Konaklama Ücretleri Karavana İlgiyi Arttırdı

Son yıllarda konaklama ücretlerinin artması, tatilcilerin karavana olan ilgisini arttırdı. Çekme karavan üretimi ve satışı yapan Mustafa Cihan Atar, son 10 yılda karavana ilginin hayli yüksek olduğunu söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 06.07.2024 12:03
Haber Güncellenme Tarihi: 06.07.2024 12:03

Tatil yapmak isteyen düşük ve orta gelirli birçok vatandaş, otel ücretlerinin hayli yüksek olması sebebiyle yaz tatili için uygun seçenekler arıyor. Bu seçeneklerden ilk akla gelenler ise çadır ve karavan kampları oluyor. Maddi açıdan en uygun olan çadır kampı tatilleri olsa da biraz daha konfor arayanlar karavana yöneliyorlar. Bu yıl Kırkpınar’da karavan satış standı açan çekme karavan üreticisi ve satıcısı Mustafa Cihan Atar, son 10 yılda karavana olan ilginin katlanarak arttığını belirtti. Bu yıl ekonomik sebeplerden dolayı piyasanın biraz durgun geçtiğini söyleyen Atar; “Tekirdağ Saray'da çekme karavan firma sahibiyim. Isparta'da kendi üretimimizi yapıyoruz. Tekirdağ Saray’da da satış şubemiz var. Bundan 10 önceye göre karavana bu kadar ilgi yoktu, insanlarımızda böyle bir kültür yoktu. Şu an yavaş yavaş, özellikle pandemiden sonra böyle bir kültür oluşmaya başladı ve her geçen gün de potansiyeli artmaya devam ediyor. Baktığımız zaman da karavan kültürü oluşmasıyla potansiyel daha da artacakmış gibi de duruyor. Bunun çok değişken şartları var ama en büyük etken bence otel masraflarının çok artmış olması. Bence birinci etken bu. Ayrıca şu an inşaat maliyetinin artmış olması da bir diğer etken. Vatandaşın arsası var, Oraya bir bina yapmak yerine böyle bir yol, yöntem izleyebiliyor. Binayla uğraşmamak, ruhsat aşamasıyla uğraşmamak adına karavan tercih ediliyor ve arsasına koyuyor. Ama en büyük etken otellerin çok pahalı olması” dedi.

“KARAVAN TATİLCİLERE ÖZGÜRLÜK SAĞLIYOR”

Karavan kullanmanın tatilcileri özgürlük sağladığını belirten Atar; “Mesela bir tatil beldesine gitti ve orayı beğenmedi. Hemen diğer seçeneklere bakıyor, oradan ayrılıp hareket edebiliyor. Ama otel tatillerinde önceden yerini ayırttığı için böyle bir imkanı olmuyor. İnsanlarda özgür hissetmek adına karavana talep oluyor” diye konuştu.

“KONFOR ARTTIKÇA FİYAT ARTIYOR”

Karavan çekme karavan fiyatları hakkında da bilgiler veren Atar; “Standart paket dediğimiz ürünler ortalama 170 bin lira civarı. Tam dolu ürünlerimiz 225 bin liradan başlıyor, istenilen konfora göre 600 bin liralara da çıkabiliyor. Bu bizim çekme karavan dediğimiz ürünler, yani 750 kilogram altı, ruhsat, vergi ve muayene gerektirmeyen ürünler. Aracına çeki demiri işlettirerek kullanabiliyor” ifadelerini kullandı.

ŞENER ŞENTÜRK