“Kuraklık, Tarsim’in Sigorta Kapsamına Alınmalı”

Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, önümüzdeki yıllarda kuraklığın TARSİM tarafından sigorta kapsamına alınmasını istedi.

Haber Giriş Tarihi: 07.08.2024 17:17
Haber Güncellenme Tarihi: 07.08.2024 17:17

Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, Edirne’de kuraklığın sert yaşandığını ve Edirne’ye gelen hasadın 40-70 kilogram arasında olduğunu aktardı. Kırbiç, bazı bölgelerde hasat edilemeyecek çiçeklerin olduğunu aktardı. Kırbiç, “Bu yüzden kuraklığın da Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) tarafından sigorta kapsamına alınması kanaatindeyiz” dedi.

“ERKEN HASAT EDİRNE’DE OLUR”

Kırbiç, “Yaklaşık 3-4 günden beri Trakya Birliğin Edirne Kooperatifi'nde ürün hasadı gelmeye başladı. Beklediğimizin de altında verimler var. Yani rakam vermek gerekirse. 40 kilogram ile 70 kilogram arasında. Özellikle işte Sırpsındığı, Avarız ve Saraypınar arasındaki bölge kuraklığın en sert yaşandığı bölgelerimizden birisi. Orada buğday verimi de düşüktür. Oralarda hasat edilmeyecek çiçeklerin dahi olduğunu görüyoruz. Edirne Kooperatifi'ne ürün gelmeye başladı. En erken hasadın olduğu bölge Trakya'da Edirne'de olur” ifadelerine yer verdi.

“KURAKLIK SERT YAŞANACAK”

Kuraklığın sert yaşanacağını ifade eden Kırbiç, “Geçtiğimiz hafta bakanlığımız da bu konuda çalışmaları var. Ankara'dan Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’nden üst düzey bürokratlarımız bölgeyi ziyaret etti. Dediğimiz bölgelerde incelemelerde bulundular. Bu bilgileri biz onlarla da paylaştık. Gerçekten de çok kötü bir verim olacağını. Bunlar tüm Trakya'yı dolaşmışlar. Ancak en kötü bölgenin bizim bu bahsettiğimiz bölge olduğu kanaatindeler. Tabii buralarda biz artık gelecekte bu iklim değişikliğinden dolayı kuraklığın daha sert yaşanacağı kanaatindeyiz. Bu yüzden kuraklığın da TARSİM tarafından sigorta kapsamına alınması kanaatindeyiz. Yani inşallah önümüzdeki yıllarda bunu da burayı alırsak çiftçimizi koruma altına almış oluruz. Tabii bugün için Bir çözüm noktası bizim tabii primin artmasıyla ilgili bakanlığımızı önceden görüşmelerimiz vardı. Bir miktar artacaktır kanaatindeyiz. Kilograma primin. Ancak verimin düşük olduğu yıllarda bugün çiftçi 40-50 kilogram aldığında prim şu andakinin 10 katı da olsa bir şey ifade etmez. O yüzden bizim talebimiz bu kuraklık olan bölgelerde dönüme bir miktar çiftçiyi desteklemek anlamında dekara birtakım verimler verilirse çiftçiyi daha ziyade memnun edeceğiz. Bir de bu zor bir süreçte çiftçimizin yanında olduğunu göstermek anlamında önemli olacaktır” şeklinde konuştu.

MERT ERİŞKİN