Ticaret Bakanlığı’nın, ikinci el motorlu kara taşıtları yönetmeliğinde yaptığı değişikliğin Resmi Gazete’de yayınlanması sonrası birtakım belirsizlikler ortaya çıktı.
Yasada, ikinci el araç alım satımları için yetki belgesi zorunlu olurken, belgeyi galerisi olmayan kişilerin de alabileceği maddesi, galericiler arasında rahatsızlık yaratmış durumda. Yetki belgesiyle merdiven altı diye tabir edilen satışların önüne geçilmesinin amaçlandığını belirten galericiler, işyeri açma ve çalışma ruhsatı olmayanların da belgeyi alarak hiçbir dükkân ve galeri olmadan alım satım yapabilmelerinin önünü açıldığını düşünüyorlar.
“KANUNLA ALINAN BU KARAR ÇOK TEZAT”
Yasanın mevcut haliyle devam etmesi durumunda kimsenin dükkân veya galeri açmakla uğraşmayacağını belirten Edirneli galeri sahibi Gürkan Saka; “Yetki belgesi uygulaması, bir nebze ayrım yapılmasına yardımcı olacak. Yani sadece yetki belgesi olan kişilerin daha etik bir şekilde bu satışları yapabilmesini sağlayacak. Merdiven altı diye tabir ettiğimiz satışları da azaltacaktır. Burada şu nokta önemli, ruhsat olmasa dahi kişiye yetki belgesinin verilebileceği belirtiliyor. Yani dükkân veya galeri olmadan işletmeye açık diyor. Bu devam ederse kimse dükkân veya galeriyle uğraşmaz. Kişi belli ilan siteleri üzerinden mağaza açılışını yapıp satışını yapabilecek. Yetki belgesinde en takıldığımız nokta işyeri çalışma ruhsatı. Yetki belgesi için dükkânda belli bir metrekare isteniyordu. Şimdi ruhsat olmadan yetki belgesi alınabilmesinin yolu açıldı. Bu, bana göre çok tezat bir nokta. Bu kanunla, alınan bu karar çok tezat. Kişi dükkânını kapatabilir, ilan sitelerinden devam eder. Bu tamamen kural dışı bana göre. Burada, bu standardın aşılmaması gerekiyordu” dedi.
“GÜVENLİ ÖDEME SİSTEMİNDE DE BELİRSİZLİKLER MEVCUT”
Yasa kapsamında oluşturulan güvenli ödeme sisteminde de birçok belirsizlikler olduğunu, konuyu noterlerin ve ilgili banka çalışanlarının da tam olarak bilmediğini belirten Saka; “Bir de güvenli ödeme sistemi var. Kişi bize geldiğinde, 'Ben bu aracı almak istiyorum' diyor. İnternet üzerinden devletin bankalarla oluşturduğu sisteme kişinin bilgileri giriliyor ve bir referans kodu geliyor. Referans koduyla alıcı kişi giriş yapıyor sisteme ve tutarlar belirlendikten sonra notere işlem gönderiliyor. İşlem notere gönderildikten sonra satış oluyor. İnternet bankacılığı kullanmayan müşterilerimiz oluyor ya da nakit getiren veya takasa araç getirenler oluyor. Bunlar da olduğu için henüz bu güvenli ödeme sistemi tam anlamıyla oturmuş değil. Halen bazı açık noktaları var. Bu sistemin çok iyi ve randımanlı olacağını düşünmüyorum. Bunu 3 ay önce denedik ve Türkiye tamamen kilitlendi. Ben şehir dışından araç alamadım. Galeride satış yapılamadı. O gün akşamına toplantı yapıldı ve sistem kaldırıldı. İşleyişi biraz zaman alacak ama özellikle bizler bunun oturması için bayağı bir zaman harcayacağız gibi gözüküyor. Sistemin oturmasını bekleyeceğiz. Bence konunun aydınlığa kavuşması için bir eğitim verilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
“PİYASADA FİYATLAR OTURDU”
İkinci el araç piyasasında, son dönemde yaşanan iniş çıkışlar sonrası fiyatların oturduğunu belirten Saka; “İkinci el piyasasında fiyatlar belli bir noktaya oturdu. Bundan sonrasında bazı insanlar bekleyişte fakat fiyatların gelebileceği nokta tam bu noktadır. Bundan sonra çok fazla bir bekleyiş olmaması gerekiyor çünkü zaten fiyatlar belli bir noktaya geriledi. Bundan sonra bir yükseliş veya gerileyiş beklenilmemesi gerekiyor. Artık tam alımı-satımı yapılan fiyatlar ortadadır” diye konuştu.
ŞENER ŞENTÜRK