Keskin; “Afet Bölgesi İlan Edilmeli”

CHP Edirne İl Genel Meclisi Üyesi İsmail Keskin, ayçiçeği çiftçinin bölgede yaşanan kuraklık ve üretim girdileri nedeniyle mağdur olduğunu söyleyerek; “Burasının afet bölgesi ilan edilmesi gerek” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 05.08.2024 16:40
Haber Güncellenme Tarihi: 05.08.2024 16:40

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne İl Genel Meclisi Üyesi İsmail Keskin, Trakya bölgesindeki ayçiçeği üreticisinin karşı karşıya kaldığı sorunlarla ilgili açıklama yaptı.

Keskin, Trakya bölgesinde ortaya çıkan kuraklığın ayçiçeği üretimine verdiği zararlara dikkat çekerken; üretim girdilerinin de eklenmesiyle çiftçinin zor durumda olduğunu ifade etti.

“AYÇİÇEĞİNİN FİYATI 22 TL OLMALI”

Bölgede ayçiçeği hasadının yakın bir zamanda başlayacağını söyleyen Keskin; “Bir hafta on gün içinde ayçiçeği biçimine başlanıyor. Başlanan bölgelerimizde 40 kilo, 60 kilo ayçiçeği biçimleri devam etmektedir. Maalesef kuraklık var. Çoğu yerimize kırsal sulama yapılmadığından, barajların olmamasından dolayı çiftçi mağdur durumda. Fiyatlar bugün 15-16 TL civarında gidiyor ama ayçiçeğinin olması gereken fiyatı 22 TL” ifadelerini kullandı.

“DEVLET BORÇLARI ERTELEMELİ”

Keskin, ayçiçeği üretimindeki girdilere dikkat çekerek; “Gübre almış başını gidiyor. Mazot desen geçen yıl 18, bu yıl 44 bin lira. Yani çiftçi mağdur durumda. Devletimiz burada Trakya'da kuraklık nedeniyle tarım kredilerini, Ziraat Bankası borçlarını ertelemesi lazım. 40 kilo çiçekle hangi çiftçi borcunu ödeyecek? Trakya bölgesinin kuraklık bölgesi ilan edilmesi lazım. Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ’da duyduğumuza göre verimler düşük. 50-60 kilo ayçiçeği biçiliyor. Bu yüzden burasının afet bölgesi ilan edilmesi gerek” dedi.

“TRAKYA BİRLİK ERKEN AÇIKLAMA YAPMALI”

Trakya Birlik’e de seslenen Keskin; “Trakya Birlik fiyatları zaten geç açıklıyor. En azından bir erken açıklama olması lazım. Onlar da bu kuraklığı görüyorlar. Devlete bir çağrı yapmaları lazım. Afet bölgesi ilan edilmesi lazım. Bizim çıkan ayçiçeğimizi zaten Trakya Birlik alıyor” sözlerine yer verdi.

UĞUR AKAGÜNDÜZ