Edirne’nin Lalapaşa ilçesine bağlı Taşlımüsellim köyü mevkiinde Devlet Su İşleri (DSİ) 11. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan II-A Grubu Granit (Mıcır) Maden Ocağı Alan ve Kapasite Artışı Projesi için “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir” kararı verildi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’nden yapılan duyuruda, projenin tanıtım dosyasının incelendiği ve Edirne Valiliği tarafından “ÇED gerekli değildir” kararı verildiği belirtildi. Duyuruda, projenin tanıtım dosyasına da yer verildi.
DSİ 11. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ İŞLERİNDE KULLANILACAKProjenin tanıtım dosyasına göre; maden ocağından alınacak malzeme, DSİ 11. Bölge Müdürlüğü tarafından Lalapaşa -1 ve Lalapaşa-2 Gölet ve Sulaması, Meriç Nehri Taşkın Koruma ve muhtelif işlerde kullanılacak. Proje kapsamında 6,643 hektarlık alanın kapasitesi 20,3758 hektara çıkarılacak. Ocağın yıllık 157 bin 865,75 ton olan kapasitesi de yıllık 200 bin tona artırılacak. Açık ocak işletmeciliği yapılacak projede, patlatma ile gevşetilecek malzeme, yükleyiciler ile alanda depolanmadan göletlere gönderilecek.
TAŞLIMÜSELLİM’E 2 BİN 100 METRE MESAFEDEDosyada, projenin ÇED alanının Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası 1/100.000 Ölçekli Revizyon Çevre Düzeni Planı’nda “Orman Alanı” olarak göründüğüne yer verildi. Alanın 6,64 hektarlık kullanımı için izin verildiği belirtilen dosyada, yeni ÇED alanı için de orman izninin alınacağı ifade edildi. ÇED alanına en yakın yerleşim yerinin, 2 bin 100 metre güneyindeki Taşlımüsellim köyü olduğu belirtilen dosyada, alanın 2 bin 500 metre batısında Lalapaşa ilçesinin, 4 bin metre kuzeydoğusunda da Sarıdanişmet köyünün yer aldığı açıklandı.
UĞUR AKAGÜNDÜZ