Keşan’da Ormana Ocak Projesi

Keşan’a bağlı Karlıköy mevkiinde planlanan andezit ocağı projesi için ÇED süreci başlatıldı. Projenin tanıtım dosyasında ÇED alanının orman alanı olması dikkat çekti.

Haber Giriş Tarihi: 22.08.2024 11:54
Haber Güncellenme Tarihi: 22.08.2024 11:54

Edirne’nin Keşan ilçesine bağlı Karlıköy mevkiinde, Devlet Su İşleri (DSİ) 11. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan hammadde üretim izin belgeli andezit ocağı projesi için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başlatıldı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED Genel Müdürlüğü tarafından yapılan duyuruda, projenin Edirne Valiliği’ne sunulan proje tanıtım dosyasının incelendiği ve ÇED sürecinin başlatıldığı açıklandı. Duyuruda, projenin tanıtım dosyasına da yer verildi.

AÇIK OCAK İŞLETMESİNDE PATLATMA YAPILACAK

Projenin tanıtım dosyasına göre; proje kapsamında maden ocağından alınacak malzemenin Karahisar Göleti, Keşan Yeşilköy, Meriç Küçükaltıağaç, Uzunköprü Aslıhan, Enez Şehitler Göletlerine ve DSİ 11. Bölge Müdürlüğü’nün muhtelif projelerinde kullanılması planlanıyor. Açık ocak işletmeciliği yapılacak projede patlatma ile gevşetilecek malzeme, yükleyiciler ile alanda depolanmadan göletlere gönderilecek.

KARLIKÖY’E BİN 518 METRE MESAFEDE

ÇED alanının en yakın olduğu yerleşim yeri, 634 metre doğusunda yer alan bahçe evi olarak açıklanırken; alanın bin 518 metre kuzeydoğusunda Karlıköy, 2 bin 390 metre güneyinde Yeşilköy, 2 bin 950 metre batısında Kızkapan köyünün yer aldığı belirtildi. ÇED alanının 900 metre doğusunda ise baraj göleti bulunuyor.

ORMAN ALANI

Faaliyet alanının mülkiyeti, parsel sorgu sisteminde orman arazisi, ÇED alanı ise Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası 1/100.000 Ölçekli Revizyon Çevre Düzeni Planı’nda orman alanı olarak görünüyor. 22,73 hektarlık ocak alanından yıllık 500 bin ton andezit malzemesinin çıkarılması hedefleniyor.

UĞUR AKAGÜNDÜZ