya bir Karaağaçlı bir at getirmiş, kazığını çakmış, atı da oraya bağlamış. Üniversitenin değerlerinin korunması ve yol haritasının çok ileri götürülmesi gerekmektedir” dedi.

26 ESER GÖSTERİME GİRDİ

Konuşmaların ardından serginin açılışı gerçekleştirildi. İnci, sergi katılımcıları ile birlikte tek tek gezerek gösterime giren 26 eseri tanıttı. İnönü Vakfı desteğiyle açılan sergi, 24 Temmuz-1 Eylül tarihleri arasında sanatseverlerin ziyaretine açık kalacak.

UĞUR AKAGÜNDÜZ