“Kuzey Makedonya’dan 159 öğrencimiz var”

Trakya Üniversitesi’nde Kuzey Makedonya 21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı bu yıl 6’ncı kez kutlandı. Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, törende Trakya Üniversitesi’nin Balkan ülkelerinden en çok öğrencisi olan üniversite olduğunu belirterek; “Kuzey Makedonya’dan 159 öğrencimiz var” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 20.12.2023 11:09
Haber Güncellenme Tarihi: 20.12.2023 11:09

Trakya Üniversitesi Dış İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü tarafından, Edirne Valiliği, Trakya Üniversitesi Rektörlüğü ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı’nca desteklenen Kuzey Makedonya 21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı kutlandı.

Balkan Kongre Merkezi’nde düzenlenen törene, Edirne Vali vekili Sıdkı Zehin, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Kuzey Makedonya İstanbul Başkonsolosu İliaz Feta, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Edirne İl Başkanı Belgin İba, Trakya Üniversitesi Dış İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Rifat Gürgendereli, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı İl Koordinatörü Fatih Ot, Kuzey Makedonya Edirne Fahri Konsolosu Eser Cevahir, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, İl Milli Eğitim Müdürü Önder Arpacı, akademisyenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’nin milli marşlarının okunması ile başlayan törende, Trakya Üniversitesi ve Kuzey Makedonya’nın tanıtım videoları gösterildi. Törende ayrıca Kuzey Makedonya’da yaşaya Türkler tarafından hazırlanan videonun gösterimi de gerçekleştildi.

“KUZEY MAKEDONYA’DAN 159 ÖĞRENCİMİZ VAR”

Törende konuşan Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Trakya Üniversitesi’nin bölgenin en köklü eğitim kurumu olduğunu belirterek; “Bünyesinde 4 bin 567 uluslararası öğrencisi var. Bunun 159 tanesi Kuzey Makedonya’dan. Balkan ülkelerinden en çok öğrencisi olan üniversite, Trakya Üniversitesi’dir. Balkan Üniversiteler Birliği’nin kurucusu ve kalıcı genel sekreteri. Balkanlar konusunda uzmanlaşmış bir şekilde devam ediyoruz. Kuzey Makedonya ile de üniversite olarak ilişkilerimiz oldukça güçlü. Bütün üniversiteleri ile ikili anlaşmalarımız var ve Balkan Üniversiteler Birliği’nde beraber çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

“BU COĞRAFYADA NEREDEYSE 4 BİN ORTAK KELİME VAR”

Osmanlı’nın Balkan coğrafyasında yaklaşık 600 yıl boyunca ‘Pax Ottoman’ denilen özel bir barışı yaşattığını söyleyen Tabakoğlu; “Balkanlar, Kafkaslar, Ortadoğu ve Anadolu gibi zor bir coğrafyada bu kadar uzun süre bir barışın var olması, burada yaşayan kültürlerin diline, kültürüne, dinine saygıyla oluşacak bir adalet ortamı ile sağlanabilir. Bunu Osmanlı sağlamıştı. Son 200 yılın savaşlarıyla Balkanlar’da acılı günlerimiz oldu. Ama Balkanlar’daki birçok dilde ortak kelimeler var. Yine de Türk varlığı bu coğrafyada eserleriyle ve Türklerin varlığıyla devam ediyor. Bir Arnavut dilinde, Boşnak dilinde, Makedonca’da, Yunanca’da, Bulgarca’da neredeyse 4 bin ortak kelimenin var olması demek, pek çok kültürün burada uzun süre yaşadığı anlamına geliyor. 500 sene demek de neredeyse 25 nesil demek” dedi.

“ATATÜRK’ÜN BABASI KOCACIK YÖRÜKLERİNDEN”

Tabakoğlu, Kuzey Makedonya’da çok önemli Türklerin bulunduğunu belirterek; “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün babasının Kocacık yörüklerinden olduğunu, o bölgeden geldiğini biliyoruz. Yahya Kemal’in, Türkçe’nin en duru, en has yazarının Üsküp’te doğduğunu biliyoruz. İlk başbakanlarımızın Makedon Türk’ü olduğunu biliyoruz. TBMM önceki Başkanımız, değerli hemşerimizin Gevgeli bir Türk ailenin çocuğu olduğunu biliyoruz ve her seferinde onunla beraber 21 Aralık’ta Kuzey Makedonya’da kutlamalar yapıyoruz” sözlerine yer verdi.

“BU YIL 6’NCI KEZ KUTLUYORUZ”

Trakya Üniversitesi’nde Kuzey Makedonya 21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı’nın 6’ncı kez kutlandığını söyleyen Tabakoğlu; “Bir gelenek haline geldi. 21 Aralıklar kutlanıyor; kutlu olsun. Bu güzel dilin Balkan coğrafyasında devam ediyor olması, kültürlerle etkileşiminin devam ediyor olması büyük bir kazanımdır. Trakya Üniversitesi olarak her zaman Balkan Türklerinin, Balkan Türklüğünün, Türkçe’nin yanında olduğumuzu, bu güzel bayramı burada kutlamanın bize mutluluk verdiğini ifade ediyorum” diye konuştu. Törende ayrıca Kuzey Makedonya İstanbul Başkonsolosu İliaz Feta, Trakya Üniversitesi Dış İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Rifat Gürgendereli, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı İl Koordinatörü Fatih Ot da konuşma yaparak, katılımcılara teşekkür ettiler.

FOLKLOR EKİPLERİ İLE EĞLENCE BAŞLADI

Açılış konuşmalarının ardından Kuzey Makedonya Vardarın Üstünde Derneği halk oyunları ekibi, Trakya Üniversitesi uluslararası öğrencileri halk oyunları ekibi, Rumeli Edirne Kültür ve Folklor Derneği halk oyunları ekibi gösterilerini sundu.

İKİNCİ BÖLÜMDE MÜZİK GRUPLARI SAHNE ALDI

Halk oyunları gösterinin ardından törenin ilk bölümü sona erdi. Törenin ikinci bölümünde ise ‘Maalesef’, ‘Deforme’ ve ‘Agadegeç’ grupları sahne alarak Türk müziğinin sevilen birçok şarkısını seslendirdiler. Konserlerin ardından tören sona erdi.

UĞUR AKAGÜNDÜZ