Korunacak tarım arazisine kömür ocağı projesi

Edirne’nin merkez ilçeye bağlı Demirhanlı köyünde tarımsal açıdan birincil öncelikli korunacak alanlar içinde yer alan açık işletme kömür ocağı projesi için ÇED süreci başlatıldı.

Haber Giriş Tarihi: 30.11.2023 16:11
Haber Güncellenme Tarihi: 30.11.2023 16:11

Edirne merkez ilçeye bağlı Demirhanlı köyünde planlanan açık işletme kömür ocağı projesi için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başlatıldı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED Müdürlüğü tarafından yapılan duyuruda, Ento Maden Global Anonim Şirketi tarafından planlanan proje için Edirne Valiliği’ne sunulan proje tanıtım dosyasının incelendiği ve projenin ÇED sürecinin başlatıldığı açıklandı.

EN YAKIN YERLEŞİM YERİ 1,6 KİLOMETRE

Projenin tanıtım dosyasına göre; proje, Demirhanlı Köyü’nün 3,8 kilometre kuzeydoğusunda yer alacak. Projenin ÇED alanına en yakın yerleşim yerinin ise 1,6 kilometre kuzeybatı istikamette bulunan Hacıumur Köyü olduğu belirtildi.

TARIMSAL AÇIDAN BİRİNCİL ÖNCELİKLİ KORUNACAK ALANLAR İÇİNDE

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Mekânsal Planlama Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan 1/100.000 ölçekli Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası Revizyon Çevre Düzen Planına göre proje tarım arazisi içerisinde kalıyor. Proje, Edirne İl Özel İdaresi’nden 1/25.000 ölçekli Çevre Düzen Planı’nda da Tarımsal Açıdan Birincil Öncelikli (Mutlak) Korunacak Alanlar içerisinde yer alıyor. Proje kapsamında 1027,19 hektarlık ruhsat sahasının 24,72 hektarlık alanından yıllık 30 bin ton kömür üretimi gerçekleştirilmesi planlanıyor.

UĞUR AKAGÜNDÜZ