Kurt; “Süt Üreticisi İşletmesini Kapatıyor”

CHP İpsala İl Genel Meclisi Üyesi ve süt üreticisi Cevdet Kurt, süt üreticisinin girdi maliyetleri ve ithalat nedeniyle karşı karşıya kaldığı sorunlara dikkat çekerek; “Şu anda çok kişi işletmesini kapatıyor. Bu durum nereye kadar gidecek?” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 07.09.2024 11:15
Haber Güncellenme Tarihi: 07.09.2024 11:15

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İpsala İl Genel Meclisi Üyesi ve süt üreticisi Cevdet Kurt, bölgede süt üreticisinin karşı karşıya kaldığı sorunlarla ilgili açıklama yaptı.

Kurt, hayvancılık işletmelerinin girdi maliyetleri nedeniyle yaşadığı sorunlara dikkat çekerken; özellikle üreticinin 1 litrelik süt fiyatı ile destek taleplerini açıkladı. Ulusal Süt Konseyi’ne de tepki gösteren Kurt, süt piyasasında üreticinin değil, sanayicinin kazancı olduğunu vurguladı.

“EN AZ 20 TL OLMALI, BAKANLIK 2 TL DESTEK VERMELİ”

Kurt, süt üretimi yapılan işletmelerde hayvancılık yapmanın çok zorlaştığını belirterek; “Çalışacak eleman bulunamıyor. Bir taraftan maliyetlerin çok yüksek olması ile birlikte 2 yıldır üretici para kazanamamaktadır. Bu işi yapanların artık işletmesini kapatıyor olması ve umudunun kalmaması nedeniyle sütün en az 20 TL olması ve Bakanlık olarak 2 TL destek verilmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

“MERALARIMIZA GES PANELLERİ YAPILMAKTADIR”

İthal hayvancılığın, üreticinin belini büktüğünü söyleyen Kurt; “Süt tozu ithalatını durdurmadıkları sürece Türkiye’de hayvancılık bitecektir. Ayrıca meralarımıza Güneş Enerji Santrali (GES) panelleri yapılmaktadır. Bu nedenle meralarda hayvanların otlak yeri kalmayacağından maliyetler daha da artacak ve hayvancılık bitme noktasına gelecek. Acil önlemler alınması gerekmektedir” dedi.

“KOLTUKLARINI KORUMA PEŞİNDELER”

Kurt, Ulusal Süt Konseyi’ne de tepki göstererek; “Ulusal Süt Konseyi’ndekiler sadece koltuklarını koruma peşindeler. Onlar lüks otellerde konaklamayı, güzel yerlerde yemek yemeyi bir marifet sanarak toplantılar yapıyorlar. Ama icraatlarında bir şey yok. Parayı kazanan sanayiciler oluyor. Üretici son 2 yıldır zaten para kazanamıyor. Sanayiciler iyi para kazanıyor. Yüzde 100’e yakın oradan kazanç sağlıyorlar. Bizim elimizde olan bir şey değil. Buna hükümetin bir çare bulması lazım” sözlerine yer verdi.

“HERHANGİ BİR KAZANÇ SAĞLAMIYORUZ”

Marketlerde perakende 1 litre sütün en az 30 TL olduğuna dikkat çeken Kurt; “Markasına göre fiyatları daha da yükseliyor. Bizden alınan sütün fiyatı ise şu anda 15 TL’dir. Sütün bize maliyeti şu anda 14,60 TL’dir. Bu nedenle herhangi bir kazanç sağlamıyoruz. Bakanlık olarak buna acil bir çözüm bulunmalıdır. Yoksa hayvancılık bitme noktasına gelecektir. Şu anda çok kişi işletmesini kapatıyor. Bu durum nereye kadar gidecek? Böylece istihdam da sağlanmayacak. Köyler boşalıyor. Aslında üretici bırakmak istemiyor” dedi.

“HERKES BIRAKMA NOKTASINA GELDİ”

Kurt, küçük işletmesi olan üreticinin hayvanlarını satma nedenine dikkat çekerek; “Küçük işletmesi olan bir üreticinin 10 tane hayvanı varsa, bugün tanesi 150 bin TL’den toplam 1 milyon 500 bin TL yapıyor. 10 hayvanını satan üretici bugün 1 milyon 500 bin TL’yi mevduat faizine koysa, en az 60 bin TL para kazanacak. Ama 10 hayvanla üretim yapan üretici bugün 60 bin TL değil; 10 bin TL bile kazanamıyor. Bu nedenle herkes bırakma noktasına geldi. Hayvanını satan faize yatırıyor ve daha çok kazanıyor” ifadelerine yer verdi.

“SÜT ARTIK SUDAN UCUZ HALE GELDİ”

1 çuval yem fiyatının 550 TL olduğunu söyleyen Kurt; “Üretici birliklerinin başkanları eylem mi yapacak, bakanlığa mı gidecek? Ama 2 yıldır hiçbir çözüm bulunmuyor. En azından 1 litre süt ile 1,5 kilo yem alınabilmesi lazım. Bu da yıllardan beri uygulanmıyor. Uygulansa, hayvancılık yapanlar nefes alacak. Süt artık sudan ucuz hale geldi. 0,5’lik su marketlerde 10 TL. Biz de 1 litre sütün 20 TL olmasını istiyoruz. Bakanlığın da buna 2 TL destek vermesi gerekiyor. Desteği de 6 ay sonunda değil; her ay sonunda üreticinin hesaplarına yatırması lazım” diye konuştu.

UĞUR AKAGÜNDÜZ