KILIÇCIGİL; ‘HPV AŞISI ÜCRETSİZ YAPILMALI’

Edirne Eczacı Odası Başkanı Gürkan Kılıçcıgil, kadınlarda rahim ağzı kanserine çare olan HPV aşısının dünyadaki birçok ülkede ücretsiz aşılanmasına rağmen Türkiye’de ücretli olmasına tepki göstererek; “Tedavisi var ama bunu vatandaşına sunmuyorsun. Bu durum Anayasa’nın sosyal devlet ilkesine de uymuyor” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 30.07.2023 15:56
Haber Güncellenme Tarihi: 30.07.2023 15:56
https://batiekspres.com/

Edirne Eczacı Odası Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Kılıçcıgil, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından ücretsiz yapılacağı açıklansa da uygulamaya geçmeyen HPV aşısı ile ilgili açıklama yaptı. Özellikle kadınlarda rahim ağzı kanserine çare olarak üretilen aşının fiyatı 4 valanlısı bin 858 TL, 9 valanlısı 2 bin 575 TL’ye ulaştı.

Oda Başkanı Kılıçcıgil, HPV aşısı gibi birçok ilaçta fiyatların artmaya devam ettiğini belirterek, özellikle önlenebilir, aşısı geliştirilmiş hastalıklara karşı uygulamaların Sağlık Bakanlığı takvimine alınarak ücretsiz yapılması gerektiğini söyledi.

“ÜCRETSİZ YAPILIYOR OLMASI LAZIM”

HPV aşısının ücretsiz yapılması gerektiğini vurgulayan Kılıçcıgil; “Sonuçta tedavisi olan bir hastalığın aşısı çıkmış. Bu aşıyı, döneminde yapıp insanları korumak lazım. Ama maalesef devlet bunu rutin aşılamanın içine katmıyor. Bu nedenle insanlar, bu aşıyı dışarıdan almak zorunda kalıyor. Bu konudaki tartışmalara da katılıyorum. Devletin bu aşıyı koruyucu sağlık hizmeti olarak yapıyor olması lazım. Vatandaşların eczanelerden değil; sağlık ocaklarından ücretsiz yaptırıyor olması lazım” ifadelerini kullandı.

“FİYATLARI OLDUKÇA YÜKSEK”

Kılıçcıgil, HPV aşısının 9 valanlısının son 4-5 aydır Türkiye’de olduğunu söyleyerek; “Ama fiyatları oldukça yüksek. Bugünün ekonomik koşullarında herkesin gidip yaptırabileceği bir şey değil. Normalde Sağlık Bakanlığı tarafından toplu olarak alınıp sağlık ocaklarında ücretsiz yapılması lazım” dedi.

“ANAYASA’NIN SOSYAL DEVLET İLKESİNE UYMUYOR”

HPV aşısının kadınlarda olduğu gibi erkeklerde de çeşitli kanser türlerini önlediğine dikkat çeken Kılıçcıgil; “Bu aşının en büyük konusu kanser. Erkekler için bile ciddi risk barındırıyor. Özellikle anal kanserlerde, penis kökü kanserlerinde ciddi öldürücü faktörü var. Ama bunlardan çok daha büyük bir risk faktörü olarak kadınlarda rahim ağzı kanserlerinde temel faktörlerinden bir tanesidir. Bunu engelleyebileceksin, tedavisi var ama bunu vatandaşına sunmuyorsun. Bu durum Anayasa’nın sosyal devlet ilkesine de uymuyor” sözlerine yer verdi.

“DÜNYA BUNU UYGULUYOR”

Kılıçcıgil, HPV aşısının aşı takvimine alınması gerektiğini belirterek; “Dünya bunu kabul etmiş ve uyguluyor. Bunun artık tartışılacak bir yeri yok. Gelişmiş ülkeler bunu uyguluyor. Önlenebilir, aşısı geliştirilmiş hastalıkların artık bizler tarafından uygulanıp, toplumumuz için de rafa kaldırılması lazım ama maalesef öyle olmuyor. Diğer aşılar nasıl yapılıyorsa bunun da sağlık ocaklarında Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen takvimde yapılması lazım” diye konuştu.

UĞUR AKAGÜNDÜZ